Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

COVID-19: 10 Συμβουλές για να διαφυλάξουμε την ψυχική μας υγεία

O COVID-19, ήρθε στη ζωή μας να επηρεάσει και τη σωματική, αλλά και την ψυχική μας υγεία! Η νέα πανδημία άλλαξε δραματικά την ζωή και καθημερινότητά μας μέσα σε λίγους μήνες.

Χρήσιμες συμβουλές για να διαφυλάξουμε την ψυχική μας υγείας αυτές τις μέρες δίνει η εταιρεία ψυχικής υγείας ΝΟΟΣ ΕΥΔΙΑ που εξειδικεύεται στην θεραπεία της κατάθλιψης με την πρότυπη μέθοδο r-TMS

Μετά τα κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας “Μένουμε Σπίτι” ,αυξήθηκαν οι “κοινωνικές αποστάσεις”, αλλά και το στρες, η αγωνία και η στενοχώρια των ανθρώπων.Πολλές φορές νιώθουν αρνητικά συναισθήματα όπως θυμό, μοναξιά ή μονοτονία.

Αυτοί που νοσούν -είτε εντός, είτε εκτός των νοσοκομείων- τόσο οι ίδιοι, όσο και οι οικείοι τους φοβούνται για την ζωή τους.

Αυτοί που σταμάτησαν να εργάζονται ή εργάζονται από το σπίτι, προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα δύσκολη πραγματικότητά τους.

Οι ευπαθείς ομάδες, οι ηλικιωμένοι, οι ευάλωτοι στον ιό αναμένουν με αγωνία την καμπή στην διάδοσή του, ώστε να αρθεί ο κατ’ οίκον περιορισμός τους και να επιστρέψουν στις συνήθειες τους.

Οι φοιτητές, οι έφηβοι, τα παιδιά έχουν διακόψει τις δια ζώσης σπουδές και διασκεδάσεις. Με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Έχουν αναβληθεί και τροποποιηθεί σχέδια προσωπικά, επαγγελματικά, κρατικά, οικονομικά, αθλητικά, θρησκευτικά, πολιτιστικά και άλλα πολλά, με σημαντικό αντίκτυπο σε όλους αυτούς τους τομείς.

Πώς διαφυλάττεται η ψυχική μας υγεία στην εποχή του covid-19, μέσα από όλα αυτά;

10 Χρήσιμες Συμβουλές 

1) Φτιάχνουμε ένα καθημερινό πρόγραμμα – ρουτίνα

Η μέρα χρειάζεται να έχει μια δομή. Έτσι μπορούμε να νιώθουμε λιγότερο άγχος και περισσότερη ασφάλεια. Όταν έχουμε συγκεκριμένες ρουτίνες μέσα στην ημέρα, το νευρικό σύστημα ηρεμεί, και νιώθουμε ότι έχουμε έλεγχο.

Έτσι προσπαθούμε να κοιμόμαστε όπως συνηθίζαμε, έστω κι αν δεν εργαζόμαστε ή εργαζόμαστε από το σπίτι, ασχολούμαστε με την φροντίδα του εαυτού, του σπιτιού και της οικογένειάς μας όπως πριν. Ξεκουραζόμαστε, ακούμε μουσική, διαβάζουμε βιβλία και γενικά προγραμματίζουμε ευχάριστες δραστηριότητες μέσα στη μέρα είτε μόνοι είτε με τους οικείους μας, κάθε μέρα.

2) Διατηρούμε την επαφή και την σύνδεση με τους αγαπημένους μας

Φροντίζουμε από το σπίτι, κεκλεισμένων των θυρών, να μένουμε καθημερινά σ’ επαφή με τους κοντινούς μας ανθρώπους. Ιδιαίτερα αν ζούμε μόνοι. Μέσω του τηλεφώνου, του διαδικτύου, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Είναι πολύ σημαντικό να διαφυλάξουμε τις σχέσεις μας, την εγγύτητα και το αίσθημα του “ανήκειν” με αυτούς που μοιραζόμαστε κοινές σκέψεις, αξίες, συναισθήματα.

3) Αναγνωρίζουμε και αποδεχόμαστε τα συναισθήματά μας

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε και να αποδεχόμαστε όλα μας τα συναισθήματα, αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Και να εστιάζουμε στο “τώρα”.

Όταν σκεφτόμαστε το μέλλον, το “βλέπουμε” αισιόδοξα και με ελπίδα. Αυτό γίνεται συνειδητά και με καθημερινή εξάσκηση που οφείλουμε να κάνουμε για την διατήρηση της δικής μας ψυχικής υγείας, αλλά και αυτής των αγαπημένων μας. Η καλή διάθεση είναι μεταδοτική και αλληλεπιδρά με αυτή των “δικών” μας ανθρώπων.

 

4) Άσκηση – Κίνηση 

Βάζουμε στο πρόγραμμά μας καθημερινή σύντομη σωματική άσκηση κοντά στην οικία μας αν αυτό είναι δυνατόν ή και μέσα στο σπίτι, γιατί η άσκηση μειώνει τα επίπεδα του στρες.

5) Διατροφή 

Κάνουμε ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή για να δυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας. Δεν καπνίζουμε, δεν κάνουμε χρήση αλκοόλ ή ουσιών.

6) Ήλιος

Προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με τον ήλιο τις ηλιόλουστες μέρες. Είτε με τη σύντομη σωματική άσκηση κοντά στην οικία μας σε ώρες ηλιοφάνειας, είτε στο μπαλκόνι, στην αυλή κλπ. Η έκθεσή μας στον ήλιο για σύντομο έστω χρονικό διάστημα βελτιώνει την ψυχολογική μας κατάσταση ενώ είναι απαραίτητη και για την βιταμίνη D στον οργανισμό μας.

7) Προσωπική Ανάπτυξη 

Εκμεταλλευόμενοι τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο είτε γιατί δεν εργαζόμαστε, είτε γιατί δουλεύουμε από το σπίτι, μπορούμε να επενδύσουμε στην προσωπική μας ανάπτυξη. Ίσως είναι η ώρα να παρακολουθήσουμε online σεμινάρια για μια ξένη γλώσσα που θέλαμε ή να αναπτύξουμε νέα skills (δεξιότητες), να διαβάσουμε βιβλία που δεν είχαμε χρόνο παλιότερα, να ακούσουμε την αγαπημένη μας μουσική κλπ.

8) Ύπνος – Επάρκεια και σταθερό πρόγραμμα

Φροντίζουμε να κοιμόμαστε σε σταθερές όσο το δυνατόν ώρες και να συμπληρώνουμε περίπου 8 ώρες ύπνου ώστε να δίνουμε στο σώμα μας την απαραίτητη ξεκούραση.

9) Ενημέρωση 

Ενημερωνόμαστε συστηματικά -αλλά όχι ακατάπαυστα- και μόνο από έγκυρες ειδησεογραφικές πηγές, για τα νέα σχετικά με τον ιό. Διατηρούμε την κριτική μας ικανότητα για ό,τι διαβάζουμε στο διαδίκτυο.

10) Επικοινωνία με τον γιατρό μας 

Αν πάσχουμε από κάποιο ψυχικό νόσημα, διατηρούμε επάρκεια φαρμάκων στο σπίτι και λαμβάνουμε την φαρμακευτική αγωγή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού μας. Επικοινωνούμε με το γιατρό έστω και τηλεφωνικά ή διαδικτυακά, όταν παραστεί ανάγκη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 78 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ που θα βλέπουμε στον ALPHA. Επεισόδιο 78 Οι συζητήσεις του ψυχίατρου Νικολαίδη με τον Χρήστο αρχίζουν να...