Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Τι συνέβη πραγματικά στο συγκεκριμένο τραγικό συμβάν;

ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΙΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ

Του Στέλιου Φενέκου*

Είχα την τιμή να βρεθώ στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου στις Βουλιαράτες πέρυσι, και να αποτίσω φόρο τιμής στο νεκροταφείο των εκατοντάδων πεσόντων, τα οστά των οποίων έχουν αναγνωρισθεί. Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που παραμένουν άγνωστοι.

Διαβάζοντας για το τραγικό επεισόδιο που συνέβη κατά την ανάρτηση της μεγάλης σημαίας που συνηθίζουν να αναρτούν οι κάτοικοι στις Βουλιαράτες, με ξενίζει η όλη έκβαση λόγω των παρακάτω:

1. Η τεράστια σημαία που βλέπετε στη φωτογραφία, αναρτάται κάθε χρόνο στον τοίχο του ημιτελούς και εγκαταλελειμμένου πολιτιστικού κέντρου του χωριού, χωρίς προβλήματα από τις τοπικές αλβανικές αρχές.

2. Το νεκροταφείο και όλο το χωριό είναι γεμάτο Ελληνικές σημαίες, και στους δρόμους που οδηγούν στον χώρο της τελετής, σε στύλους, είναι αναρτημένες Ελληνικές και Αλβανικές σημαίες μαζί (στις φωτογραφίες φαίνεται η Αλβανική σημαία).

3. Στις εορταστικές εκδηλώσεις μετέχουν και οι Αλβανικές αρχές με εκπροσώπους τους, γιατί δεν συνέπραξαν αρχικά με τους Ιταλούς αλλά αντιστάθηκαν και πολέμησαν εναντίον τους.
Μετά την κατάληψη της Αλβανίας, ο Μουσολίνι κήρυξε την επίσημη δημιουργία της ιταλικής αυτοκρατορίας και ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ ΙΙΙ στέφθηκε βασιλιάς των Αλβανών. Ο Αλβανικός στρατός τέθηκε υπό ιταλική διοίκηση και συγχωνεύθηκε επίσημα με τον Ιταλικό το 1940.
Οι Ιταλοί Μελανοχιτώνες σχημάτισαν 4 λεγεώνες αλβανικής πολιτοφυλακής, αρχικά με Ιταλούς αποίκους που ζούσαν στην Αλβανία και αργότερα και με Αλβανούς. Η Αλβανία ακολούθησε την Ιταλία σε πόλεμο με τη Βρετανία και τη Γαλλία στις 10 Ιουνίου 1940. Χρησίμευσε ως βάση για την ιταλική εισβολή στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1940, στην οποία συμμετείχαν και Αλβανικά στρατεύματα, αλλά εγκατέλειψαν μαζικά την πρώτη γραμμή.
Μετά το φθινόπωρο του 1942 Αλβανοί Παρτιζάνοι, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων αλβανικών εθνικιστικών ομάδων, πολέμησαν εναντίον των Ιταλών και στη συνέχεια εναντίον των Γερμανών.

4. Πολλοί επισκέπτες από την Ελλάδα, πολιτικοί και συγγενείς των πεσόντων παρευρίσκονται στις τελετές, χωρίς να έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα προβλήματα.

Τι συνέβη πραγματικά στο συγκεκριμένο τραγικό συμβάν;

*Ο Στέλιος Φενέκος είναι πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ