Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Οι στόχοι της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Αλλάζοντας ημέρα με την ημέρα το κεντρικό αφήγημα για τη χώρα μας, με στόχο να δώσει σήμα μεταρρυθμίσεων και επιστροφής στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προετοιμάζεται να απευθύνει νέο κάλεσμα προς τους επενδυτές να στρέψουν το βλέμμα τους στην Ελλάδα. Μετά τις επαφές του σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη, ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει αύριο στη Νέα Υόρκη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, στο περιθώριο των οποίων θα ξετυλίξει και μια… βεντάλια επαφών με ξένους ηγέτες και μεγάλα επενδυτικά funds.

“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναλύσει τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται πλέον στην Ελλάδα και θα απευθύνει πρόσκληση για επενδύσεις στην Ελλάδα, φέρνοντας στην πρώτη γραμμή το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που προωθεί η κυβέρνηση και το φιλικό επενδυτικό κλίμα που δημιουργείται”, σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη. Ειδικότερα, οι βασικοί στόχοι της επίσκεψης Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι:

-Να τεθούν επί τάπητος όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, περιφερειακά (ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Δυτικά Βαλκάνια, προσφυγικό/μεταναστευτικό) και παγκόσμια (σχέσεις με ΗΠΑ, με Αυστραλία και Ινδία).

-Να αναδειχθεί διεθνώς το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο και το νέο περιβάλλον που δημιουργείται με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

-Να αναπτυχθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα η ελληνική πρόταση.

-Να υπάρχουν συναντήσεις με την ελληνική ομογένεια, σε εκδήλωση της οποίας ο πρωθυπουργός θα αναπτύξει την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ψήφιση νόμου που θα δίνει στους εκτός της Επικράτειας εκλογείς τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της διαμονής τους.

“Η Ελλάδα, με τη νέα κυβέρνηση και το ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών επενδύσεων, ξαναμπαίνει στο κάδρο των διεθνών οικονομικών παραγόντων”, σχολιάζουν στελέχη της κυβέρνησης, λίγες ώρες πριν από την αναχώρηση του κ. Μητσοτάκη για τη Νέα Υόρκη. Ο πρωθυπουργός:

-Θα παρευρεθεί, στις 25 Σεπτεμβρίου, στο γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, παρουσία επενδυτών.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση Μητσοτάκη-Ρος μέσα σε τρεις εβδομάδες, καθώς ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ είχε βρεθεί στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. “Ήδη προχωρούν σε μείωση φόρων, αντιμετωπίζουν προβλήματα ψηφιακής διακυβέρνησης… Αντιλήφθηκα ότι στην κυβέρνηση υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος στην εφαρμογή των πολιτικών… Τα περισσότερα μέλη της σημερινής κυβέρνησης προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα… Εκ των πραγμάτων είναι προσανατολισμένοι στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, σε προσδιορισμένο χρονικό διάστημα”, είχε σημειώσει ο κ. Ρος.

-Θα δώσει το “παρών” στο Global Business Forum του Bloomberg, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου. Στο φόρουμ, μεταξύ άλλων, θα μιλήσουν η επόμενη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, οι πρώην πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους, και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ. Η κοινή παρουσία του κ. Μητσοτάκη και της κ. Λανγκάρντ στο Global Business Forum του Bloomberg δεν αποκλείεται να ανοίξει τον δρόμο και για ένα τετ α τετ ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και την επόμενη επικεφαλής της ΕΚΤ.

-Θα βρεθεί στην εκδήλωση της Goldman Sachs, στις 24 Σεπτεμβρίου, έχοντας επαφές με διεθνείς επενδυτές και κορυφαίους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

-Θα συμμετάσχει στη συνάντηση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου.

-Θα λάβει μέρος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (Council of Foreign Relations), που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου.

Οι συναντήσεις με Τραμπ, Ερντογάν, Ράμα και Ζάεφ

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναδεικνύουν ιδιαίτερα τη σημασία της συνάντησης που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ.

“Ο κ. Τραμπ συναντάται με ελάχιστους ηγέτες άλλων χωρών. Επέλεξε να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Δείχνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύεται σε ηγέτη διεθνούς κύρους, ενώ καθίσταται σημαντικός παίκτης για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια”, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Στη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί:

-Με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 25 Σεπτεμβρίου και σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

-Με τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας, Έντι Ράμα (23 Σεπτεμβρίου), και της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ (24 Σεπτεμβρίου), σε μία περίοδο που συζητείται η ενταξιακή προοπτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτών των χωρών.

“Αναφορικά με την Τουρκία, επιθυμία είναι ο ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας, καθώς ο διάλογος είναι προτιμότερος από την μονομερή παράθεση απόψεων. Στόχος, όμως, από την Τουρκία είναι να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες”, επισημαίνουν στελέχη της κυβέρνησης. Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ:

-Τόνισε ότι μόνο όταν συνομιλείς μπορείς να παρουσιάζεις με αυτοπεποίθηση και σιγουριά τις θέσεις της χώρας σου, να εκτονώνεις την ένταση και να αναζητάς αμοιβαία αποδεκτές λύσεις.

-Σημείωσε ότι, εάν ο κ. Ερντογάν έχει πραγματική διάθεση να κάνει μια ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αποδείξει έμπρακτα.

-Υπενθύμισε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και κατέστησε σαφές ότι γνώμονας στις διμερείς σχέσεις είναι το Διεθνές Δίκαιο.

Όσον αφορά στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον Τούρκο πρόεδρο να καταλάβει ότι δεν νοείται να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη και θα επισημάνει ότι, εάν χρειάζεται να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πώς αυτή συμφωνία Ε.Ε-Άγκυρας μπορεί να επεκταθεί οικονομικά, η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει χωρίς απειλές.

Στη συνάντηση που θα έχει με τον κ. Ζάεφ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει τις διαφωνίες του σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών. “Προεκλογικά, ο πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία είχαν τονίσει ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια και είχαν εξαντλήσει κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποτραπεί η υπογραφή και η κύρωσή της. Ταυτόχρονα, είχαν τεθεί όλοι οι βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους, με την επισήμανση ότι, εφόσον η συμφωνία κυρωθεί από τη Βουλή, δεν θα μπορεί να ανατραπεί μονομερώς. Δεν αλλάζει κατά το δοκούν και δεν προβλέπει διαδικασίες τροποποίησης, παρά μόνο έλεγχο της εφαρμογής της. Τα ίδια ακριβώς επαναλαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε όλες τις διεθνείς επαφές του. Είναι γνωστό ότι η συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς, αλλά η ελληνική πλευρά θα είναι πάρα πολύ αυστηρή ως προς την εφαρμογή της. Και αυτό πρέπει να είναι γνωστό σε όλους”, σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη.

Πηγή: capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Crispbreads: Βάση για υγιεινά σνακ στο γραφείο

Σύμφωνα με mednutrition.gr και την Ιωάννα Κεχριμπάρη πολλοί από εμάς εργαζόμαστε πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας σε ένα γραφείο, πράγμα που σημαίνει...