Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Έρχεται νέα ρύθμιση για φορο-οφειλές που ανεστάλησαν

Τρόπους διευκόλυνσης των φορολογούμενων για το φορολογικά βαρύ δεύτερο εξάμηνο του έτους αναζητούν στο υπουργείο Οικονομικών. Στο τραπέζι βρίσκεται μια σειρά από παρεμβάσεις που έχουν σαν στόχο να “μοιράσουν” σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τις μεγάλες φορολογικές υποχρεώσεις που θα κληθούν να εκπληρώσουν οι φορολογούμενοι από τον ερχόμενο Ιούλιο και μετά.

Ξεκινώντας από τον Ιούλιο, οι φορολογούμενοι καλούνται να εκπληρώσουν τις εξής φορολογικές υποχρεώσεις:

– τον φετινό φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ο φόρος σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα θα πρέπει να εξοφληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι ο φόρος εισοδήματος θα εξοφληθεί σε έως οκτώ μηνιαίες δόσεις, δηλαδή από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο 2021

– τις φορολογικές υποχρεώσεις Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου που ανεστάλησαν για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με διοικητική εντολή στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού. Οι υποχρεώσεις αυτές θα πρέπει να εξοφληθούν το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου. Ειδικά για αυτές τις φορολογικές υποχρεώσεις εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να θεσπιστεί έκτακτη ρύθμιση που θα επιτρέπει την εξόφλησή τους σε έως και 10 μηνιαίες δόσεις

– τον φετινό ΕΝΦΙΑ ο οποίος εξετάζεται να εξοφληθεί και φέτος σε έως και πέντε μηνιαίες δόσεις, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο έως και τον Ιανουάριο 2021.

Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται και πρόταση για την αναβίωση εκτάκτως της ρύθμισης των 120 μηνιαίων δόσεων η οποία είχε θεσπιστεί πέρυσι το καλοκαίρι. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο στην έκτακτη ρύθμιση των 120 δόσεων θα μπορούσαν να ενταχθούν όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις που έμειναν απλήρωτες κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού καθώς και οι φορολογικές οφειλές οι οποίες ανεστάλησαν. Οι τελικές αποφάσεις για την θέσπιση της έκτακτης ρύθμισης αλλά και για το νέο ημερολόγιο δόσεων αναμένεται να ληφθούν έως τα μέσα Αυγούστου.

Πηγή: capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ