Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Βρετανία: Φυσιολάτρης ανακάλυψε νέα ποικιλία μήλων καθώς έτρεχε στο δάσος

Μια τυχαία εύρεση ενός μήλου σε μια δασική διαδρομή στην Αγγλία οδήγησε έναν φυσιολάτρη στην ανακάλυψη μιας νέας ποικιλίας, που ελπίζει να διαδώσει και να ονομάσει.

Ο Άρτσι Τόμας, κάτοικος της κοιλάδας Νάντερ στο Ουίλτσαϊρ στη Νοτιοδυτική Αγγλία, είχε αποφασίσει να πάει για τρέξιμο ένα απόγευμα.

Καθώς έκανε το καθιερωμένο του τζόγκινγκ, σκόνταψε πάνω σ’ένα μήλο σε μια δασώδη διαδρομή, κοντά σε μια μεγάλη έκταση αρχαίων δασών δίπλα στο σπίτι του.

Το μήλο, το οποίο ο Τόμας είπε ότι «δεν είχε καμία σχέση με ό,τι είχα δει πριν», είχε προέλθει από μια παλιά μηλιά με μεγάλο αριθμό φρούτων.

Οι μηλιές που καλλιεργούνται από σπόρους είναι όλες διαφορετικές μεταξύ τους. Γι’αυτό, οι καλλιεργούμενες ποικιλίες πολλαπλασιάζονται με τη λήψη κομματιών από υπάρχοντα δέντρα. Τα κομμάτια αυτά στη συνέχεια επικολλώνται στις ρίζες άλλων δέντρων, ώστε να διασφαλιστεί πως τα μήλα είναι τα ίδια.

Ασυνήθιστο μήλο

Ο Τόμας εργάζεται για μια περιβαλλοντική οργάνωση και κατάφερε να αναγνωρίσει το ασυνήθιστο μήλο που είχε βρεθεί σε ένα ελάχιστο γνωστό σημείο.

Αυτό που ήθελε να δει ήταν αν ήταν μια γνωστή ποικιλία ή αν επρόκειτο για μια νέα, την οποία θα μπορούσε να ονομάσει ο ίδιος.

«Ενώ σίγουρα δεν είμαι κανένας εμπειρογνώμονας φρούτων, αμέσως μου φάνηκε εξαιρετικά ασυνήθιστο», είπε.

Ο ειδικός φρούτων Τζιμ Όρμπερι επιθεώρησε τρία από τα μήλα και ενημέρωσε τον Τόμας ότι δεν ήταν φυτευμένη ποικιλία, αλλά μια νέα, την οποία θα μπορούσε να διαδώσει και να ονομάσει.

Ο Όρμπερι είπε ότι ήταν «ένα πολύ ενδιαφέρον μήλο».

«Δεν προέρχεται από φυτευμένο δέντρο, αλλά από ένα δενδρύλλιο που θα μπορούσε να είναι μια διασταύρωση ανάμεσα σε ένα καλλιεργημένο μήλο και ένα άγριο Malus sylvestris, μια ποικιλία μήλων που ενδημούν στην Ευρώπη», είπε.

Πηγή:Guardian και reader.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 20/5/2024

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 20/5/2024 Διανύουμε μία Δευτέρα γεμάτη όνειρα, ιδανικά, ευαισθησία, ανάγκη για προσφορά, αλληλεγγύη αλλά και ενεργοποίηση νέων ιδεών και νέων σχεδίων! Τα κερδισμένα...