Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Επίθεση του Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ στο ν/σ για το ΑΚΡΟΠΟΛ

Σκληρή αντιπολίτευση κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για το ΑΚΡΟΠΟΛ, άσκησε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής και Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος, μιλώντας για «νομοσχέδιο που βάζει ταφόπλακα στις προσδοκίες του καλλιτεχνικού κόσμου».

Ο Πάνος Σκουρολιάκος αναφέρθηκε στην σύγκρουση δύο κόσμων. Από την μία τον κόσμο «της δημιουργίας, της συνέργειας, της υποστήριξης της σύγχρονης ανεξάρτητης καλλιτεχνικής παραγωγής, ο κόσμος της έρευνας, της ανταλλαγής απόψεων και καλλιτεχνικών εμπειριών από τη μία. Αυτός, είναι ο κόσμος που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ στο δικό του νομοσχέδιο για το Ακροπόλ που δεν πρόλαβε λόγω εκλογών να ψηφίσει. Με αυτόν τον κόσμο συντάσσονται και οι φορείς των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στις διαδικασίες της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων». Και από την άλλη, ο κόσμος «της νεοφιλελεύθερης αντίληψης, όπου τα πάντα αποτιμώνται με κέρδος, και το μόνο που χρειάζεται να κάνει το Ακροπόλ, είναι να λειτουργήσει ως μια δεξαμενή καλλιτεχνών υπό τον έλεγχο επίδοξων κρατικών μάνατζερς».

«Η αντιμετώπιση των καλλιτεχνών αλλά και των προβλημάτων τους, ειδικά την περίοδο της πανδημίας, ήταν επιεικώς απαράδεκτη και απαξιωτική εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μοιράσατε εκατομμύρια σε απ’ ευθείας αναθέσεις προς καλλιτέχνες και επιχειρήσεις χωρίς να δεχθείτε δημόσιες αιτήσεις από κανέναν που θα ήθελε να αιτηθεί στήριξης με την δική του πρόταση. Κάτι σαν την λίστα Μητσοτάκη – Πέτσα για τα ΜΜΕ. Αφήσατε πάνω από 12.000 δημιουργούς εκτός μέτρων στήριξης, σας τα έχουμε πει, σας έχουμε κάνει ερωτήσεις, παρ’ ότι τους υποχρεώσατε σε ακούσια ανεργία. ενώ χιλιάδες καλλιτέχνες βρίσκονται στα όρια της φτώχειας εξακολουθείτε να μην παίρνετε ούτε ένα μέτρο στήριξής τους», συνέχισε ο Πάνος Σκουρολιάκος.

Τέλος ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ καταφέρθηκε εναντίον των διατάξεων που επιτρέπουν την αδειοδότηση ιδιωτών για την κατασκευή και την πώληση πιστών αντιγράφων έργων τέχνης. «Χρησιμοποιείτε το Ακροπόλ ως προπέτασμα καπνού, για να τον πραγματικό στόχο σας που είναι το ξεπούλημα σε ιδιώτες του Παρθενώνα και όλων των άλλων ιστορικών συμβόλων της χώρας μας. Και μάλιστα σε ποια συγκυρία; Τις μέρες που η Αγία Σοφία, το οικουμενικό σύμβολο του πολιτισμού ταλαιπωρείται βάναυσα, αντιμετωπίζεται με πρωτοφανή βαρβαρότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, υποσχέθηκε ότι η «επόμενη Προοδευτική Κυβέρνηση θα αποδώσει το Ακροπόλ στους καλλιτέχνες και βεβαίως θα προασπίσει τους πόρους του δημοσίου, που απορρέουν από την διαχείριση της πολύτιμης πολιτιστικής κληρονομιάς μας».

«Ήρθατε με κούφια λόγια για να χτίσετε. Αλλοίμονο όμως. Εδώ και ένα χρόνο γκρεμίζετε, γκρεμίζετε, γκρεμίζετε. Δεν θα συνεχίσετε για πολύ», κατέληξε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ