Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Αυξάνονται οι δόσεις για τον φόρο εισοδήματος

Αντίστροφη μέτρηση για να σηκώσει ρολά το Taxisnet και να δεχτεί φορολογικές δηλώσεις 2021 είναι η ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο το Taxisnet θα ξεκινήσει να δέχεται φορολογικές δηλώσεις μετά το Πάσχα. Ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο να ανοίξουν και το διάστημα 15 με 20 Απριλίου.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», μία σημαντική αλλαγή που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο με στόχο την τόνωση των δημοσίων εσόδων είναι η αύξηση του ποσοστού εκπτώσεις στην περίπτωση που ο φορολογούμενος αποπληρώσει εφάπαξ τον φόρο που προκύπτει. Το περυσινό διάστημα είχε αποφασισθεί έκπτωση 2% για όσους πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο.

Φέτος, κατά πάσα πιθανότητα, το ποσοστό θα αυξηθεί και ενδέχεται να διπλασιασθεί. Όσον αφορά την προκαταβολή φόρου, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι αποφάσεις θα ληφθούν το καλοκαίρι, όπως έγινε και το 2020 ενώ το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τα τεκμήρια και τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Δηλώσεις: Το ηλεκτρονικό σύστημα αναμένεται να ανοίξει μετά το Πάσχα. Οι φορολογούμενοι νομικά και φυσικά πρόσωπα θα αποπληρώσουν σε οκτώ δόσεις τον οφειλόμενο φόρο. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Ιουλίου. Όσοι φορολογούμενοι αποπληρώσουν τη πρώτη δόση τον Αύγουστο θα πρέπει να πληρώσουν και τη δόση του Ιουλίου μαζί με το υπόλοιπο ποσό σε 6 δόσεις, με την τελευταία δόση να καταβάλλεται στα τέλη Φεβρουαρίου. Όσοι πληρώσουν εφάπαξ προβλέπεται έκπτωση 3 – 4%

Τεκμήρια διαβίωσης: Η υγειονομική κρίση έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα σε όσους τα προηγούμενα χρόνια προχώρησαν στην αγορά ακινήτου ή αυτοκινήτου και οι οποία σήμερα λαμβάνουν επίδομα αναστολής 534 ευρώ. Οι ανωτέρω, με βάση το σενάριο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, μπορούν να αξιοποιήσουν τις κρατικές ενισχύσεις για να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης και να αποφύγουν υπέρογκες επιβαρύνσεις. Τα ποσά από τις αναστολές συμβάσεων θα προσμετρηθούν για την κάλυψη τεκμηρίων διαβίωσης.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ έχει λάβει τα στοιχεία των ηλεκτρονικών πληρωμών που πραγματοποίησαν το 2020 οι φορολογούμενοι και με βάση αυτά θα αποφασίσει τις παρεμβάσεις για τις e-αποδείξεις. Εξετάζεται μείωση του ορίου 30% επί του εισοδήματος των φορολογουμένων ή και ακύρωση του πέναλτι φόρου 22% για τους πληττόμενους που δεν κατάφεραν το 2020 να συγκεντρώσουν 30% του εισοδήματος με δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα.

Πηγή: dikaiologitika.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ Γ ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 162 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια του γ κύκλου της τηλεοπτικής σειράς Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ που βλέπουμε στο Mega. ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 162 Όλα δείχνουν ότι ο Παρασκευάς θ' ανέβει τα...