Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Πάω σε εκλογές! Σχεδιάζει αντάρτικο ο Τσίπρας!

Αποφασισμένος να έρθει ακόμη και σε ευθεία σύγκρουση με τους δανειστές μας εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε περίπτωση που εκείνοι επιμείνουν ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να περικοπούν (για πολλοστή φορά) οι συντάξεις εκατοντάδων χιλιάδων δικαιούχων, από τις αρχές του επόμενου έτους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν μετρήσεις που καταδεικνύουν με ποσοτικά στοιχεία το αυτονόητο: Ότι, σε περίπτωση που εφαρμοστεί το εν λόγω μέτρο, ο ΣΥΡΙΖΑ πάρα πολύ δύσκολα θα καταφέρει να ανακάμψει και πάλι δημοσκοπικά. Άλλωστε ένας από τους λόγους που την τρέχουσα περίοδο έχει κλείσει η ψαλίδα που χωρίζει το κυβερνών κόμμα από τη Νέα Δημοκρατία οφείλεται και στο γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έχει δώσει τεχνηέντως στον κόσμο να καταλάβει ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από το «πάγωμα» του μέτρου – κάτι που διεφάνη και κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Εάν οι εξελίξεις τον διαψεύσουν, θα πληγεί ανεπανόρθωτα το κύρος του, και δη λίγους μόλις μήνες πριν μπούμε στο 2019 που εκ των πραγμάτων θα είναι έτος εθνικών εκλογών, όπερ σημαίνει ότι δεν θα έχει μετά αρκετά περιθώρια διορθωτικών κινήσεων. Οπότε η επιλογή που έχει είναι να αναστείλει το μέτρο έστω και μονομερώς.

«Pacta sunt servanda» από Γιούνκερ

Η οριστική απόφαση περί ενδεχόμενου… αντάρτικου φαίνεται ότι «κλείδωσε» στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τη λακωνική απάντηση που έδωσε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όταν του ζητήθηκε από δημοσιογράφους να απαντήσει στο εάν είναι σε θέση να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Έλληνα συνταξιούχο αναφορικά με το τι μπορεί να περιμένει τους προσεχείς μήνες. «Pacta sunt servanda», απάντησε στα λατινικά, που σε απλά νέα ελληνικά σημαίνει ότι «οι συμφωνίες θα πρέπει να τηρούνται».

Να θυμίσουμε ότι το εν λόγω μέτρο έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και εντάσσεται ούτως ή άλλως στη μνημονιακή συμφωνία που είχε καταρτιστεί με τους «θεσμούς». Οπότε, τώρα, ο επικεφαλής της Κομισιόν εμφανίζεται αμετακίνητος ως προς την εφαρμογή και της συγκεκριμένης υποχρέωσης, κάτι που φυσικά δεν αρέσει στα στελέχη της κυβέρνησης, που αντιτείνουν πως η βασική αιτία θέσπισης της μείωσης ήταν η δεινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, που έπρεπε με κάθε τρόπο να ανακάμψει. Από τη στιγμή όμως που οι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται, οι πόροι μπορούν να αντληθούν κι από άλλες πηγές, χωρίς να πλήττονται τόσο ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού.

Σε δεινή θέση η ΝΔ

Στο Μέγαρο Μαξίμου λένε και κάτι ακόμη. Ότι εάν το εξετάσει κανείς σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, τυχόν μονομερής λήψη κυβερνητικής απόφασης περί μη περιστολής των συντάξεων θα φέρει σε δεινή θέση τόσο τη Νέα Δημοκρατία όσο και το Κίνημα Αλλαγής, αφού και οι δύο αντιπολιτευτικοί σχηματισμοί έχουν καταθέσει στο πρόσφατο παρελθόν πρόταση νόμου περί κατάργησης του μέτρου.

Εάν ο κ. Τσίπρας ξεκαθαρίσει πως όντως θα το καταργήσει ακόμη και χωρίς να διαθέτει το «πράσινο φως» από τους δανειστές, τότε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η κα Φώφη Γεννηματά θα πρέπει επίσης να υποστηρίξουν μια τέτοια στάση, βάσει της μέχρι σήμερα στάσης τους. Στον αντίποδα, εάν δεν στηρίξουν τον κ. Τσίπρα, τότε εκείνος μπορεί να σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο να προβεί σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, με το επιχείρημα ότι «ούτε οι δανειστές ούτε και οι πολιτικοί μου αντίπαλοι στην εγχώρια πολιτική σκηνή με αφήνουν να ελαφρύνω τα βάρη σας,. Γι’ αυτό και ζητώ την ψήφο σας, ώστε να με επανεκλέξετε και να έχετε τα οικονομικά οφέλη που οι άλλοι πάνε να σας στερήσουν».

Πρώτα… διπλωματικά από Τσακαλώτο

Πάντως, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταρτιστεί από το πρωθυπουργικό επιτελείο σε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη, αρχικά θα δοκιμαστεί η επίλυση του θέματος με διπλωματικά μέσα. Τι εννοούμε; Αρχικά, τον επόμενο μήνα θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2019 με ενσωματωμένες και τις περικοπές συντάξεων. Στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup όμως αρχές Νοεμβρίου, η χώρα μας θα ζητήσει να μην ισχύσουν, ελπίζοντας ότι σε ένα τέτοιο αίτημα θα μας συμπαρασταθεί ένας αρκετά ικανοποιητικός αριθμός κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ, που στηρίζει το μεταρρυθμιστικό έργο που έχει υλοποιηθεί.

Για τον λόγο αυτόν, ετοιμάζεται αναλυτικός φάκελος με στοιχεία και πίνακες που δύναται να πείσουν τους εταίρους μας πως δεν είναι υποχρεωτικό να πληγούν ξανά οι συνταξιούχοι. Ακόμη όμως κι αν δεν υπάρξει αυτή η πολυπόθητη συναίνεση, η κυβέρνηση διαθέτει πλέον το αβαντάζ να παραμείνει αμετακίνητη στη στάση της χωρίς επιπτώσεις, καθότι πλέον δεν εκβιάζεται από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τυχόν άρνηση εκταμίευσης της επόμενης δόσης, αφού, με την έξοδο από τα μνημόνια τον προηγούμενο μήνα, ολοκληρώθηκε και ο επίπονος κύκλος των δόσεων.

Το σενάριο της αντιπρότασης

Ένα από τα σενάρια που τέθηκαν επίσης επί τάπητος σε κυβερνητικές συσκέψεις των προηγούμενων ημερών αφορούσε και την τυχόν κατάθεση αντιπρότασης εκ μέρους της χώρας μας: Να περισταλούν μονάχα οι υψηλόποσες συντάξεις και ως αντάλλαγμα να μην εφαρμόσουμε κάποια από τα αντίμετρα που έχουν συμφωνηθεί. Η πρόταση όμως απορρίφθηκε, όπως μας εξηγούν συνεργάτες του πρωθυπουργού, καθότι μια τέτοια κίνηση ενέχει ρίσκο ως προς το μέγεθος του πολιτικού κόστους.

Τέλος, όσον αφορά το επιχείρημα ότι μια ενδεχόμενη αδιαλλαξία μπορεί να επηρέαζε τη στάση των αγορών απέναντί μας, οι ιθύνοντες σημειώνουν με νόημα ότι αρκετά μέλη της κυβέρνησης έχουν τονίσει κατ’ επανάληψη δημοσίως ότι η περικοπή των συντάξεων δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Κατά συνέπεια, η ακύρωση ή η αναβολή του μέτρου έχει σχεδόν προεξοφληθεί από τις αγορές.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ