Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Στην ενέργεια το νέο πολιτικό φιάσκο

 

Στο “καφενείο” του κυβερνητικού θιάσου βράζουν οράματα, να γελάνε και τα Σκόπια μαζί μας. Αλλά εδώ, οι ευθύνες της αντιπολίτευσης θα είναι τεράστιες.

Μιας και από βιομηχανία, την παραγωγή, τις εξαγωγές και τις επενδύσεις σε βιομηχανία αλλά και βιοτεχνία πάμε από το κακό στο χειρότερο… ο “κλήρος” για νέα σενάρια… πέφτει στην ενέργεια…

“Ενεργειακή Ελλάδα”, μαθαίνω πως λέγεται το όραμα της πρώτης φοράς αριστερά, που σκέφτονται να μπουσουλίσουν… στο 6μηνο προς τις βουλευτικές εκλογές, κουβαλώντας το μαρτύριο με τα αποτελέσματα στις εκλογές του Μαΐου.

Στη “σαπουνόπερα” σε οδηγεί μόνη της η οικονομική επικαιρότητα, καθώς δεν θα αργήσουν να “τρέξουν” (ως αναγκαστικές εξελίξεις) ενδιαφέρουσες υποθέσεις στον ενεργειακό χώρο.

Πωλήσεις “ανά τεμάχιο” της ΔΕΗ (δεν μας παίρνει να καθυστερήσουμε). Συμφωνίες πωλήσεως στα ΕΛΠΕ και ιδιωτικοποιήσεις στο κρατικό φυσικό αέριο (φωνάζουν οι δανειστές, αν όχι ουρλιάζουν…). Αναθέσεις ενεργειακών έργων της κρατικοδίαιτης ενεργειακής οικονομίας μας (έχουν καθυστερήσει και η -κατά τον ΣΥΡΙΖΑ- ολιγαρχία, δεν τα σηκώνει αυτά…).

Είναι και οι Αμερικάνικες πρωτοβουλίες στο Αιγαίο. Αυτές που πρέπει να πάρουν σάρκα και οστά μέσα στο καλοκαίρι. Μη ξεχνάμε πως έχουμε “τάξει”, ως εθνικό μας καθήκον, να λύσουμε (μετά τα Σκόπια) τις ένθεν και ένθεν διεκδικήσεις… στα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίων στο Αιγαίο.

Αυτά όμως, για τους αριστερούς, δεν γίνονται ξεκάρφωτα. Πρέπει να τα σκεπάσει μια ιδεολογική παντιέρα… Ένα μεγάλο όραμα για μια δίκαιη ανάπτυξη… Μια νέα αριστερή Μεγάλη Ελλάδα.

Μόνο έτσι θα ξεγυμνώσουμε και τους επαγγελματίες εργατοπατέρες που ίσως βγάλουν γλώσσα… (μεροκάματο) με κινητοποιήσεις ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ, των πετρελαίων της χώρας (λες και έχουν ιδέα…) ή στην παράδοση του κράτους στα ντόπια και ξένα συμφέροντα…

Η ” Ενεργειακή Ελλάδα” λοιπόν, που ετοιμάζεται (στα λόγια και στα μπαλκόνια) πάει για να πείσει… τους ιθαγενείς της χώρας, ότι η “Μεγάλη Ελλάδα” δεν τερμάτισε. Ότι η αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ έχει λόγο για το μεγάλο αύριο. Και το πρώτο τρένο που θα την οδηγήσει στο αύριο… θα είναι η ενέργεια.

Η δίκαιη αριστερή βιομηχανική ανάπτυξη… τερμάτισε. Τέλος και με τους μικρομεσαίους. Τους φτιάξαμε στα χαρτιά την κρατική Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και (εκτός από τις προσλήψεις) ας πάνε να κουρεύονται…

Η αριστερή “Ενεργειακή Ελλάδα” δεν θα είναι το απλό και φτωχό ενεργειακό σταυροδρόμι των Βαλκανίων… που φαντάστηκαν οι άλλοι, οι παλιοί… Ο Σημίτης, ο Μητσοτάκης, ο Καραμανλής, ο Παπανδρέου και οι Σαμαρο – Βενιζέλοι.

Ωστόσο, για να τα δούμε και από την άλλη πλευρά, μόνο μια ματιά στην ορατή ενεργειακή μας οικονομία, φτάνει να δώσει (από σήμερα) το στίγμα για το πολιτικό φιάσκο, που ετοιμάζουν και οι παραπάνω ανοησίες…

Η ΔΕΗ ομολογεί, με τον δικό της τρόπο βέβαια, (δηλαδή τις εισαγωγές ηλεκτρικού που κάνει από τα Βαλκάνια και την Τουρκία όταν ανάψουμε στο φουλ όλα τα αιρκοντίσιον…), πως το ενεργειακό μας σύστημα δεν είναι σε θέση να σηκώσει ούτε την αναιμική ανάπτυξη του 1,9%!!!

Και διερωτώνται οι αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ πως συμβαίνει και δίνουν τροφή για σκέψεις σχετικές με τις εισαγωγές ηλεκτρισμού… όταν μέσα σε αυτή την κατάντια “κλειδώνουν” σε απραξία την παραγωγική οικονομία, με απίθανου ύψους βιομηχανικά τιμολόγια ηλεκτρισμού, κριτήρια των οποίων είναι οι ανάγκες ενός αποτυχημένου και πτωχευμένου ενεργειακού συστήματος.

Μην γελιόμαστε. Προς τα εκεί βαδίζει και η τιμολογιακή πολιτική στο φυσικό αέριο, όπως ευθέως ομολόγησαν, την περασμένη εβδομάδα, οι πρόεδροι των βιομηχανικών Οργανώσεων.

Συνεπώς αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα και στην ενέργεια, όφειλε να το κάνει το 2015. Πριν 4 χρόνια. Έπρεπε (εκτός του ότι το όφειλε και προς την Ε.Ε) να απελευθερώσει την αγορά ενέργειας (όπως έγινε στις αερομεταφορές και στις τηλεπικοινωνίες) αντί να οδηγήσει τη ΔΕΗ σε πτώχευση, δέσμιος σε κομματικές του υποχρεώσεις. Υπήρχαν, τότε, σαφείς προτάσεις να φέρουμε τα πάνω κάτω και στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο. Τώρα (με επιστροφή στην ύφεση και 180 ημέρες πριν τις εκλογές) ποια “Ενεργειακή Ελλάδα” εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι απαντούν όμως και οι άλλοι διεκδικητές της εξουσίας όταν μιλάνε για ανοικτή οικονομία; Γιατί όλα τα άλλα είναι πολιτική μιζέρια και κακομοιριά. Ας το σκεφτούν.

Του Γιώργου Κράλογλου

capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 74 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια της δραματικής σειράς ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ που ξεκίνησε στο MEGA. ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 74 Η Φανή επιστρέφει για μια τελευταία φορά στην κάμαρα του Πέτρου, για να...