Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

ΟΤΑΝ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΤΑΓΟΙ ΟΙKΕΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΚΕΚΤΥΠΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

Του Στέλιου Φενέκου*

Με αφορμή τα όσα δήλωσε ο κ. Τόσκας μετά την παραίτησή του, οικειοποιούμενος χωρίς ντροπή το πρότυπο του στρατιωτικού, οφείλω να ξεκαθαρίσω τα παρακάτω:

Δεν σας αναγνωρίζω κύριε Τόσκα κανένα δικαίωμα να επικαλείσθε την στρατιωτική σας ιδιότητα, για να στηρίξετε την δήθεν ευσυνειδησία σας ως πολιτικός και για να αμβλύνετε τις εντυπώσεις από την κάκιστη διαχείριση των πραγμάτων σε όλη την πολιτική σταδιοδρομία σας, η οποία δεν συνάδει με τα χαρακτηριστικά του στρατιωτικού πρότυπου που επικαλείσθε.

Αλλά κυρίως για τις ευθύνες σας ως υπουργός προστασίας του πολίτη, όπου μόνο ως τέτοιος δεν λειτουργήσατε (τι να πρωτοθυμηθούμε, την ασυλία στους μπαχαλάκηδες και στους αναρχικούς, την παρότρυνσή σας προς τους πολίτες να κάνουν ότι κοιμούνται αν πάνε να τους κλέψουν, την επιλεκτική εφαρμογή του νόμου, τις φωτιές και τις πλημμύρες όλα αυτά τα χρόνια κλπ.).

Και σίγουρα κανείς δεν θα ξεχάσει τους 91 νεκρούς και τους εκατοντάδες τραυματίες επί της θητείας σας, ως υπεύθυνος για την προστασία του πολίτη.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολλές φορές έχω τοποθετηθεί δημόσια για τον ρόλο του Στρατιωτικού ως δημόσιου λειτουργού και για την σχέση που πρέπει να έχει με την πολιτική όταν είναι εν ενεργεία αλλά και εν αποστρατεία.

Ο στρατιωτικός δεν είναι ευνουχισμένος πολιτικά, είναι ευσυνείδητος πολίτης και ως εκ τούτου πολιτικό ον, με υποχρεώσεις και δικαιώματα, έστω και αν οι υποχρεώσεις του είναι πολύ πιο αυξημένες έναντι των άλλων πολιτών και τα δικαιώματα του περιορίζονται σημαντικά, λόγω ακριβώς αυτού του λειτουργήματος που ενσυνείδητα επέλεξε.

Όλα αυτά τα οποία ενσυνείδητα τηρεί, είναι αυτά που διατηρούν διακριτή και ανεξάρτητη την οιαδήποτε προσωπική και λειτουργική σχέση του με τα κόμματα, τους βασικούς εκφραστές της πολιτικής ζωής του τόπου. Η δε σχέση του με την κυβέρνηση ως δημόσιου λειτουργού με συγκεκριμένες ευθύνες και αρμοδιότητες, οριοθετείται με ακρίβεια θεσμικά και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν περιθώρια εκπτώσεων, παρανοήσεων, και εξωθεσμικών συναλλαγών οιασδήποτε μορφής.

Οφείλει στην τέλεση του καθήκοντός του να σέβεται τους θεσμούς, να τους διαφυλάσσει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του από παρεμβάσεις και παρεκβάσεις οιασδήποτε μορφής και να είναι ταγμένος συνταγματικά, θεσμικά και ηθικά στην Δημοκρατική νομιμότητα.

Οιοσδήποτε στρατιωτικός εν ενεργεία αποδέχεται είτε υποκύπτει σε εξωθεσμικές παρεμβάσεις και σε παράνομες συνδιαλλαγές με πολιτικούς ή κάνει επιλεκτική ερμηνεία των θεσμών, προκειμένου να ανταποκριθεί σε πελατειακές σχέσεις με κυβερνητικούς είτε κομματικούς πολιτικούς παράγοντες (για να ευνοηθεί προσωπικά είτε γιατί δεν έχει αντιστάσεις για να προστατεύσει τους θεσμούς), παραβιάζει όχι μόνο το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο καλείται να επιτελέσει το δημόσιο λειτούργημά του, αλλά και το ηθικό πλαίσιο στις σχέσεις του με τον Ελληνικό λαό, στο όνομα του οποίου ορκίσθηκε να επιτελεί το έργο του.

Όσον αφορά τους εν αποστρατεία, και ιδιαίτερα τους ανώτατους, έχω ήδη προτείνει δημόσια να μην έχουν την δυνατότητα να συμπεριληφθούν σε οιοδήποτε κομματικό ψηφοδέλτιο, για τρία τουλάχιστον χρόνια μετά την αποστρατεία τους, προκειμένου να υπάρχουν αντικίνητρα για κομματική συνδιαλλαγή και πολιτική εκμετάλλευση, ενώ ακόμη βρίσκονται σε ενέργεια.

Ως πολίτες, η ενεργητική συμμετοχή των εν αποστρατεία αξιωματικών στην πολιτική είναι δικαίωμά τους, χωρίς περιορισμούς στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις (ακόμη κι έτσι, εφόσον είναι εφ’ όρου ζωής στην εφεδρεία, υφίστανται κάποιους συγκεκριμένους περιορισμούς).

Ως απόστρατοι που μπορεί να χαίρουν εκτίμησης και σεβασμού στις Ε.Δ., δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουν εξωθεσμικά, λόγω της επιρροής που μπορούν να εξασκήσουν στα εν ενεργεία στελέχη, για να εξυπηρετήσουν κομματικά ή άλλα πολιτικά οφέλη.

Ούτε η στρατιωτικοποίηση της πολιτικής ζωής φυσικά μπορεί να είναι ο σκοπός τους ως στελέχη πολιτικών κομμάτων.

*Ο Στέλιος Φενέκος είναι πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών και υποναύαρχος ε.α.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ