Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Η Συνταγματική Αναθεώρηση «κάηκε» πριν αρχίσει

Η σκληρή πολιτική αντιπαράθεση και τα διαφορετικά διακυβεύματα των μονομάχων για τον νέο καταστατικό χάρτη της χώρας, έκαψαν την Συνταγματική Αναθεώρηση πριν ακόμη αρχίσει. Δύο ήταν τα στρατηγικά λάθη του πρωθυπουργού που αποκάλυψαν τις προθέσεις του.

*Αρνήθηκε να επιδείξει στοιχειώδη συναίνεση αποδεχόμενος να μπουν στη συζήτηση εμβληματικά άρθρα για τη ΝΔ όπως είναι για παράδειγμα το 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια τη στιγμή μάλιστα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης του πρότεινε όλα τα κόμματα να καταθέσουν τα άρθρα που θα ήθελαν να αναθεωρηθούν, η ΝΔ να ψηφίσει και τα άρθρα του ΣΥΡΙΖΑ με τα οποία διαφωνεί, με πλειοψηφία 180 ψήφων να κριθούν αναθεωρητέα και η επόμενη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές να αποφασίσει το τελικό περιεχόμενο τους. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι θα το αποτρέψει διότι δεν θέλει «άλλη παιδεία για τους κληρονόμους και άλλη για τα παιδιά του λαού». Ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε ότι δεν είναι πλούσιοι, αλλά προέρχονται κυρίως από την μεσαία τάξη αυτοί που στέλνουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό γιατί δεν υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια εδώ.

*Ο πρωθυπουργός έσπευσε να δηλώσει επίσης ότι αυτή η Βουλή μπορεί να ψηφίσει όχι μόνο για το ποια άρθρα θα αλλάξουν αλλά και προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί το περιεχόμενο τους ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά. Επικαλέστηκε μάλιστα έναν συνταγματολόγο όχι από τους γνωστούς και τον Βαγγέλη Βενιζέλο που είχε αναρωτηθεί στην Συνταγματική Αναθεώρηση του 1985 που το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει το ψαλίδισμα των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, εάν η επόμενη Βουλή θα τολμούσε να αλλάξει το περιεχόμενο του άρθρου προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η ουσία είναι όμως ότι το 1985 το ΠΑΣΟΚ ήταν στην εξουσία κερδίζοντας τις εκλογές με 48% και εκλέγοντας 172 βουλευτές ενώ κέρδισε και τις επόμενες εκλογές με 46% (161 βουλευτές). Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μόνο 145 βουλευτές, δεν έχει καν αυτοδύναμη κυβέρνηση και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οδεύει προς ήττα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αντέταξε ηχηρά ονόματα συνταγματολόγων όπως ο Δημήτρης Τσάτσος, ο Αριστόβουλος Μάνεσης και ο Αντώνης Μανιτάκης οι οποίοι έχουν υποστηρίξει κατηγορηματικά ότι η αναθεωρητική Βουλή δεν δεσμεύεται ούτε ως προς την κατεύθυνση πόσο μάλλον στην διατύπωση από την προτείνουσα. «Δεν μπορείτε να δεσμεύεστε και την άλλη Βουλή» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στον πρωθυπουργό. «Αυτά ξεχάστε τα» τόνισε. «Ξεχάστε αυτόν τον συνταγματικό ακτιβισμό.»

Ο τακτικισμός του ΣΥΡΙΖΑ τορπιλίζει την διαδικασία πριν καλά – καλά αρχίσει. Η Πειραιώς καταγγέλει τον πρωθυπουργό για προσπάθεια «συριζοποίησης» του Συντάγματος την οποία θα αποτρέψει. Αφήνει αιχμές ότι ο κ.Τσίπρας ομολόγησε την ήττα του στις επερχόμενες εκλογές και γι αυτό βιάζεται να προχωρήσει και την Συνταγματική Αναθεώρηση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του.

Προεκλογική Αρένα
Η Βουλή θα μετατραπεί σε πολιτική αρένα. Και να ψηφιστούν κάποια άρθα με 151 ή 180 ψήφους (το 86 περί ευθύνης υπουργών), εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει στην συγκεκριμένη τακτική και η Συνταγματική Αναθεώρηση μείνει «κουτσή» όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η επόμενη Βουλή, στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ, μπορεί και να την ακυρώσει.

Είτε θα κριθεί ατελέσφορη διότι δεν θα βρεθεί η πλειοψηφία των 180, είτε ο πρόεδρος της βουλής δεν θα την φέρει για συζήτηση μέσα στο α εξάμηνο, οπότε θεωρείται μη γενόμενη και στη συνέχεια η κυβέρνηση της ΝΔ να εκκινήσει εκ νέου τη διαδικασία με τις δικές της προτάσεις υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα έχει εξασφαλίσει μια συναίνεση με άλλες πολιτικές δυνάμεις για να προχωρήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση και να μην καεί και πάλι κάτι, που επίσης είναι δύσκολο αν δεν αλλάξει το κλίμα πόλωσης που επικρατεί στο πολιτικό σύστημα.

Κάλπες τον Μάρτιο;
Ο Αλέξης Τσίπρας πρόδωσε και τις κρυφές σκέψεις που κάνει για να πάει αιφνιδίως στις κάλπες τον Μάρτιο αν βέβαια του βγει βέβαια το θετικό σενάριο της δραστικής μείωσης της ψαλίδας.

Αν και κατά παράβαση του κανονισμού της Βουλής, προχώρησε σε δευτερολογία και τριτολογία, πριν μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων, απέφυγε να αρπάξει το γάντι που του πέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τον να δώσει προθεσμία έξι μηνών στην διακομματική Επιτροπή για την Συνταγματική Αναθεώρηση όπως συνέβη σε όλες τις προηγούμενες διαδικαδίες από το 1975 και μετά.

Ο πρωθυπουργός δια της σιωπής του στήριξε την απόφαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση να διαρκέσουν οι εργασίες της μόλις δύο μήνες και να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στον Ιανουάριο. Εχει ανοίξει έναν πολιτικό «τραχανά» με τη μη περικοπή συντάξεων, την καταβολή αναδρομικών, τις παροχές, τα επιδόματα, το κοινωνικό μέρισμα κλπ, που θα διανείμει μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες και θα αναμένει τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

Σε εξέλιξη είναι και το «δόγμα Πολάκη». Από χθες μπήκε στο κάδρο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και η οικογένεια του καθώς δόθηκε εντολή για άνοιγμα των λογαριασμών τους για τυχόν διαφθορά γύρω από το σύστημα C4I των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το ίδιο συνέβη και για τους υπουργούς του Σημίτη, Μιχάλη Χρυσοχόιδη και Βαγγέλη Μαλέσιο, χωρίς να έχει γίνει ακόμη γνωστό αν υπήρξαν νέα στοιχεία από το 2006 που έγινε η κατάθεση στελέχους γαλλικής εταιρείας εξοπλιστικών η οποία ανέφερε ότι η εταιρεία στην οποία εργαζόταν έχασε την δουλειά από την Ελλάδα γιατί δεν απευθύνθηκαν στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών όπως οι Αμερικανοί για να δώσουν μίζες.

«10.000 απολύσεις απλών κληρικών»
Τα στοιχήματα δεν του βγαίνουν πάντως του Αλέξη Τσίπρα όπως θα επιθυμούσε. Ακόμη και η «ιστορική συμφωνία» με τον κ.Ιερώνυμο, πύκνωσε τα σύννεφα στις σχέσεις της ελλαδικής εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο καμία ενημέρωση δεν είχε επί τρία χρόνια που γίνονταν οι μυστικές συζητήσεις του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο.

Το μέγα στρατηγικό λάθος του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι κατηγορείται πλέον από μεγάλο μέρος της Αντιπολίτευσης ότι προκειμένου να κάνει προσλήψεις στο δημόσιο, δεν διστάζει να απολύσει 10.000 απλούς ιερείς οι οποίοι σήμερα υπάγονται στο ίδιο καθεστώς με τους δημόσιους υπαλλήλους. Μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σημαία του την καταγγελία σε βάρος του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη ότι έκανε απολύσεις όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και δεν θα διστάσει να κάνει και άλλες εάν είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Το «στίγμα» που του έβαλε ο κ.Μητσοτάκης και το Κίνημα Αλλαγής ότι απολύει 10.000 απλούς ιερείς θα είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο να το πετάξει από πάνω του κι αυτό του αφαιρεί ένα ισχυρό αντιπολιτευτικό όπλο.

Δημοψηφίσματα – Εκλογή Προέδρου
Σε δύσκολη θέση είναι ο Αλέξης Τσίπρας να υπερασπιστεί και τη θέση του για την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στη λογική ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να δείχνει εμπιστοσύνη στη λαική βούληση, όταν εκείνο που έκανε ο ίδιος, το δραματικό Καλοκαίρι του 2015, δεν το ακολούθησε αλλά το «ναι» το μετέτρεψε σε «όχι» όπως τον κατηγορεί σήμερα ο Γιάνης (με ένα νι) Βαρουφάκης και άλλοι.

Όσον αφορά στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό και με στόχο την αποσύνδεση της εκλογής του από τις εκλογές που υποστηρίζει σήμερα είναι επίσης ένα αδύναμο σημείο του. Ο ΣΥΡΙΖΑ την χρησιμοποίησε «για να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά» όπως τον κατηγόρησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ήδη ο πρωθυπουργός πέρασε κάτω από τον πήχη και στο εξής αναμείνατε μόνο σκηνές ακραίας πόλωσης στις οθόνες σας.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ