Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Τα 10+1 μεγάλα “ψέματα” του απερχόμενου δήμαρχου Γλυφάδας

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διαβάσαμε την πολυσέλιδη – και ιδιαίτερα υψηλού κόστους παραγωγής- εφημερίδα που μοιράζει πόρτα-πόρτα το επιτελείο του Δημάρχου μας κ. Γιώργου Παπανικολάου για να προβάλλει τα «έργα βιτρίνας» που δημιούργησε τα τελευταία πέντε χρόνια…

Αναμφισβήτητα είναι από τους πιο επικοινωνιακούς Δημάρχους που πέρασαν από τη Γλυφάδα ! Ξέρει πολύ καλά να «στρογγυλεύει τις γωνίες», να αναφέρει «τη μισή αλήθεια…» και να αξιοποιεί το χαμόγελο και τη θερμή χειραψία προς όλους, ως «όπλο», προκειμένου να πείσει για την αποτελεσματικότητα της Διοίκησης του και την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου επί των ημερών του, με μοναδικό άξονα το όφελος των Δημοτών !

Ωραία τα μεγάλα και αόριστα λόγια, το χαμόγελο, η ευγενική παρουσία του αυτοδημιούργητου, με το τεχνοκρατικό προφίλ, εικόνα που έχει καλλιεργήσει μέχρι σήμερα ! Με τη συνέπεια λόγων και πράξεων…όμως τι γίνεται κύριε Παπανικολaου; Και κυρίως με την τεκμηρίωση τους; Κάνετε απολογισμό, αναφέρετε νούμερα, έργα, χωρίς επίσημα στοιχεία και συγκεκριμένα δεδομένα στην τακτική της «μισής αλήθειας»;  Εσείς ένας τεχνοκράτης …

Γιατί αποφεύγετε τον απολογισμό της θητείας σας, στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε δημόσια Συνέλευση ενώπιων των πολιτών, όπως προβλέπει ο Δημοτικός Κώδικας και όπως έκαναν οι Δήμαρχοι των διπλανών Δήμων, στις οποίες μάλιστα παραβρεθήκατε;

Γιατί αποφεύγετε το δημόσιο έλεγχο;

Γιατί ο Δήμος δεν δημοσιεύει τους Ισολογισμούς και τις Οικονομικές καταστάσεις;

Γιατί ο Δήμος όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει ελεγχθεί από Ορκωτούς  Λογιστές; 

Γιατί δεν απαντάμε με στοιχεία ως τεχνοκράτης στις φήμες ότι ο Δήμος χρωστά περί τα 7.000.000 ευρώ και εκτιμάται ότι θα μπει σε επιτήρηση;

1ο   Ψέμα « Το οικονομικό θαύμα»

Κύριε Παπανικολάου ισχυριζόσαστε ότι παραλάβατε το 2014 το ταμείο του Δήμου με 12.500.000 ευρώ και σήμερα το ταμείο διαθέτει 22.000.000 ευρώ κάτι που δεν αποδεικνύεται επίσημα αφού ο Δήμος δεν έχει καταθέσει Ισολογισμούς και Οικονομικές Καταστάσεις για το διάστημα 2016-2018. Τα οικονομικά στοιχεία για το 2015 ελέγχονται για τη νομιμότητά τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Επίσης ΔΕΝ αναφέρετε αν στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται το πράσινο ταμείο του Δήμου, το οποίο μπορεί να διατεθεί μόνο για απαλλοτριώσεις, αν το ποσό αυτό είναι καθαρό ή περιλαμβάνει υποχρεώσεις του Δήμου προς τους Προμηθευτές του και το ύψος αυτών.

 

2ο Ψέμα «Μεγάλες Εκπτώσεις στην υλοποίηση έργων»

Ισχυριζόσαστε κύριε Δήμαρχε ότι στους διαγωνισμούς που έγιναν στη θητεία σας, – σε αντίθεση με ότι γινόταν πριν από λίγα χρόνια (δηλαδή πότε;)-,  πετύχατε μεγάλες εκπτώσεις προς όφελος του Δήμου.  Στην τακτική «στρογγυλεύω τις γωνίες» ή «τη μισή αλήθεια» ξεχάσατε να αναφέρετε κάποιες ουσιαστικές λεπτομέρειες. Όπως:

  • Οι διαγωνισμοί γίνονται από την Οικονομική Επιτροπή, πρώην Δημαρχιακή και ελέγχονται για την νομιμότητά τους, τόσο από τον Ελεγκτή Νομιμότητας, όσο και από τις Δικαστικές Αρχές (Ελεγκτικό Συνέδριο και ΣτΕ). Επομένως όσα έργα είχαν γίνει μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων σας το 2014 έχουν ελεγχθεί για την νομιμότητά τους.
  • Τις εκπτώσεις τις έκαναν οι εργολάβοι ή μήπως η ίδια η δημοτική αρχή που ισχυρίζεται ότι εξοικονόμησε πόρους;

Αν είναι έτσι…

  • Γιατί προμηθεύτηκε ο Δήμος την εφαρμογή «Fix my city» έναντι ποσού 80.000 ευρώ και διέθεσε επιπλέον  126.000 ευρώ για τη συντήρησή του. Συνολική δαπάνη  206.000 ευρώ !!!! Σε διπλανό Δήμο η αντίστοιχη και πιο αναβαθμισμένη  εφαρμογή αγοράστηκε μόνο 10.000 ευρώ!!!!!
  • Γιατί τα «έργα» βαφτίζονται «προμήθειες» και γίνονται σχεδόν στο σύνολό τους με συγκεκριμένους εργολάβους ενώ οι λοιποί συμμετέχοντες  αποκλείονται για «τυπικούς  λόγους»;
  • Γιατί δεν δημοσιεύσατε τους Ισολογισμούς του Δήμου τόσα χρόνια ώστε να δώσετε στους Δημότες της Γλυφάδας τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να αξιολογήσουν το «έργο» και το όφελος;

3o Ψέμα « Η εξοικονόμηση πόρων γέμισε το Ταμείο»

Κύριε Παπανικολάου ΔΕΝ εξοικονομήσατε ΕΣΕΙΣ τους πόρους για το Ταμείο του Δήμου ΑΝΤΙΘΕΤΑ οι ίδιοι οι Δημότες.

Η βελτίωση των οικονομικών του Δήμου ξεκίνησε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, που νοικοκύρεψε τα οικονομικά, προχωρώντας σε είσπραξη των παγωμένων οφειλομένων προστίμων (παραβάσεις ΚΟΚ) και των πολεοδομικών παραβάσεων (ν.4016 και 4178). Οι ίδιοι οι δημότες κατέβαλαν τις τακτοποιήσεις και τις νομιμοποιήσεις των ακινήτων τους προς το Δήμο που εισέπραξε έσοδα και τα εισπράττει ακόμα με τη μορφή των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού.

Όλα αυτά τα χρήματα που εισπράξατε  κ. Παπανικολάου τα σπαταλήσατε σε έργα βιτρίνας και όχι πνοής, έργα εντυπωσιασμού και όχι ουσίας.

4Ο Ψέμα « Μείωση Δημοτικών τελών»

Τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού είναι ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ. Όσα εισπράττει ο Δήμος τόσα πρέπει να ξοδεύει. Ο Δήμος εισέπραξε και εισπράττει κάθε χρόνο περισσότερα χρήματα λόγω των νομιμοποιηθέντων  και τακτοποιηθέντων αυθαιρέτων. Με αυτά τα χρήματα, που πληρώνουν παλιοί δημότες κατέστη δυνατή  η μείωση των δημοτικών τελών κατά 10%  σε όλους και κατά 50% στους τρίτεκνους, αφού για τους πολύτεκνους και τους ΑΜΕΑ η απαλλαγή έγινε με τον προϋπολογισμό του Κόκκορη. Είναι προφανές ότι με βάση τις νομιμοποιήσεις σήμερα καταβάλλονται μεγαλύτερα ποσά για καθαριότητα και φωτισμό. Παρόλα αυτά οι υπηρεσίες καθαριότητας υπολειτουργούν και επί των ημερών σας έκλεισε ο σταθμός μεταφόρτωσης αφού δεν φροντίσατε να αδειοδοτηθεί.

5ο Ψέμα «Ανάπλαση παραλίας»

Τα έργα που  αναφέρονται στο κείμενο σας και «μεταμόρφωσαν τη Γλυφάδα» είναι «έργα βιτρίνας» που έγιναν στο κέντρο της Γλυφάδας και την παραλία και μόνον. Οι ασφαλτοστρώσεις που έγιναν στην Τερψιθέα, κυρίως όπου διέρχονται λεωφορειακές γραμμές, ήταν υποχρεωτικές. Το ίδιο και κάποιες «αναπλάσεις» κοινόχρηστων χώρων στην άλλη Γλυφάδα ήταν υποχρεωτικές και έγιναν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες. Να θυμίσουμε το ατύχημα στο «Γεφυράκι». Η πιστοποίηση των παιδότοπων για να λειτουργήσουν ήταν υποχρεωτική, ενώ στην ουσία καταργήθηκαν οι πλατείες της Γλυφάδας. Επίσης να σημειώσουμε ότι κανένας από τους παιδότοπους αυτούς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ΑμεΑ, δημιουργώντας έτσι Δημότες δύο ταχυτήτων !

6ο Ψέμα « Ανάπλαση παραλίας»

Οι παραλίες, όπως και εσείς κ. Παπανικολάου παραδεχθήκατε, παραχωρήθηκαν σε όλους τους παράκτιους δήμους από την ΕΤΑΔ ΑΕ (διάδοχο της Κτηματικής Εταιρείας Ακινήτων του Παράκτιου Μετώπου). Να θυμίσουμε ότι ο πρώην Δήμαρχος κ. Κώστας  Κόκκορης, ήταν Μέλος και έδωσε προσωπική μάχη  για την παραχώρηση της παραλίας στο Δήμο. Άρα βρήκατε έτοιμη υποδομή και απλώς υπογράψατε κατά νόμο την σύμβαση Πήρατε την παραλία και τη γεμίσατε ακατάλληλα για την περιοχή δένδρα, απόδειξη ότι ξεραίνονται και τα ξαναφυτεύετε. Το seatrac, η υποδομή για τα ΑΜΕΑ, εγκαταστάθηκε από την παράταξη μας «ΔΥΝΑΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ», που είχε επίσης προωθήσει και υλοποιήσει παρεμβάσεις με οδεύσεις τυφλών και ράμπες στα πεζοδρόμια.

 

7ο Ψέμα « Η πολιτιστική ταυτότητα της Γλυφάδας»

Λυπούμαστε κ. Παπανικολάου αλλά πολιτισμός δεν είναι η διασκέδαση με «φίρμες» που «χρυσοπληρώνουμε». Οι αμοιβές των καλλιτεχνών διαμορφώνονται σε τιμές τριπλάσιες από τις αντίστοιχες δαπάνες των διπλανών Δήμων. Ούτε φυσικά οι εκδηλώσεις με  κόκκινες και λευκές νύχτες για να τους επισκέπτες άλλων Δήμων.

Το καρναβάλι χρειάζεται επανασχεδίαση ώστε να καταστεί πολιτιστική εκδήλωση δημιουργικής φαντασίας των μαθητών και του γονεϊκού κινήματος. Αντίστοιχα και το καλοκαιρινό φεστιβάλ μπορεί να εξελιχθεί σε πολιτιστικό γεγονός ευρύτερου ενδιαφέροντος και σημασίας. Η μόνη επένδυση, αν μπορεί να θεωρηθεί επένδυση, είναι η ανακατασκευή του δημοτικού κινηματοθεάτρου ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ που κόστισε  όμως περισσότερα (!) από όσα έδωσε η παράταξη Σπονδυλίδη όταν το αγόρασε.

Δείγμα πολιτισμού για ένα Δήμο είναι και η όποια παρέμβασή του για την προστασία των αδέσποτων της περιοχής του. Γιατί στη Γλυφάδα ούτε καν επιτροπή για τα αδέσποτα υπάρχει, ούτε δημοτικό καταφύγιο ζώων, ούτε προγράμματα παρέμβασης υπέρ των αδέσποτων, και των ζώων συντροφιάς. Καμία συμμόρφωση με το νόμο για τα ζώα συντροφιάς. Κανένα πάρκο ζώων.

Αναφορικά με την πολυδιαφημιζόμενη «ίδρυση» του δήθεν Ελεύθερου  Ανοικτού Πανεπιστήμιου Γλυφάδας τα σχόλια περιττεύουν καθώς με επικοινωνιακές φιέστες, Πανεπιστήμια δεν στήνονται…

8ο Ψέμα «Κοινωνική Πολιτική»

Το δίκτυο κοινωνικής προστασίας που είχε δημιουργήσει η παράταξη «ΔΥΝΑΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ»  διαλύθηκε  επί των ημερών σας κ. Παπανικολάου.

Εκτός από το Κοινωνικό Παντοπωλείο που εξακολουθεί να λειτουργεί μεν, σαν κοινωνική  δομή του Δήμου, αλλά στην πράξη σαν αυτοδιαχειριζόμενη δομή από μία ΜΗ.ΚΥ.Ο, όλες οι άλλες δομές δεν λειτουργούν. Αφού για λόγους που δεν εξηγήσατε ποτέ, απομακρύνατε τις δομές αλληλεγγύης από το κτήριο της οδού Μυστρά και Χίου για να τις μεταφέρετε στην οδό Γούναρη, σε κτήριο που δεν πήρε άδεια. Μόνο το ΚΕΠ και το Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι στεγασμένα σήμερα. Οι άλλες δομές έχουν διαλυθεί, την ώρα που τα κοινωνικά προβλήματα αναζητούν λύση.

9ο Ψέμα « Η ανακατασκευή 50.000 τμ πεζοδρόμια

Αναφέρετε κύριε Παπανικολάου με καμάρι και υπερηφάνεια ότι ως Δημοτική Αρχή ανακατασκευάσατε 50.000 τμ. νέα πεζοδρόμια.

Γιατί δεν αναφέρετε όμως ότι την ανακατασκευή των πεζοδρομίων θα την πληρώσουν οι δημότες, αφού το έργο είναι ανταποδοτικό και μάλιστα θα την χρυσοπληρώσουν.

Τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των πεζοδρομίων, που αποτελούν έργα «βιτρίνας» στο κέντρο της Γλυφάδας, θα κοινοποιηθούν μετά τις εκλογές για αυτονόητους λόγους.

Η φύτευση των 5.000 δέντρων – σίγουρα δεν αποτελεί έργο πνοής αλλά έργο εμφάνισης ιδιαίτερα δαπανηρό. Κανείς δεν γνωρίζει πόσα φυτεύτηκαν, πού και με ποια τιμή ανά δέντρο.

 

 10ο Ψέμα « Νέοι Παιδικοί Σταθμοί»

Οι νέοι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί εντάσσονται  στην επικοινωνιακή τακτική, σας κ. Παπανικολάου. Η κατασκευή τους είχε δρομολογηθεί επί δημαρχίας Κώστα Κόκκορη και τη «ΔΥΝΑΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ». Είχαν εξασφαλισθεί οι χώροι, η  χρηματοδότηση για να κτισθούν, ενώ είχαν ετοιμασθεί και οι μελέτες για την δημοπράτηση  των έργων. Εσείς αντί να συνεχίσετε  τη διαδικασία προτιμήσατε αντί του διαγωνισμού για το κτίσιμο των νέων παιδικών σταθμών, να προχωρήσατε στην προμήθεια προκατασκευασμένων κτιρίων.

Γιατί ;  Σε τι ωφελήθηκαν ο Δήμος και οι Δημότες του;

ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ

Το νεκροταφείο δεν το χαρακτηρίζουμε ψέμα, γιατί είναι γεγονός ! Ωστόσο  οι προσπάθειες είχαν ξεκινήσει από τους προηγούμενους Δημάρχους Θεοδωρόπουλο και Κόκκορη.

Όμως γιατί πότε μέχρι σήμερα δεν μας ενημερώσατε για τη μελέτη κατασκευής, το κόστος της κατασκευής, πως και σε ποιόν καταβλήθηκαν τα χρήματα του έργου; Το μόνο στοιχείο που γνωρίζουμε είναι η δωρεά του ναού από γνωστό εφοπλιστή.

Ποιες είναι οι προδιαγραφές των υδραυλικών μελετών. Τι προβλέπουν; Από ποιόν εκτελέστηκαν; Το έργο ποιος το παρέλαβε;

Γιατί η τοπική συγκοινωνία την οποία χρυσοπληρώσαμε έφθανε μέχρι το νεκροταφείο;

Γιατί πρέπει οι οι συγγενείς των εκλιπόντων, να επιλέξουν υποχρεωτικά μόνο τον εργολάβο του Δήμου για την κατασκευή του τάφου όταν οι τιμές του είναι πολύ πιο ακριβές από τις αντίστοιχες της αγοράς;

Γιατί τα τέλη και δικαιώματα του νέου νεκροταφείου, είναι τόσο υψηλά κατά συνέπεια απαγορευτικά για το μέσο Γλυφαδιώτη;

Κύριε Δήμαρχε,

Ύστερα από όλα αυτά, κι αφού αντιμετωπίσαμε το δικό σας μονόλογο, ειλικρινά θα θέλαμε να μας απαντήσετε αναλυτικά στο κάθε ζήτημα και όχι απλά με συνθήματα. Οφείλετε τις απαντήσεις αυτές, στους δημότες της Γλυφάδας. Χωρίς περιστροφές και «μπάλα στην εξέδρα». Τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα και αμείλικτα. Δυστυχώς, δεν έχουμε πολλές προσδοκίες πως θα ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μας αυτό, με βάση την πρακτική σας όλα αυτά τα χρόνια. Εμείς όμως οφείλουμε να σας απευθύνουμε τα ερωτήματα δημοσίως και θα περιμένουμε μέχρι να μας απαντήσετε, όπως και έχετε δημοκρατική υποχρέωση. Γιατί η αλήθεια, ακόμη και αν χρειαστεί χρόνος, πάντοτε αποκαλύπτεται.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, Υπ. Δήμαρχος «Νέα Αρχή-Δυνατή Γλυφάδα»

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ: Ο κλοιός σφίγγει γύρω από τον Σίμο

Ραγδαίες εξελίξεις στο σημερινό επεισόδιο του β κύκλου της σειράς Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ που βλέπουμε στον ALPHA. Η απόφαση της Αμαλίας και του Σίμου να ζήσουν...