Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Bloomberg: Σχέδιο του Ευρωκοινοβουλίου για την ελάφρυνση των τραπεζών σε Ελλάδα και Ιταλία

Χείρα βοηθείας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να λάβουν σε λίγο καιρό οι τράπεζες από την Ελλάδα έως την Ιταλία, οι οποίες προσπαθούν να ξεφορτωθούν το «βουνό» των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, μερίδα ευρωβουλευτών ετοιμάζει νομοσχέδιο, το οποίο θα αμβλύνει τις δυσμενείς επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, όταν αυτές προσπαθούν να θέσουν προς πώληση «προβληματικά» χαρτοφυλάκια.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βρίσκεται πολύ κοντά στο να αποσπάσει το πράσινο «φως» και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Θα καταστήσει ευκολότερο για τις τράπεζες να εκκαθαρίζουν τους ισολογισμούς τους από τα “κακά” στοιχεία, χωρίς να επηρεάζεται η ικανότητα χρηματοδότησης της οικονομίας» αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα το Bloomberg.

Η πρόταση των Ευρωβουλευτών συνιστά ένα ακόμη σημάδι της επιθυμίας των Βρυξελλών να «χαλαρώσουν» τους νέους κεφαλαιακούς κανόνες, σε μία προσπάθεια τόνωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες δυσκολεύονται να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Το προωθούμενο νομοσχέδιο θα αφορά τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μετά τις 23 Νοεμβρίου του 2016. Οι ευεργετικές διατάξεις του θα λήγουν τρία χρόνια αφότου αυτές τίθενται σε ισχύ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των τραπεζών σ’ αυτή την ευνοϊκή ρύθμιση, αποτελεί η πώληση άνω του 20% των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, το επίμαχο σχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 4 Δεκεμβρίου.

naftemporiki.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ