Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ για ελληνοτουρκικά: Ένα περίπου “εύγε” σε Δένδια με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Αιφνιδιάστηκαν και στον ΣΥΡΙΖΑ χθες με το πώς κύλησαν οι κοινές δηλώσεις Δένδια- Τσαβούσογλου. Η πρώτη επίσημη αντίδραση της Κουμουνδούρου στη χθεσινή της ανακοίνωση είναι σηματωρός της επόμενης μέρας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Στο έρκος των οδόντων της Κουμουνδούρου βρέθηκε ένα περίπου “εύγε” στον Νίκο Δένδια για τη χθεσινή του αντίδραση απέναντι στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών με αυξημένη δόση κριτικής για το πώς κινείται η κυβέρνηση στο μέτωπο αυτό και τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα.

Η σημειολογία της κριτικής

“Ορθώς” προέβη στην επιβεβλημένη ανάδειξη των πάγιων ελληνικών και ευρωπαϊκών θέσεων ο κ. Δένδιας, είπε επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ στην χθεσινοβραδινή του ανακοίνωση της επεισοδιακής συνάντησης των δύο ΥΠΕΞ και αυτό ήταν το μοναδικό θετικό σχόλιό του για όσα διαμείβονται μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Κατά τα λοιπά, η Κουμουνδούρου επέλεξε να περιγράψει – ευσχήμως- ένα αδιέξοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποδίδοντάς το , στην πάγια κριτική του περί ελλείμματος στρατηγικής ” με αρχή , μέση και τέλος” από την ελληνική κυβέρνηση, διανθίζοντας την επιχειρηματολογία της με ένα ακόμη σημειωτέο στοιχείο: Η Ελλάδα δεν είναι πρωταγωνίστρια των εξελίξεων , απαιτείται οικοδόμηση θετικής ατζέντας σε διμερές και ευρωτουρκικό επίπεδο.

Εξ ου και επέλεξαν στον ΣΥΡΙΖΑ με την ανακοίνωσή τους να εστιάσουν στην κριτική τους περί κενού στρατηγικής , “στριμώχνοντας” την επιδοκιμασία στη στάση Δένδια, μεταξύ επικριτικών για την κυβέρνηση, παραγράφων. Η αναφορά στη στάση του υπουργού Εξωτερικών άλλωστε περιγράφηκε grosso modo ως αυτονόητη μεν αλλά με τα μείζονα να βρίσκονται μπροστά, προς επίλυση.

Τροχιοδεικτική των προθέσεων της Κουμουνδούρου, πέραν προφανώς του αιτήματός της για επίσημη ενημέρωση εφ όλης της ελληνοτουρκικής ύλης πέραν του χθεσινού τετ α τετ Δένδια Τσαβούσογλου είναι η επίμονη και επαναλαμβανόμενη υπογράμμιση της ανάγκης να “θέτει η ίδια ( σ.σ η Ελλάδα) την ατζέντα στα θέματα που την αφορούν και να μην λειτουργεί απαντώντας απλώς σε προκλήσεις, πρωτοβουλίες ή ενέργειες της γείτονος”.

Σημίτης ή Καραμανλής;

Μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό της Αθήνας για την σκληρή και δη δημόσια, ενώπιον καμερών αντιπαράθεση του έλληνα ΥΠΕΞ με τον τούρκο ομόλογό του, άρχισε συντόμως και ένα πρώτο “σκάλισμα” του τι δηλοί η στάση της Κυβέρνησης , εάν είναι δείγμα εν πάση περιπτώσει της χθεσινής αντίδρασης Δένδια η “επικράτηση” των θέσεων Καραμανλή έναντι του δόγματος Σημίτη και άλλα σχετικά σενάρια που επικαιροποιήθηκαν μετά την επιθετική απάντηση του κ. Καραμανλή στον Κώστα Σημίτη περί Ελσίνκι.

Σενάρια και απόπειρες ερμηνειών που διέτρεξαν εγκάρσια, στελέχη – τουλάχιστον- των δύο μεγάλων κομμάτων.

Η συζήτηση αυτή, παραμένει άβολη και επικίνδυνη ( και) για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο ως γνωστόν συνυπάρχουν θιασώτες και των δυο δογμάτων και δη εναργέστατοι.

Δεν είναι πολλές μέρες πριν, όταν ο Νίκος Μπίστης με αφορμή την απάντηση του πρώην πρωθυπουργού της “γαλάζιας” παράταξης, με άρθρο του, έσπευσε να επισημάνει στους συντρόφους του πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι “απότοκος του Ελσίνκι”, κοινώς, η φυσική “θέση” του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο πλευρό του δόγματος Σημίτη.

Δεν είναι μόνος ο κ. Μπίστης σε αυτή την “γραμμή”, ασφαλώς. Συσπειρώνονται γύρω από αυτή τη θέση και τα στελέχη της “Ομπρέλας”.

Το στοίχημα για τον κ. Τσίπρα ( ο οποίος προσωπικά “γέρνει” προς πιο “σκληρή” γραμμή) είναι να μην διαρραγεί η εύθραυστη εκεχειρία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που σχετικώς πρόσφατα ( τον Οκτώβριο) επετεύχθη για τα Εθνικά.

Πηγή:capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ