Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ο νέος κατώτατος ροκανίζει το πλεόνασμα του ΟΑΕΔ

Κατά 1/4 χαμηλότερο ενδέχεται να είναι το φετινό πλεόνασμα του ΟΑΕΔ λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 11% από την 1η /2/2019.

Και αυτό γιατί θα αυξηθούν κατά ανάλογο ποσοστό 16 επιδόματα (πχ τακτικό επίδομα, βοηθήματα ανεργίας κλπ) και μισθοί επιδοτούμενων ανέργων (πχ σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας) στα πλαίσια προγραμμάτων απασχόλησης, καθώς αυτά τα επιδόματα και αυτοί οι μισθοί υπολογίζονται ως αναλογία του μικτού κατώτατου μισθού.

Έτσι κάθε αύξηση του κατώτατου οδηγεί σε αύξηση της βάσης υπολογισμού των επιδομάτων ανεργίας αλλά και των αμοιβών των εργαζομένων σε επιδοτούμενες θέσεις απασχόλησης.

Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως η προαναφερθείσα αύξηση του κατώτατου θα οδηγήσει σε αύξηση των δαπανών για επιδόματα και επιδοτούμενες αμοιβές κατά 127 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Συγκεκριμένα, οι εν λόγω δημόσιες δαπάνες εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 1,194 δισ. ευρώ έναντι των 1,062 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ για φέτος, χωρίς να έχουν προβλεφθεί οι συνέπειες της αύξησης του κατώτατου μισθού σε βάρος του.

Και αυτό γιατί όταν ο εν λόγω προϋπολογισμός εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, αλλά και την πολιτική ηγεσία του Υπ. Εργασίας (τέλη Δεκεμβρίου 2018), η κυβέρνηση δεν είχε ακόμα αποφασίσει το ύψος της αύξησης.

Με βάση, πλέον, τις κυβερνητικές αποφάσεις της 30ης /1/2019 για αύξηση του κατώτατου στα 650 ευρώ /μήνα από την 1η/2/2019 έναντι των 586 ευρώ/μήνα που ίσχυαν έως και την 31η/1/2019, ο ΟΑΕΔ θα πρέπει να αναθεωρήσει προς το χειρότερο τον προϋπολογισμό του από την πλευρά των δαπανών, οι οποίες -εν προκειμένω- θα αυξηθούν.

Η αύξηση αυτή (127 εκατ. ευρώ) λόγω των επιπλέον δαπανών για επιδόματα και επιδοτούμενες αμοιβές, αν δεν αντισταθμισθεί σημαντικά από επιπλέον -απρόβλεπτα για την ώρα – έσοδα (πχ από κρατική επιχορήγηση, επιπλέον εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ λόγω της αύξησης του κατώτατου κλπ) θα οδηγήσει αντίστοιχη μείωση του προβλεπομένου πλεονάσματος του Οργανισμού για φέτος.

Υπενθυμίζεται πως για το τρέχον έτος προβλέπεται πλεόνασμα 569 εκατ. ευρώ, το οποίο θα συνέβαλλε κατά αντίστοιχο ποσό στο φετινό στόχο πλεονάσματος της Γενικής Κυβέρνησης .

Συνεπώς, αν δεν υπάρχει αύξηση των εσόδων του ΟΑΕΔ, η αύξηση των δαπανών για επιδόματα -επιδοτούμενες αμοιβές θα οδηγήσει σε μείωση του πλεονάσματος στο επίπεδο των 442 εκατ. ευρώ. Μ΄ άλλα λόγια θα μειωθεί κατά 22% ή κοντά στο 1/4 σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη. Παράλληλα, έτσι, αν και σε πολύ μικρότερη αναλογία, μπορεί να περιορισθούν και οι προβλέψεις για το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού…

Πηγή: capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΡΩΤΑΣ ΦΥΓΑΣ Β ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 99 (VIDEO)

Δείτε τα επεισόδια του β κύκλου της τηλεοπτικής σειράς ΕΡΩΤΑΣ ΦΥΓΑΣ που βλέπουμε στον ΑΝΤ1 ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 99 Η Γεωργία είναι πυρ και μανία με τον Στρατή...