Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής για Δήμους και Περιφέρειες

Σειρά τροποποιήσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πολυνομοσχέδιο κατατέθηκαν με έγγραφο του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου κατά την 3η συνεδρίαση των συναρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

  • Πρώτη, σημαντικότερη και θετική αλλαγή για τους Δήμους, είναι ότι πλέον δίνεται δυνατότητα σε όλους τους Δήμους και  Συνδέσμους Δήμων, εφόσον έχουν οικονομική δυνατότητα, να έχουν Γενικό Γραμματέα.  Δηλαδή ανεξαρτήτως πληθυσμού.
  • Δεύτερη διορθωτική παρέμβαση, σημαντική και αυτή, είναι ότι η αναλογία 3/5 – 2/5 στις Διοικήσεις όλων των Νομικών Προσώπων της Αυτοδιοίκησης, δεν θα εφαρμόζεται μόνο στον ορισμό Αιρετών μελών, αλλά γενικώς στον ορισμό μελών.  Στον υπολογισμό θα συμπεριλαμβάνεται και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.
  • Στις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής των Δήμων, προστίθεται η εξής αρμοδιότητα:  «αποφασίζει για την αποδοχή κληρονομιών, κληροδοσιών και δωρεών».  Αντίστοιχη προσθήκη εισάγεται και για τις Περιφέρειες.
  • Δίνεται αναδρομική ισχύς, από την Πρωτοχρονιά, στη ρύθμιση που αφορά τη συνέχιση λειτουργίας των αστικών εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα των ΟΤΑ.
  • Αλλαγή στο άρθρο για τις “συμπράξεις” στους Δήμους. Στην παρ.1 του αρ.1 του Ν/Σ,  η φράση «των μελών των Παρατάξεων που θα συμπράξουν» αντικαθίσταται από τη φράση «κάθε Παράταξης που συμπράττει». Έτσι το σημείο διαμορφώνεται ως εξής:« Το πρακτικό για τη σύμπραξη υποβάλλεται οποτεδήποτε εντός της θητείας της Δημοτικής Αρχής και δεν ανακαλείται, συνυπογράφεται δε τουλάχιστον από την απόλυτη πλειοψηφία  κάθε Παράταξης που συμπράττει και κατατίθεται στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. »
  • Αντίστοιχη αλλαγή στην παρ.2 του αρ.1 του Ν/Σ, για τις “συμπράξεις” στις Περιφέρειες. « Το πρακτικό για τη σύμπραξη υποβάλλεται οποτεδήποτε εντός της θητείας της Περιφερειακής Αρχής και δεν ανακαλείται, συνυπογράφεται δε τουλάχιστον από την απόλυτη πλειοψηφία  κάθε Παράταξης που συμπράττει και κατατίθεται στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου. »

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

πηγή airetos.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ: Ο κλοιός σφίγγει γύρω από τον Σίμο

Ραγδαίες εξελίξεις στο σημερινό επεισόδιο του β κύκλου της σειράς Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ που βλέπουμε στον ALPHA. Η απόφαση της Αμαλίας και του Σίμου να ζήσουν...