Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Προς επανακαθορισμό της φορολογικής πολιτικής

Το ενδεχόμενο να απαιτηθούν και πρόσθετα μέτρα στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας το 2021 έχει αρχίσει να εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το πακέτο μέτρων φορολογικής και ασφαλιστικής ελάφρυνσης που έχουν ήδη ανακοινωθεί στο πλαίσιο του προσχεδίου του προϋπολογισμού ενδέχεται να επανεξεταστεί με το… ερώτημα της διεύρυνσης.

Η αλλαγή σχεδιασμού πέφτει στο τραπέζι μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο υγειονομικό επίπεδο. Το νέο lockdown που περιορίζει σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες, όπως το λιανεμπόριο, προκαλεί ανατροπή στις αρχικές προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου για την πορεία της πραγματικής οικονομίας.

H πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου για ύφεση φέτος 8% και ανάκαμψη το 2021 στο 7,5% βρίσκονται πλέον στον αέρα. Με δεδομένο ότι οι προβλέψεις αυτές έγιναν βάσει του σεναρίου ότι δεν θα υπάρξει ένα νέο lockdown στην οικονομία, πρόβλεψη η οποία πλέον έχει διαψευστεί εκ των πραγμάτων.

Ειδικά για το 2021 η πρόβλεψη για ανάπτυξη 7,5% αφορά, όπως αναφέρθηκε το ενδεχόμενο να μη γίνει lockdown. Στο ενδεχόμενο δεύτερου lockdown, που τελικά επιβεβαιώθηκε, προβλεπόταν ανάκαμψη κατά 4,5%. Και οι δυο προβλέψεις βασίζονταν σε μια σειρά παρεμβάσεων στήριξης της οικονομίας, όπως η εισροή των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το νέο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά κυρίως τις παρεμβάσεις μείωσης της φορολογίας. Αυτές είναι:

-Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, όπως στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες σε ιδιώτη εργοδότη, τα ενοίκια κ.λπ.

-Η παράταση έως το τέλος Απριλίου 2021 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές προσώπων, τουριστικό πακέτο και το σύνολο της εστίασης.

-Η μόνιμη μείωση κατά τρεις εκατοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Τα παραπάνω μέτρα είναι πιθανό να αναθεωρηθούν προς την κατεύθυνση της διεύρυνσής τους με στόχο να στηριχθεί η οικονομική δραστηριότητα. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τον χρόνο άφιξης του εμβολίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η εύρεσή του και εκκίνηση του εμβολιασμού προβλέπεται ότι θα σημάνει και την αρχή του τέλους για την οικονομική κρίση του κορονοϊού.

Του Σπύρου Δημητρέλη

Πηγή: capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 20/5/2024

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 20/5/2024 Διανύουμε μία Δευτέρα γεμάτη όνειρα, ιδανικά, ευαισθησία, ανάγκη για προσφορά, αλληλεγγύη αλλά και ενεργοποίηση νέων ιδεών και νέων σχεδίων! Τα κερδισμένα...