Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης θα καταρρεύσει – Έχουμε δυνατούς συμμάχους

του Δημήτρη Γκάτσιου

Δύο εικοσιτετράωρα μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε από το βήμα της Βουλής μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας, διαμηνύοντας ότι οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα θέσει τα ζητήματα της αυξανόμενης προκλητικότητας της Άγκυρας, θα σταθούν απόλυτα ενωμένοι στο πλευρό μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε, στην παρέμβασή του, στην Ολομέλεια, τα δύο κρίσιμα μέτωπα που ανοίγονται στην επικαιρότητα στις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα.

Το πρώτο, όπως τόνισε, είναι η επιθετική στάση της Τουρκίας, η οποία, μετά την ΑΟΖ της Κύπρου, απλώνεται και σε άλλες πλευρές της Ανατολικής Μεσογείου. Το δεύτερο είναι το προσφυγικό-μεταναστευτικό που, όπως σημείωσε, η Άγκυρα δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινή δήλωσή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Αιχμή είναι ένα άκυρο έγγραφο, το οποίο η Τουρκία βάφτισε συμφωνία με τη Λιβύη. Η Ελλάδα έχει πολιτική και σχέδιο. Σας διαβεβαιώνω ότι οι κινήσεις μας εξελίσσονται και ήδη αποδίδουν. Κείμενα για θαλάσσιες ζώνες δεν παράγουν νομικό αποτέλεσμα, ούτε και πρόκειται να κυρωθούν. Πρόκειται για ανιστόρητα έγγραφα, τα οποία οδήγησαν την Τουρκία σε πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση. ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Αίγυπτος και Ισραήλ καταδίκασαν τη στάση της Άγκυρας. Ακόμα και το ΝΑΤΟ, που πάντα τηρούσε ίσες αποστάσεις. Ισχυρές χώρες κατέκριναν τη στάση της γείτονος. Με πρώτο τον πρόεδρο της Γαλλίας, τον Εμανουέλ Μακρόν, που έθεσε φραγμό στην επιθετικότητα των γειτόνων”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για τα επόμενα βήματά της, προαναγγέλλοντας ηχηρή παρέμβαση του ιδίου στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

“Μπορεί να ενέκριναν μόνοι τους ένα χαρτί που έγραψαν και υπέγραψαν. Αλλά, αυτό το χαρτί θα καταρρεύσει. Δεν το αναγνωρίζει κανείς. Είναι παράνομο και δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποίηση, για να το επικυρώσει στη Λιβύη. Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας αυτή η συμφωνία να μην ισχύσει”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και στάθηκε ιδιαίτερα στην επίσκεψη του προέδρου του Κοινοβουλίου της Λιβύης στην Αθήνα, αλλά και στο γεγονός ότι ο πρέσβης της Λιβύης επιστρέφει στη χώρα του.

“Η επίσκεψη του προέδρου του Κοινοβουλίου της Λιβύης αποτελεί σημαντική εξέλιξη. Ήδη, έχει εκφράσει τις έντονες επιφυλάξεις του και την κάθετη διαφωνία του για τη συμφωνία που υπέγραψε ο Λίβυος πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο. Λέγοντας ότι η Λιβύη δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία. Η επίσκεψή του αναδεικνύει το γεγονός ότι στη Λιβύη δεν υφίσταται κυβέρνηση, με αρραγές μέτωπο, που μπορεί να επικυρώσει τη συμφωνία. Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης θα καταρρεύσει. Η φωνή μας ακούγεται. Έχουμε δυνατούς συμμάχους. Προσδοκώ ότι η Ευρώπη θα σταθεί απόλυτα ενωμένη στο πλευρό της Ελλάδας, που υπερασπίζεται τα δίκαια εθνικά της δικαιώματα”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα κάνει καλά τη δουλειά της- Το ίδιο πρέπει να κάνει και η Τουρκία

Εστιάζοντας στο ζήτημα της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε τις πέντε κομβικές προτεραιότητες της κυβερνητικής στρατηγικής. Φύλαξη των συνόρων. Ανακούφιση των νησιών. Ελεγχόμενα κέντρα. Γρήγορες επιστροφές. Προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.

“Παρά την ένταση που υπάρχει στη σχέση μας με τους γείτονες, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Ειδικά στο πρόβλημα του μεταναστευτικού. Η άλλη πλευρά αναγνώρισε την πίεση που δεχόμαστε. Τους κάλεσα να ελέγχουν τις ακτές τους, να ξεριζώσουν τα δίκτυα διακίνησης του ανθρώπινου πόνου, η ακτοφυλακή τους να συνεργάζεται με το Λιμενικό μας. Οι υπηρεσίες τους να επιταχύνουν τις επιστροφές. Η Ελλάδα κάνει καλά τη δουλειά της. Τι ίδιο πρέπει να κάνουν η Τουρκία, αλλά και η Ευρώπη στο δικό της μέτρο”, επεσήμανε.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη χώρα μας σταθερή και δίκαιη γέφυρα συνεργασίας και συνεννόησης. Παράλληλα, εκτίμησε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο σύντομα θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις όσον αφορά στην ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, την πρόσθετη χρηματοδότηση της χώρας μας, τον επιμερισμό των προσφύγων και την αλλαγή του “Δουβλίνου”, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό υπερβαίνει τις δυνάμεις ενός κράτους.

“Η διαχείριση απαιτεί ενότητα, αποφασιστικότητα και ανθρωπιά. Κάποιες φορές και υπομονή από το λαό μας και κατανόηση για τα προβλήματα που προκύπτουν”, είπε, με το βλέμμα στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Επίθεση στον Α. Τσίπρα

Αιχμηρός, πάντως, στάθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του που ήρθαν στο προσκήνιο τις στιγμές του κρίσιμου τετ α τετ με τον πρόεδρο Ερντογάν ως “διχαστικές και απρεπείς”.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για λάθος στάση και λάθος πράξεις τη λάθος στιγμή και συμπλήρωσε: “Λυπάμαι. Η ιστορία της παράταξης και προσωπικό μου ήθος δε μου επιτρέπουν να κάνω μέρος της κομματικής μας αντιπαλότητας τα εξωτερικά μας θέματα. Ο κ. Τσίπρας έβγαλε το χειρότερο εαυτό του σε μία κρίσιμη στιγμή. Εύχομαι να μην είναι ο μόνος εαυτός του. Η Ελλάδα βρέθηκε σε καταιγίδες και φουρτούνες. Πάντα τις ξεπέρασε με ενότητα, σωστές επιλογές συμμάχων και στόχων, με πυξίδα το εθνικό συμφέρον. Αυτό θα κάνουμε και τώρα και είμαι σίγουρος πως θα βγούμε σε ήρεμα νερά, για να συνεχίσουμε την πορεία της προόδου που έχουμε χαράξει”, τόνισε.

Πηγή: capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ