Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Για μια αποτελεσματική διακυβέρνηση

Η γραφειοκρατία το μεγαλύτερο αγκάθι και τροχοπέδη επενδύσεων, πρέπει και μπορεί να εξαλειφθεί απλά και γρήγορα, ως το αυγό του Κολόμπου

Η φορο-αποφυγή προσώπων, μια άλλη μεγάλη μάστιγα, μπορεί επίσης να εκλείψει

Γράφει ο Νίκος Αναγνωστάτος

«Συμφωνία αλήθειας» διακήρυξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν τις εκλογές και τα πρώτα σημάδια της διακυβέρνησης, επιβεβαιώνουν τη ρήση του αυτή. «Απλά γαρ εστί της αληθείας έπη» είπε ο Αισχύλος. Απλά μεν αλλά αρκετά δύσκολο να τα λες πάντα και προπάντων να τα κάνεις, ιδιαίτερα στην πολιτική. Χρειάζεται πολύ θάρρος, μεγάλη αυτοπεποίθηση, αλλά κυρίως ειλικρίνεια και πυγμή δυνατή για να ξεπεράσεις τα διάφορα εμπόδια που πάντα ευρίσκονται στην πορεία. Η αλήθεια σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα, μπορούν να κάνουν την διαφορά, μια διαφορά που στο τέλος θα την αποδεχτούν όλοι και που στο τέλος θα είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η τόση προετοιμασία που υπήρξε από τον Πρωθυπουργό με τους κύριους συνεργάτες του, για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας και ασφαλώς ικανοποίησε όλους τους ειλικρινείς και καλοπροαίρετους πολίτες. Όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι, θαυματουργούν έχει διαπιστώσει η ιστορία μας. Ύστερα λοιπόν από δέκα σκληρά χρόνια για όλους, μήπως είναι ώρα οι Έλληνες να αφήσουν κατά μέρος τις όποιες πολιτικές διαφορές τους, τις μεμψιμοιρίες και προπάντων τις κομματικές ιδεοληψίες και στενοκεφαλιές, για να μας δοθεί η ευκαιρία να θαυματουργήσουμε; Γιατί ο Έλληνας έχει τεράστιες ικανότητες και δυνατότητες, αν του δοθεί η ευκαιρία να τις ασκήσει. Όλοι οι Έλληνες, όχι μόνο τα κόμματα και οι πολιτικοί, έχουν υποχρέωση να συνδράμουν ο καθένας με τις δικές του δυνάμεις, γνώσεις και διάθεση.
Στα πλαίσια αυτού του σκεπτικού, επιτρέψτε στην ταπεινότητά μου, να εκφράσω μερικές σκέψεις για μια αποτελεσματική διακυβέρνηση, από απλές μέχρι απλοϊκές, αλλά πάντοτε ενδιαφέρουσες και ενδεχομένως χρήσιμες.

Γραφειοκρατία:
Η γραφειοκρατία είναι μία εγγενής παθογένεια, η οποία έχει εξελιχθεί ακόμη και ως όργανο και μέσο επίτευξης αλλότριων σκοπών και επιδιώξεων στα χέρια ορισμένων δημόσιων υπαλλήλων, οι οποίοι το μόνο που δεν τους ενδιαφέρει είναι το δημόσιο συμφέρον. Στην καλύτερη περίπτωση, η γραφειοκρατία χρησιμεύει ως ασπίδα προστασίας, στα χέρια του υπαλλήλου, από κάθε τυχόν ευθύνη παράβασης του νόμου ή κάποιας αμφιλεγόμενης λεπτομέρειας του νόμου, ή πολλές φορές η επίκληση ότι «έτσι το κάνουμε πάντα». Κατά γενική ομολογία και παραδοχή, η γραφειοκρατία αποτελεί μια δυνατή τροχοπέδη για κάθε υγιή προσπάθεια επένδυσης ή οποιασδήποτε δραστηριότητας και επομένως είναι αδήριτη ανάγκη να εξαλειφθεί, αν θέλουμε ανάπτυξη και επενδύσεις.

Τολμώ να ισχυρίζομαι ότι η εξάλειψη της γραφειοκρατίας μπορεί να θεωρηθεί ως μια απλή υπόθεση, όπως το αυγό του Κολόμπου. Εκεί που ξεσχίζονται σάρκες και όλοι στέκονται περιδεείς μπροστά στον υπάλληλο, ο οποίος αισθάνεται παντοδύναμος κραδαίνοντας τα βέλη των διατάξεων, είναι στην όποια αδειοδότηση, από την πιο απλή, μέχρι την πιο σημαντική, γίνεται δυνάστης. Για τις βιομηχανικές αδειοδοτήσεις, ένας χρόνος έντονων προσπαθειών δεν αρκεί για να αντιμετωπιστούν όλες οι προϋποθέσεις απαιτήσεις των νόμων. Πρέπει να παραδεχθώ πως πολλές από αυτές τις απαιτήσεις, είναι αναγκαίες και πρέπει να αντιμετωπισθούν. Είναι όμως θέμα χρόνου να αντιμετωπιστούν και όχι ιδιαίτερα μεγάλων δυσκολιών και ποτέ προσπάθεια αποφυγής.

Μια Υπεύθυνη Δήλωση θα είναι ο καταλύτης. Θα περιλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις και προϋποθέσεις τις οποίες ο επενδυτής οφείλει να επιτελέσει εντός ευλόγου χρόνου, αναλόγως της επένδυσης και αν ο επενδυτής, αφού τις μελετήσει και αποφασίσει να υπογράψει την υπεύθυνη αυτή δήλωση, η άδεια θα χορηγείται επί τόπου! Οίκοθεν νοείται ότι αν ο επενδυτής δεν κατορθώσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του αυτές, η άδεια θα ανακαλείται, με ό,τι κάτι τέτοιο θα συνεπάγεται. Η καλή πίστη ίσως χρειαστεί να ληφθεί υπόψη, σε περίπτωση δικαιολογημένων καθυστερήσεων.

Φοροδιαφυγή:
Μια αυτοάνοση υπόθεση, με μια θαρραλέα κίνηση θα μπορούσε να περιορίσει πολύ την φοροαποφυγή προσώπων τουλάχιστον. Οι αποδείξεις είναι το κλειδί, τις οποίες λίγοι ενδιαφέρονται να ζητήσουν, διότι απλά δεν τους είναι καθόλου χρήσιμες. Ακόμη και τις ιατρικές αποδείξεις έχουν αχρηστεύσει, αφού δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη φορολογική τους δήλωσή. Πολύ συζήτηση για το αφορολόγητο και σε αυτό ακριβώς εντοπίζεται η αποτελεσματική αντιμετώπιση αποφυγής να ζητηθεί απόδειξη ή τιμολόγιο. Ένας είναι ο τρόπος να ζητάει κανείς πάντοτε αποδείξεις για οτιδήποτε αγοράζει. Αυτός είναι να εκπίπτονται από τη φορολογική δήλωση όλα τα έξοδα του φορολογούμενου, καταργουμένου παντελώς το αφορολόγητο ποσό και ο φορολογούμενος να τηρεί βιβλίο εσόδων – εξόδων.

Ακόμη μία λύση «αυγό του Κολόμπου». Φυσικό είναι το Υπουργείο Οικονομικών να ανησυχήσει ότι θα μειωθούν πολύ τα φορολογικά έσοδα. Είναι πολύ πιθανό, αλλά μια προσεκτική μελέτη να προσδιοριστεί αυτή η ενδεχόμενη μείωση και να βρεθεί ας πούμε 30% ή και περισσότερο. Τότε η απόφαση του υπουργείου θα είναι ότι από το σύνολο των παρουσιαζομένων εξόδων, θα εκπίπτει επίσης κατά 30% ή όσο αποφασιστεί. Αλλά πάντοτε από όλα τα έξοδα. Έτσι ο κάθε πολίτης θα έχει το ακλόνητο επιχείρημα να ζητά πάντα αποδείξεις. Ας μελετηθεί! Αξίζει το κόπο!

Πρωτογενές Πλεονάσμα:
Αν δεν κάνω λάθος, το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα αντιπροσωπεύει το ποσό των τόκων του χρέους μας, το οποίο υποχρεούμαστε να καταβάλουμε κατά την περίοδο χάριτος που αναστέλλεται η καταβολή χρεολυσίων. Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τούτο σημαίνει ότι έτσι κι αλλιώς υποχρεούμαστε να καταβάλουμε τους τόκους, είτε από πλεονάσματα είτε από δανεισμό. Επομένως η ενδεχόμενη μείωση της υποχρέωσης πρωτογενούς πλεονάσματος, η καταβολή των τόκων θα γίνεται με δανεισμό. Δώρον άδωρο;

Αυτό που πρέπει να πετύχουμε, είναι η περίοδος χάριτος να περιέχει ολόκληρο το τοκοχρεολύσιο, έτσι ώστε να μας δοθεί ο χρόνος να οργανωθεί η οικονομική πολιτική χωρίς άγχος και το προβλεπόμενο πλεόνασμα να χρησιμοποιείται πριν προκύψει, είτε για αναπτυξιακούς σκοπούςή μειώνοντας περεταίρω την φορολογία, είτε να ελαφρύνει τα βάρη των ταλαίπωρων πολιτών μας, είτε συνδυασμός αυτών. Η εμπιστοσύνη πλέον που έχει κερδίσει η κυβέρνηση, για υπεύθυνη διαχείριση των οικονομικών της, το εξασφαλίζει!

Νίκος Αναγνωστάτος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ