Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Η ανταρσία των ομάδων για κλειστή Ευρωπαϊκή Λίγκα – Τελεσίγραφο απο την UEFA

Tο πλάνο της European Super League αρχίζει να παίρνει μορφή καθώς 12 κορυφαίες ομάδες από Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία υπέγραψαν για τη σύσταση της κλειστής λίγκας, με την UEFA να απειλεί με αποκλεισμό από τα εθνικά πρωταθλήματατους συλλόγους που σκέφτονται να συμμετέχουν.

Σύγχυση έχει προκληθεί με τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για την σύσταση μίας κλειστής Λίγκας από 12 κορυφαίες ομάδες του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου από Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες όπως αναφέρεται πως έχουν ήδη υπογράψει για την συμμετοχή τους στην European Super League, με την UEFA να καλεί «όλους όσους αγαπούν το ποδόσφαιρο» να την στηρίξουν στην προσπάθεια που κάνει για να εμποδίσει την πραγματοποίησή της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC Sport, οι έξι μεγάλοι της Premier League (Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Άρσεναλ, Τότεναμ) μαζί με τις τρεις ισπανικές (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης) αλλά και τις τρεις ιταλικές (Μίλαν, Γιουβέντους, Ίντερ), θέλουν να προχωρήσουν στην δημιουργία ενός κλειστού πρωταθλήματος.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε δυσαρέσκεια στην UEFA, η οποία ήταν έτοιμη να ανακοινώσει την αναδιοργάνωση του Champions League αυξάνοντας τις ομάδες από 32 σε 36, με το συμβούλιο της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας να είναι προγραμματισμένο για την Δευτέρα (19/4).

Ο πρόεδρος, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ενημερώθηκε για την κίνηση αυτή με αποτέλεσμα να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα απειλώντας με αποκλεισμό τις ομάδες που θα συμφωνήσουν και θα συμμετάσχουν στην European Super League.

Σε ξεχωριστή δήλωση, η Premier League δήλωσε ότι καταδίκασε την πρόταση καθώς «επιτίθεται στις αρχές του ανοιχτού ανταγωνισμού και της αθλητικής αξίας που βρίσκονται στο επίκεντρο του εγχώριου και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου».

Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Η UEFA μαζί με την Αγγλική Ομοσπονδία και την Premier League, την ισπανική Ομοσπονδία και τη La Liga, την ιταλική Ομοσπονδία και τη Lega Serie A πληροφορήθηκαν ότι ορισμένες ομάδες από Αγγλία Ισπανία και Ιταλία σχεδιάζουν να ανακοινώσουν τη δημιουργία μιας κλειστής λίγκας, ονόματι Super League.

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News – Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι όλοι οι παραπάνω φορείς, καθώς και η FIFA και όλα τα μέλη της, θα παραμείνουμε ενωμένοι στις προσπάθειές μας να σταματήσουμε αυτό το κυνικό πρότζεκτ., ένα πρότζεκτ που βασίζεται στο ιδιωτικό συμφέρον λίγων συλλόγων, σε μια εποχή που η κοινωνία μας έχει ανάγκη την αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ.

Θα εξετάσουμε όλα τα δυνατά μέτρα, σε όλα τα επίπεδα, τόσο νομικά όσο και αγωνιστικά, με σκοπό να το αποτρέψουμε να συμβεί. Το ποδόσφαιρο βασίζεται στις ανοιχτές διοργανώσεις και τα αγωνιστικά κριτήρια. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Όπως ανακοίνωσε προηγουμένως η FIFA και οι έξι Ομοσπονδίες, οι σύλλογοι που εμπλέκονται θα αποβληθούν από οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση, σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο και οι παίκτες τους ενδέχεται να μην έχουν το δικαίωμα να εκπροσωπούν πια τις εθνικές τους ομάδες.

Ευχαριστούμε όλους τους συλλόγους στις υπόλοιπες χώρες, ειδικά τους γαλλικούς και τους γερμανικούς, που αρνήθηκαν να υπογράψουν σε αυτό το πλάνο. Καλούμε όλους όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο, φιλάθλους και πολιτικούς, να μας στηρίξουν στη μάχη κόντρα σε αυτό το πρότζεκτ, αν όντως ανακοινωθεί κι επίσημα.

Η επιμονή ορισμένων στο δικό τους συμφέρον έχει κρατήσει πολύ. Αρκετά».

Πηγή: ieidiseis.gr

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ