Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κατεβάζει τον πήχη για το Πάσχα ο Μητσοτάκης- Αιχμές για «βιαστικούς» υπουργούς

Ο κ.Μητσοτάκης στέλνει μηνύματα αλλά κάποιοι υπουργοί συνεχίζουν να δίνουν υποσχέσεις στους πολίτες για το πότε θα ανοίξει μία η άλλη δραστηριότητα. Κι αυτό είναι λάθος ιδιαίτερα όταν διαψεύδονται.

Τον πήχη των προσδοκιών των πολιτών που μετά την κόπωση που έχουν υποστεί από την πανδημία του COVID 19, βιάζονται να κάνουν Πάσχα στο χωριό ή στο νησί, κατέβασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι» δήλωσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Για μια ακόμη φορά έβαλε πάγο κυρίως στους υπουργούς που δίνουν ημερομηνίες. «Να μην γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται» τόνισε. «Η απειλή παραμένει και γι’ αυτό έχουμε αποδείξει ότι προχωράμε πάντα βήμα-βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα» επεσήμανε.

Η ουσία είναι, όμως, ότι ο κ.Μητσοτάκης στέλνει μηνύματα αλλά κάποιοι υπουργοί συνεχίζουν να δίνουν υποσχέσεις στους πολίτες για το πότε θα ανοίξει μία η άλλη δραστηριότητα. Κι αυτό είναι λάθος ιδιαίτερα όταν διαψεύδονται.

Δεύτερες σκέψεις για Πάσχα

Το κλίμα ευφορίας που είχε καλλιεργηθεί το προηγούμενο διάστημα για πασχαλινή έξοδο δεν φαίνεται να συνεχίζεται μετά τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων και κυρίως των διασωληνωμένων που πλέον ξεπερνάνε τους 800. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το Newpost, να μην θεωρείται καθόλου βέβαιο ότι θα δοθεί το πράσινο φως για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Μέσα στις επόμενες μέρες θα προστεθούν ακόμη 59 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Υπάρχει ανησυχία ότι αν συνεχιστεί η κορύφωση και γίνει πασχαλινή έξοδος, να μην αντέξει το εθνικό σύστημα υγείας στην επαρχία όπου οι δυνατότητες είναι περιορισμένες και μία μεταδοτικότητα του κορονοϊού θα εξαντλήσει τα όρια του.

Εάν η Επιτροπή ειδικών δώσει τελικά το πράσινο φως, η έξοδος θα γίνει υπό τον όρο οι πολίτες να έχουν κάνει self test το οποίο θα καλούνται να επιδεικνύουν στους αστυνομικούς οι οποίοι θα τους ελέγχουν στα διόδια. Εδώ το ερώτημα είναι κατά πόσο θα είναι συνεπείς και θα έχουν κάνει το τεστ το ίδιο πρωί ή την προηγούμενη μέρα, αυτοί που βιάζονται να εκδράμουν κι αν εκείνοι που θα βρεθούν θετικοί, αυτό θα τους αποθαρρύνει. Είναι μεγάλο το ρίσκο. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να αποφασίσει για το Πάσχα κάτι διαφορετικό από αυτό που θα προτείνει η Επιτροπή των Ειδικών.

Οι αποφάσεις θα παρθούν την επόμενη εβδομάδα καθώς άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα που γιορτάζεται 2 Μαΐου. «Το μεγάλο στοίχημα σε κάθε περίπτωση είναι το άνοιγμα της χώρας στους τουρίστες στα μέσα Μαΐου» τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές. «Αυτό θα πρέπει να κερδηθεί ακόμη κι αν χρειαστεί να θυσιαστεί το Πάσχα στο χωριό.»

Σύγχυση και αστοχίες

Τα θολά μηνύματα που εκπέμπονται συζητήθηκαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης είπε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν διαχειριστεί την πανδημία και σε οικονομικό και σε υγιειονομικό επίπεδο με επιτυχία. Βγαίνουμε όμως και είτε δίνουμε ημερομηνίας ότι θα γίνει αυτό και δε γίνεται, είτε κάνουμε άλλες επικοινωνιακές αστοχίες που αφορούν την τρέχουσα επικαιρότητα και αδικούν την κυβέρνηση. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.»

Ο Πρωθυπουργός σχολίασε ότι «δεν πρέπει να τρέφουμε ελπίδες στον κόσμο για το τι θα γίνει εάν δεν έχει αποφασιστεί. Θα συνεδριάζει η Επιτροπή και θα μας πει αυτή τι θα γίνει για το Πάσχα, αυτό θα λέτε. Τίποτε παραπάνω.»

Ο βουλευτής Γιάννης Λοβέρδος τόνισε ότι «δεν πρέπει να γίνονται πολλές δηλώσεις που είναι αντιφατικές και δημιουργούν σύγχυση». «Πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ιδίως οι υπουργοί» τόνισε. «Πρέπει να μιλάνε λιγότερο και να δουλεύουν περισσότερο.»

Στα αστυνομικά μέτρα που χαλάρωσαν αναφέρθηκε ο βουλευτής Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

«Δυστυχώς εγώ θα είμαι στην έδρα και δεν θα συμμετάσχω στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά είχα σκοπό να ζητήσω από τον πρωθυπουργό να πάρει αυστηρά μέτρα τουλάχιστον σε ότι αφορά εμάς τους βουλευτές και τους υπουργούς και βασικά τους υπουργούς που βγαίνει ένας το πρωί και για ένα θέμα που έχει να κάνει με την πανδημία λέει το Α και πριν περάσουν δύο ώρες βγαίνει άλλος υπουργός και για το ίδιο θέμα λέει το Β», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης στα «Παραπολιτικά 90,1». Άφησε και αιχμές ότι αρκετοί βουλευτές έχουν άγχος ότι μπορεί να γίνουν πρόωρες εκλογές παρά το γεγονός ότι το απέκλεισε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός και νομίζουν ότι με την άκρατη προβολή τους εξασφαλίζουν την επανεκλογή τους.

Ο βουλευτής Ανδρέας Καστανιώτης στην Κ.Ο της ΝΔ έκανε τρεις εισηγήσεις. « Πρέπει να εμβολιαστούμε οι βουλευτές γιατί όλοι νομίζουν ότι ήδη έχουμε εμβολιαστεί» δήλωσε. « Η δουλειά μας είναι να ερχόμαστε σε επαφή με τον κόσμο. Δίνουμε και το παράδειγμα εάν εμβολιαστούμε.»

Για το νόμο Κεραμέως είπε ότι είναι πολύ σωστός αλλά θα ήταν καλύτερα να εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά ώστε να έχουν καλυφθεί τα κενά που αναδείχτηκαν με την πανδημία. Όσον αφορά στα κεφάλαια επανεκκίνησης που θα δοθούν στις επιχειρήσεις της εστίασης για την αγορά των προϊόντων όταν ανοίξουν μετά το Πάσχα, πρότεινε να μπει ο όρος αυτά να είναι ελληνικά για να ενισχυθεί και η εγχώρια παραγωγή.

Οι Εκκλησίες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο κύριο Ιερώνυμο στις 26 Μαρτίου στην οποία τέθηκε και το θέμα λειτουργίας των εκκλησιών την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα. Φαίνεται να υπάρχει καλό κλίμα στις συζητήσεις που γίνονται. Το πρόσωπο – κλειδί του Μαξίμου που είναι σε επαφή με την Αρχιεπισκοπή είναι ο γενικός γραμματέας του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης όπως αναφέρουν πληροφορίες του Newpost. Δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των ιεραρχών στο σχέδιο το οποίο συζητείται.

Σύμφωνα με αυτό:

-Επειδή θα είναι καλός ο καιρός σε γενικές γραμμές, θα δοθεί προτεραιότητα στις υπαίθριες λειτουργίες. Πιο συγκεκριμένα να γίνουν στα προαύλια των ναών η αποκαθήλωση και η ανάσταση.

– Απαραίτητη προϋπόθεση η απόσταση 2 μέτρων ανάμεσα στους πιστούς.
– Να μην γίνει περιφορά του Επιταφίου που συγκεντρώνει και την πολυκοσμία και είναι δύσκολο να τηρηθούν οι αποστάσεις. Να γίνει μόνο μία λιτάνευση γύρω από το ναό με τους αυστηρούς όρους των αποστάσεων μεταξύ των πιστών.
– Στο εσωτερικό των ναών να υπάρξει η αναλογία ένας ανά 15 τετραγωνικά μέτρα, με μάξιμουμ τα 100 άτομα στους μεγάλους ναούς.
– Όποιες εκκλησίες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν και 3-4 ακολουθίες την ημέρα.
– Υποχρεωτικό shelf τεστ για όλους τους κληρικούς, ψάλτες, νεωκόρους.

Η Ιερά Σύνοδος θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα και θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της.

Πηγή:newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ Γ ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 162 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια του γ κύκλου της τηλεοπτικής σειράς Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ που βλέπουμε στο Mega. ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 162 Όλα δείχνουν ότι ο Παρασκευάς θ' ανέβει τα...