Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κ. Μητσοτάκης για προσφυγικό: Η Ελλάδα έχει τις αντοχές της, αλλά ξέφραγο αμπέλι δεν είναι

Συνάντηση με τους Έλληνες εφοπλιστές θα έχει σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως ανακοίνωσε, από το βήμα της Ολομέλειας και απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η Ένωση εφοπλιστών θα δωρίσει στο Λιμενικό Σώμα δέκα καινούργια φουσκωτά.

“Είναι ό,τι πιο σύγχρονο θα διαθέτει το Λιμενικό Σώμα. Με πλήρη εξοπλισμό, θερμικές κάμερες και δυνατότητα να μπορούν να πλέουν και στις πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες. Τα πρώτα πέντε θα παραληφθούν μέχρι το καλοκαίρι και τα επόμενα πέντε μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου. Σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλες ενέργειες που θα αποσκοπούν στην ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος”, σημείωσε ο πρωθυπουργός, που ανέδειξε τις ενέργειες της κυβέρνησης, αλλά και τις δικές του σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο απέναντι σε ένα πρόβλημα που ο ίδιος επεσήμανε ότι ήρθε, για να μείνει.

Ο πρωθυπουργός έσπευσε, εκ νέου, να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα σχετικά με την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. “Η Τουρκία πράγματι φιλοξενεί εκατομμύρια προσφύγων. Αλλά, δεν έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί το ζήτημα αυτό ως μοχλό πίεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, ανέφερε. “Θα κλείσουμε την πόρτα στους παράνομους διακινητές ανθρώπων. Ανοίγουμε την πόρτα στους πραγματικά κατατρεγμένους. Υπήρξαμε κι εμείς λαός κατατρεγμένος. Με την ίδια αποφασιστικότητα που διεκδικούμε την ασφάλειά μας, με την ίδια τόλμη υποδεχόμαστε όποιον το δικαιούται”, πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε:

-Προχωράμε στην αποσυμφόρηση των νησιών. Αυτοί που μεταφέρονται είναι κυρίως οικογένειες και καταβάλλουμε την καλύτερη δυνατή προσπάθεια να κατανεμηθούν με τον πλέον δίκαιο τρόπο και σε δομές που θα μπορούν να τους στηρίξουν. Που θα μπορούν να μένουν αυτοί οι άνθρωποι σε ικανοποιητικές συνθήκες.

-Πρέπει να συγκροτήσουμε έναν ενιαίο φορέα φύλαξης των συνόρων. Το σύστημα της θαλάσσιας επιτήρησης θα το προωθήσουμε άμεσα. Μέχρι τότε θα αξιοποιήσουμε τα μέσα τα οποία διαθέτουμε.

-Στο ζήτημα του ασύλου και των επιστροφών, έχουν ήδη γίνει οι πρώτες προσλήψεις και θα πάρουμε άλλους 500 υπαλλήλους, για να στελεχώσουν τις υπηρεσίες ασύλου

-Πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει έρθει για να μείνει. Είναι ένα πρόβλημα που έχει διεθνή διάσταση. Είναι Ευρωπαϊκό ζήτημα αλλά έχει και εθνική διάσταση και έχει και πολλές αντικειμενικές δυσκολίες. Άστοχες αποφάσεις του πρώτου καιρού το γιγάντωσαν και οι προσφυγικές ροές έχουν μετατραπεί σε μία μεταναστευτική καταιγίδα.

-Από τη στιγμή που πάρθηκε η απόφαση να κλείσουν τα σύνορά μας δυστυχώς ο πυρήνας του προβλήματος που είναι η δυσκολία της φύλαξης των ανατολικών συνόρων σε συνδυασμό με τα βόρεια σύνορα μας έχει οδηγήσει στην έξαρση του προβλήματος. Δεν εθελοτυφλούμε και δε μας ενδιαφέρει να αναλώσουμε χρόνο και να αποδώσουμε ευθύνες τους προηγούμενους.

-Θα ζητήσω και τη δική σας στήριξη σε μία σειρά από ζητήματα που πιστεύω ότι υπάρχει συναντίληψη τουλάχιστον για την Ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος και τις υποχρεώσεις που πρέπει να αναλάβει η Ευρώπη. Χθες στο Ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα αφιέρωσα το σύνολο της ομιλίας μου, επισημαίνοντας την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος θέτοντας με επιτακτικό τρόπο την ανάγκη η Ευρώπη να προχωρήσει την αναμόρφωση του Δουβλίνου που το χαρακτήρισα άκρως προβληματικό και ξεπερασμένο. Έθεσα το ΕΛΚ προ των ευθυνών του. Δε γίνεται η Ευρώπη της αλληλεγγύης να αποδέχεται χώρες που από τη μία απολαμβάνουν όσα τους δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και από την άλλη αρνούνται πεισματικά τον οποιοδήποτε επιμερισμό του προβλήματος σε ευρωπαϊκή βάση. Το πρόβλημα είναι Ευρωπαϊκό δεν είναι διμερές με την Τουρκία Εμείς βρισκόμαστε στον κυκλώνα αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις του προβλήματος.

-Η χώρα χρειάζεται Εθνική στρατηγική διαχείρισης ενός οξύτατου προβλήματος. Η δική μας πολιτική έχει αλλάξει. Είναι άλλη πολιτική από την προηγούμενη κυβέρνηση. Τα σύνορα μας φυλάσσονται. Οι έλεγχοι έχουν πολλαπλασιαστεί. Ο νέος νόμος δημιουργεί νέα δεδομένα και για το άσυλο.

-Σταδιακά τα ακριτικά νησιά ανακουφίζονται με αναλογική μεταφορά προσφύγων μεταναστών σε άλλες περιοχές. Η Ελλάδα έχει τις αντοχές της, αλλά ξέφραγο αμπέλι δεν είναι. Αυτή η εποχή πέρασε. Αυτό σημαίνει αυστηρότερη πολιτική φύλαξης των συνόρων. Σημαίνει κλειστούς φυλασσόμενους χώρους.

Πηγή: capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ