Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

“Ανταλλακτήριο” δανείων στήνουν οι τράπεζες

Νέες πρακτικές, με τις “ευλογίες” του SSM, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αντιμετώπισης των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων μέσω του NPL Forum, της διατραπεζικής πλατφόρμας για τη διαχείριση των κοινών πιστούχων, αναζητούν οι τράπεζες.

Έχοντας ήδη διευθετήσει επιτυχώς πάνω από 100 περιπτώσεις επιχειρήσεων με μεγάλα κοινοπρακτικά δάνεια, δίνοντας λύσεις που περιελάμβαναν από την αναδιάρθρωση του δανεισμού έως την υπαγωγή σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, ακόμη και την πτώχευση, οι τράπεζες πλησιάζουν πλέον στον “σκληρό πυρήνα” των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών ανοιγμάτων.

Καθώς το ζητούμενο είναι να επιταχύνουν την εκκαθάριση των προβληματικών χαρτοφυλακίων, μειώνοντας τους χρόνους σε επίπεδο εσωτερικών διαδικασιών και απελευθερώνοντας ανθρώπινους πόρους για να επικεντρωθούν σε “σημαίνουσες” περιπτώσεις επιχειρηματικών δανείων, οι τράπεζες βρίσκονται την περίοδο αυτή σε στάδιο αξιολόγησης συγκεκριμένων προτάσεων και λύσεων προς αυτή τη κατεύθυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Κεφαλαίου”, στο πλαίσιο του NPL Forum εξετάζεται η ανταλλαγή “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων ή παραχωρήσεων “επί πιστώσει” για περιπτώσεις προβληματικών επιχειρηματικών δανείων όπου μία ή και παραπάνω τράπεζες διαθέτουν σημαντικά μικρό ποσοστό.

Η πρόταση

Συγκεκριμένα, για περιπτώσεις “κόκκινων” δανείων όπου μία ή και παραπάνω τράπεζες διαθέτουν σημαντικά μικρό ποσοστό σε σχέση με τις υπόλοιπες, έχει προταθεί τα δάνεια αυτά να παραχωρηθούν στις τράπεζες – leader των κοινοπρακτικών σχημάτων. Ως αντάλλαγμα, οι “παραχωρησιούχοι” θα λαμβάνουν τα μειοψηφικά ποσοστά των υπολοίπων τραπεζών σε άλλες περιπτώσεις δανείων όπου κατέχουν την πλειοψηφική συμμετοχή. Ακόμη, συζητείται και η παραχώρηση συμμετοχών σε κοινοπρακτικά δάνεια “επί πιστώσει”. Δηλαδή, οι τράπεζες που εκχωρούν ποσοστά συμμετοχών, να εισπράξουν ένα προσυμφωνημένο τίμημα ή ποσοστό, στην περίπτωση που αποφασιστεί και υλοποιηθεί η πώληση των δανείων.

Χαρακτηριστικά, γίνεται λόγος για περίπτωση σημαντικής συμφωνίας αναδιάρθρωσης προβληματικών δανείων που καθυστερεί διότι ο φάκελος έχει “κολλήσει” σε τμήμα τραπέζης, η οποία δεν διαθέτει ιδιαίτερη συμμετοχή στο σχήμα και για τον λόγο αυτό έχει δώσει προτεραιότητα σε άλλες περιπτώσεις. Καθώς αυτό μπορεί να συμβεί ανεξαιρέτως τραπέζης, η φόρμουλα που αναζητείται στοχεύει στην απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών.

Ανέφικτες αναδιαρθρώσεις

Μέχρι σήμερα, οι αναδιαρθρώσεις προβληματικών επιχειρηματικών δανείων δύσκολα έχουν καταλήξει σε αποτέλεσμα. Αφενός διότι οι μέτοχοι των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων έχουν, στην πλειοψηφία τους, ακολουθήσει παρελκυστική τακτική. Αφετέρου διότι μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών υπήρχε διχογνωμία για τον τρόπο αναδιάρθρωσης και διαφορετικά συμφέροντα να ικανοποιηθούν. Και, τέλος, διότι αποδείχθηκε στην πράξη ότι η δομή των αναδιαρθρώσεων που ακολουθήθηκε, με ρυθμίσεις – μπαλόνια (balloon), δεν απέδωσε.

Οι πωλήσεις μειοψηφικών συμμετοχών σε προβληματικά κοινοπρακτικά δάνεια σε ξένα funds, όπως είχε αποκαλύψει το “Κ”, θα υποκαταστήσουν πλήρως τις τράπεζες στη θέση του πιστωτή των επιχειρήσεων.

Η πώληση μειοψηφικών συμμετοχών, αν και έχει δυσκολίες στην ευόδωσή της, δίνει ένα ισχυρό σήμα ότι οι τράπεζες δεν έχουν πλέον χρόνο για χάσιμο και πρέπει να κινητοποιηθούν, αποφασίζοντας λύσεις καθολικού συμφέροντος.

Ολύμπιον – Μαρίνες Ρόδου

Ο επιδιωκόμενος ταχύτερος απεγκλωβισμός των τραπεζών θα επεκτείνει την απόσυρση από κοινοπρακτικές συμμετοχές και στις πλειοψηφικές. Στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank πρόκειται να προχωρήσει και σε πωλήσεις πλειοψηφικών ποσοστών της, αρχής γενομένης από τη συμμετοχή, ύψους 25 εκατ. ευρώ, που έχει στο μη εξυπηρετούμενο δάνειο του Ολύμπιου Θεραπευτηρίου (Γενική Κλινική Πατρών) και τη συμμετοχή, ύψους 35 εκατ. ευρώ, που έχει αντιστοίχως στις Μαρίνες Ρόδου.

Οι πωλήσεις πλειοψηφικών συμμετοχών προσελκύουν υψηλότερο ενδιαφέρον από funds, σε αντίθεση με τις πωλήσεις μειοψηφικών ποσοστών.

Στην πρώτη περίπτωση, ο αγοραστής των πλειοψηφικών ποσοστών έχει άνεση κινήσεων να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του μη εξυπηρετούμενου δανείου της επιχείρησης, χωρίς να υπόκειται στις ενστάσεις των άλλων πιστωτών και στις καθυστερήσεις της διαδικασίας. Στην πώληση μειοψηφικών ποσοστών, τα funds θεωρούν ότι “αγοράζουν το πρόβλημα, χωρίς τη λύση του”, καθώς δεν αποκτούν ποσοστό ικανό να τους λύσει τα χέρια για να τρέξουν την αναδιάρθρωση του δανείου.

Μέχρι στιγμής, η πιο επιτυχημένη πώληση συμμετοχών σε κοινοπρακτικό δάνειο ήταν αυτή των συμμετοχών των τριών τραπεζών (πλην της Πειραιώς) στο δάνειο της Euromedica. Στην περίπτωση αυτή, οι τράπεζες όρισαν από κοινού σύμβουλο να τρέξει γρήγορα τη διαδικασία, με την καθεμιά να πουλάει ξεχωριστά τη συμμετοχή της, αλλά και όλες μαζί ταυτόχρονα. Αν και αυτή είναι η ιδανική κίνηση από πλευράς συνεννόησης και συγχρονισμού τραπεζών, το γεγονός είναι ότι πλέον όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, ώστε οι τράπεζες να απεγκλωβιστούν από τελματωμένες αναδιαρθρώσεις.

Προτιμούν το discount

Προφανώς, οι πωλήσεις των συμμετοχών θα γίνουν σε discount, το οποίο όμως κρίνεται προτιμότερο για τις τράπεζες από το να πελαγοδρομούν εσαεί σε ανέφικτες αναδιαρθρώσεις, πολλαπλασιάζοντας τις ζημίες τους.

Μάλιστα, δεν είναι μόνο ότι οι τράπεζες, διά της οδού των μονομερών πωλήσεων συμμετοχών σε funds, θα εγκαταλείψουν, με όποιο κόστος περιπτώσεις κοινοπρακτικών δανείων στα οποία οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης τραβούν σε μάκρος. Πλέον έχουν αποφασίσει να μην μπαίνουν σε καμία αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρηματικών δανείων, αν δεν διαφαίνεται ότι θα υπάρξει λύση εντός ενός ή το πολύ δύο ετών.

Στις κινήσεις και τις αποφάσεις των τραπεζών έχουν συμβάλει σημαντικά οι εξελίξεις στη Folli Follie, καθώς και οι ανοδικά αναθεωρημένοι στόχοι για τη μείωση των NPEs κατά την επόμενη τριετία. Οι δύο αυτές συνθήκες δημιουργούν έντονη καχυποψία σε επενδυτές και επόπτες και τεράστια πίεση στις τράπεζες να αντιμετωπίζουν σύντομα και αυστηρά τα ανοίγματα των επιχειρήσεων.

Το όριο

Σημειώνεται, δε, ότι με τους νέους κανόνες της EBA για τα “κόκκινα” δάνεια, οι τράπεζες θα πρέπει, ακόμη και για δάνεια που είναι ενήμερα, να εξετάζουν τη σχέση συνολικού δανεισμού προς EBITDA και, εφόσον αυτή υπερβαίνει τις 6 φορές, να χαρακτηρίζουν το δάνειο ως μη εξυπηρετούμενο άνοιγμα (NPE). Επομένως, τα περιθώρια για λύσεις, ειδικά στο επιχειρηματικό προβληματικό χαρτοφυλάκιο από όπου θα πρέπει να προέλθει το 61% της μείωσης των NPEs, είναι κάτι παραπάνω από ασφυκτικά.

*Αναδημοσίευση από το “Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί

capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ