Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Περιγράφουν ως μνημονιακής λογικής το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης – Στοχεύουν στις ΜμE

Όχι μόνο δεν είναι φιλική η υποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ στο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης το οποίο η Κυβέρνηση κατέθεσε στην Κομισιόν την περασμένη Τρίτη αλλά τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό πεδίο, το κατακεραυνώνει , περιγράφοντάς το ούτε λίγο ούτε πολύ σαν “μνημονιακής” έμπνευσης, λόγω των προαπαιτουμένων που συνοδεύουν την εκταμίευση των πόρων.

Προαπαιτούμενα

Χωρίς να χρησιμοποιήσει τον όρο “μνημόνιο” , αυτή είναι δια περιγραφών η αιτίαση που απηύθυνε στην Κυβέρνηση η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου αφενός αναφέροντας πως το σχέδιο αυτό δεσμεύει και τις επόμενες κυβερνήσεις οι οποίες αν θελήσουν να “ξηλώσουν” μέρος του θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα πίσω, αναδεικνύοντας αφετέρου ότι οι εκταμιεύσεις των πόρων θα έχουν ως προαπαιτούμενο την ψήφιση των μέτρων του σχεδίου.

“Οι συμφωνημένες επονομαζόμενες “μεταρρυθμίσεις” θα πρέπει πρώτα να ψηφίζονται για να προχωρούν οι εκταμιεύσεις από το ταμείο ανάκαμψης. Και αν επόμενη κυβέρνηση επιθυμεί να καταργήσει κάποια απ’ αυτές, η χώρα θα υποχρεούται σε επιστροφή χρημάτων” είναι η ενδεικτική αναφορά της τομεάρχη Οικονομικών , την οποία συνδυάζει με το άλλο μεγάλο μέτωπο που έχει ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κυβέρνηση, το νέο Εργασιακό.

” Η κυβέρνηση εντάσσει ως προαπαιτούμενα του ταμείου ανάκαμψης όλο το αντεργατικό πλαίσιο που υλοποιεί για τα ωράρια, τις απολύσεις, τις αποζημιώσεις, την ελαστικοποίηση” , είναι το πρόσφατο δια ταύτα της τομεάρχη Οικονομικών, εντασσόμενο στο κυρίως αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί κυβερνητικού μοντέλου “νεοφιλελεύθερων αποτυχημένων συνταγών”.

Οι μικρομεσαίοι

Δεν έχουν κρύψει άλλωστε στον ΣΥΡΙΖΑ πως κεντρικός τους στόχος είναι να απαγκιστρώσουν τη μεσαία τάξη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εξ ου και το συνολικό τους αφήγημα είναι πως ο πρωθυπουργός την “εξαπάτησε προεκλογικά γυρνώντας της την πλάτη μετεκλογικά”.

Επανειλημμένες είναι οι μομφές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης άλλωστε στην Κυβέρνηση πως: “Ο δρόμος της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι τα δάνεια, τα χρήσιμα αυτά εργαλεία για την ανάκαμψη της οικονομίας, να δοθούν στις επιχειρήσεις με αποκλειστικά τραπεζικά κριτήρια, χωρίς εγγύηση του Δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν θα έχει καμία δυνατότητα να επωφεληθεί από όλο αυτό τον πακτωλό των χρημάτων των 30 δισ. για την ανοικοδόμηση, την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας”.

Πρόσφατα δε, με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για μειώσεις φόρων μόνιμου χαρακτήρα, ο ΣΥΡΙΖΑ “έστησε καυγά” στο κυβερνών κόμμα γιατί κανένα μέτρο που ανακοινώθηκε δεν απαντά στα πιεστικά προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πως όλα ευνοούν μόνον τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα υψηλά εισοδήματα.

Στον επόμενο τόνο, με αιχμή το Εργασιακό και τον σαματά που έχει ήδη προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου ετοιμάζεται να επικρίνει την κυβέρνηση για μείωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, λόγω των εργασιακών συνθηκών που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν νέοι υψηλής κατάρτισης επιστήμονες και θα οδηγήσουν σε νέο “brain drain”.

Πηγή:capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ