Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

«Εταιρείες ειδικού σκοπού» για τα «κόκκινα» δάνεια ιδρύουν οι τράπεζες

Σε σαρωτική αναδιάταξη του προσωπικού τους προχωρούν, τους ερχόμενους μήνες, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, καθώς αλλάζει άρδην ο τρόπος διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, μιας και επίκειται, εντός του έτους, η ίδρυση από μέρους τους «εταιρειών ειδικού σκοπού» (SPV), οι οποίες θα αναλάβουν εξ ολοκλήρου και κατ’ αποκλειστικότητα τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων τους.

Ήδη δύο τράπεζες, η Eurobank και η τράπεζα Πειραιώς, έχουν δρομολογήσει τις διαδικασίες για τη μετακίνηση πλήθους τραπεζοϋπαλλήλων τους που σήμερα απασχολούνται στις εσωτερικές διευθύνσεις τους στις υπό σύσταση «εταιρείες ειδικού σκοπού»(SPV), προκειμένου να «τρέξουν» το τιτάνιο έργο της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και των πάσης φύσεως τραπεζικών τους ανοιγμάτων.

Εν όψει αυτών των αλλαγών που συνεπάγονται μετακινήσεις χιλιάδων τραπεζοϋπαλλήλων στις υπό ίδρυση θυγατρικές εταιρείες «ειδικού σκοπού» (SPV), η ΟΤΟΕ εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των εργαζομένων πρόκειται σύντομα να καταθέσει τις δικές της προτάσεις όσον αφορά το νέο εργασιακό καθεστώς των μετακινούμενων τραπεζοϋπαλλήλων.

Μάλιστα, η ΟΤΟΕ έχει ζητήσει προκαταβολικά από τις διοικήσεις των τραπεζών οι μετακινούμενοι υπάλληλοι να υπογράψουν «δανειστικές» συμβάσεις εργασίας με τις οποίες θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα εργασιακά δικαιώματα και οι αποδοχές τους. Ωστόσο, από την πλευρά των διοικήσεων των τραπεζών εκφράζονται αντιρρήσεις καθώς αυτό, όπως διατείνονται, συνεπάγεται πρόσθετα φορολογικά βάρη για τις ίδιες.

Μάλιστα, προς επίρρωση των παραπάνω αναφέρουν ότι τους ασκούνται ήδη και πιέσεις από τον Ευρωπαίο επόπτη των τραπεζών (SSM) για περαιτέρω συρρίκνωση του προσωπικού τους (απομάκρυνση άλλων 5.000 ατόμων φέτος), μέσω «φτωχών» αυτή τη φορά προγραμμάτων εθελουσίων εξόδων, με δραστικό, παράλληλα, περιορισμό του αριθμού των υποκαταστημάτων τους σε όλη τη χώρα.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ