Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει την απόχη για τους νέους

Η προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει “μερτικό” από τις ψήφους της μεσαίας τάξης, επενδύοντας σε αποδόμηση του κυβερνητικού αφηγήματος, ούτε καινοφανής είναι ούτε επιδέχεται αμφισβήτησης.

Πρόκειται για στρατηγική άλλωστε που χάραξε ο Αλέξης Τσίπρας με το “καλημέρα” που βρέθηκε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (αφού πρώτα χρειάστηκε λίγους μήνες για να ξεπεράσει και επί προσωπικού το σοκ της ήττας). Κατά ορισμένους, σε αυτό οφείλεται τόσο η παραδοχή του ίδιου πιο ολίγων μηνών πως “υπερφορολογήσαμε τη μεσαία τάξη” και η άλλη σχετική από τον ίδιο ομολογία πως “είχε τα δίκια της το Κίνημα της γραβάτας”.

Εσχάτως άλλωστε, σε αυτό το στρατήγημα εντάσσουν ουκ ολίγοι έμπειροι πολιτικοί “παρατηρητές” και το κόντεμα που επεφύλαξε στον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο αφαιρώντας του το χαρτοφυλάκιο των οικονομικών και “εξαφανίζοντάς” τον από το πλάνο των εκδηλώσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τις οικονομικές προτάσεις του κόμματος.

Δια της τεθλασμένης κοινώς, ο κ. Τσίπρας, αφαιρώντας από τη “βιτρίνα” του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ τον τέως υπουργό Οικονομικών, συμμερίζεται ή έστω αναγνωρίζει ότι ένα από τα κορυφαία κομματικά του στελέχη συμβολίζουν ό,τι ο ίδιος επιχειρεί να αναστρέψει: το διαζύγιο με τη μεσαία τάξη.

Στόχος οι “νέοι”

Η προσθήκη στην προεκλογική στόχευση του Αλέξη Τσίπρα για “συσπείρωση” εν όψει των επόμενων εκλογών (Το “Κεφάλαιο” σε προηγούμενο φύλλο του ανέφερε αναλυτικά τις εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου ότι το ενδεχόμενο για πρόωρες κάλπες το Φθινόπωρο είναι ορθάνοιχτο), είναι η προσέλκυση των ψηφοφόρων που ανήκουν στις νεότερες ηλικίες. Εκεί όπου η Κυβέρνηση για την ώρα τουλάχιστον δείχνει ότι χωλαίνει, δεδομένου δε ότι πρόκειται για μια συζήτηση που στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει μήνες πριν, όταν σε μια συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής ο Νίκος Φίλης είχε δηλώσει (όχι με αυτή τη διατύπωση ακριβώς αλλά με αυτό το ύφος): πάρτε το χαμπάρι, όποιος κερδίσει τη νεολαία, κερδίζει τις εκλογές. Κερδίζεις τη νεολαία, κερδίζεις τις εκλογές. Χάνεις τη νεολαία, χάνεις τις εκλογές και τις κερδίζει ο Μητσοτάκης.

Πέραν των νεότερων ηλικιακών ομάδων (φοιτητές κλπ), ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πλώρη να προσεταιριστεί και τους 30άρηδες, δια του νέου νομοσχεδίου για τα εργασιακά. Η μητέρα των μαχών, κατά πώς την έχουν ονομάσει στην Κουμουνδούρου, περνά και μέσα από την επιχείρηση σύνδεσής της με τους νεοαφιχθέντες στον κόσμο της εργασίας, πολίτες.

Καμπάνια

Είναι ειλημμένη απόφαση στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να επενδύσουν σε εκλογική προσάρτηση νέων εργαζομένων μέσω του “ξεσηκωμού” τους για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Στην πρώτη φάση, αποφάσισαν συμμετοχή σε κινητοποιήσεις, κοινώς να “βγουν” στον δρόμο, η δεύτερη φάση προέβλεπε την εκδήλωση Τσίπρα με τη συμμετοχή συνδικαλιστών (για 500 μιλούσαν στην αρχή τελικώς προς μεγάλη ικανοποίηση της Κουμουνδούρου, διαπίστωσαν ότι διπλασιάστηκαν) από όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σάλπισε την αντεπίθεση.

Ενδιαμέσως, αποφασίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες του “Κ”, να γίνει ειδική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά με απεύθυνση αποκλειστικά στους νέους εργαζομένους. Είναι αυτοί που θα κληθούν να διαχειριστούν τη νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην επαγγελματική τους ζωή από το κυβερνητικό νομοσχέδιο, λέει η Κουμουνδούρου, εξηγώντας μάλιστα ότι η εκτίμησή της είναι πως θα ενισχυθεί και το “brain drain”.

Δεν θα καθίσουν σοβαροί ΄νέοι επιστήμονες να εργάζονται με συνθήκες επισφάλειας και χαμηλών μισθών, ισχυρίζονται κομματικές πηγές για να καταλήξουν πως αυτό θα σημάνει και μείωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, εν συνόλω.

Αυτός είναι εν ολίγοις, ο παράγοντας που εμφιλοχωρεί στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για “πόλεμο” στο νέο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά, τον οποίο ξεκάθαρα συνδέουν με την προσπάθειά τους να προσεταιριστούν νέους σε ηλικία ψηφοφόρους που να οδηγηθούν ωστόσο στην κάλπη.

Δημοσκοπήσεις

Δύσκολο το στοίχημα εκ των πραγμάτων για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού δεν καλείται μόνο να βρει ευήκοα ώτα σε νέες δεξαμενές ψηφοφόρων αλλά να τους πεισει παράλληλα, να φθάσουν ως την κάλπη, έστω τουλάχιστον σε πρώτη φάση, δημοσκοπικά.

Και τούτο γιατί ενώ είχαν αναθαρρήσει με ποιοτικά στοιχεία σφυγμομετρήσεων που αναδείκνυαν κυβερνητική φθορά, οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, μόνο ελπιδοφόρες δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή:capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ