Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Οι “ακάλυπτες επιταγές” του Τσίπρα

Εάν ίσχυε ο “Τειρεσίας” και στην πολιτική ο Τσίπρας δεν θα δικαιούταν νέο “μπλοκ επιταγών” ανεβαίνοντας στη ΔΕΘ. Και ιδού οι βασικοί λόγοι.

Στη ΔΕΘ του 2014 υποσχέθηκε αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτό το ξέρουν και τα νήπια, τα γεννημένα το 2015, που σήμερα σιτίζονται με το ζόρι…

Αναλαμβάνοντας την κυβέρνηση, στις 26 Ιανουαρίου 2015, βρήκε (εκτός από τους παχυλούς μισθούς των κρατικών υπαλλήλων των ΔΕΚΟ) τους εργαζόμενους, σε ιδιώτες, στα 684 ευρώ (στοιχεία Eurostat, Ιανουαρίου 2015).

Η “συμβολή” Τσίπρα ήταν η μείωση στα 586 ευρώ με κανονική πληρωμή (στο τέλος του μηνός) μόνο από το 50% των επιχειρήσεων. Οι άλλοι μισοί παίρνουν μισθό με 4μηνη καθυστέρηση. Και αν τον πάρουν…

Αντίθετα στις ΔΕΚΟ, στα υπουργεία και στους Δήμους οι πληρωμές, στους 700-800.000 κρατικούς υπαλλήλους, γίνονται κανονικότατα και με επιδόματα. Για τα οποία ζητούν και αύξηση…

Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για τους κάπου 2.000.000 εργαζόμενους σε ιδιώτες. Γιγαντιαία πρόστιμα (ορθά ίσως), ανοίγοντας όμως τους δρόμους του λουκέτου… Κάπου 135.000 βιοτεχνίες έχουν κλείσει με τον τρόπο αυτό.

Τι άλλο παραδίδει ο Τσίπρας, στην κυβέρνηση του 2019; Παραδίδει 685.000 νέα παιδιά (25-30 ετών) που εργάζονται τρίωρα ή τετραήμερα, για 317 ευρώ στην τσέπη.

Και κάπου 70.000 (επιλεγμένους από το κόμμα) για κρατικές δουλειές του ποδαριού στους Δήμους ή κρατικά ιδρύματα, με 5μηνες συμβάσεις πληρωτέες… από τον ΕΝΦΙΑ 2018 και 2019.

Άλλη ακάλυπτη επιταγή στη ΔΕΘ του 2014 (με τη μορφή δέσμευσης) ήταν η… δίκαιη αριστερή ανάπτυξη, με επενδύσεις “βουνό” που θα έφερναν ξένοι επενδυτές… (μέχρι στη Βενεζουέλα έψαξε ο εξάδελφος σύντροφος Γιώργος Τσίπρας, ως διπλωμάτης).

Τι παραδίδει το 2019; Μια βιοτεχνική Ελλάδα, κατά 98,5%, να προσφέρει στο ΑΕΠ 8%, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο στόχος για τη βιομηχανική και βιοτεχνική παραγωγή, είναι συμμετοχή στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ κατά 20%, από το 15% που είναι σήμερα.

Ανεξάρτητα από την κατάντια της αποεπένδυσης και της συρρίκνωσης της δευτερογενούς παραγωγής στην Ελλάδα, από το 1985 (τότε που γεννήθηκε ο νέος υφυπουργός Βιομηχανίας σύντροφος Γιαννακίδης, ο οποίος λογικά και δεν έχει ελαχίστη ιδέα στο θέμα) στη δίκαιη αριστερή ανάπτυξη… του Τσίπρα, “πιστώνεται” το “μεγαλούργημα” της αύξησης της επιχειρηματικής μετανάστευσης, κατά 35.000, επιχειρήσεις και η ταυτόχρονη αναστολή λειτουργίας (μεταξύ 2015-2017) σε 17 μεγάλα και μικρά μεταποιητικά συγκροτήματα, από τα οποία τα 5 στη Βόρεια Ελλάδα, (όπου προετοιμάζονται άλλα 17.000 λουκέτα μικρομεσαίων, με 25.000 απολύσεις, όπως προβλέπουν τα Επιμελητήριά τους).

Στις προγραμματικές του δηλώσεις το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε, πάντα με “ακάλυπτες επιταγές” το “ανθρωποκυνηγητό” στους λαθρέμπορους (γνώρισμα της αστικής δημοκρατίας έλεγε…) στα κομματόσκυλα των υπουργείων και σε όποιους κάνουν χρήση κρατικής λιμουζίνας ή άλλου αυτοκινήτου της μπουρζουαζίας…

Το 2019 παραδίδει τον Καρανίκα στην τσέπη των φορολογούμενων…, τα κομματόσκυλα των υπουργείων και των υπουργών αυξημένα, τα κρατικά αυτοκίνητα και κυβερνητικά αεροπλάνα με χιλιάδες δρομολόγια, και το λαθρεμπόριο ακριβώς όπως το παρέλαβε, αφού τίποτε από τους Τελωνειακούς και άλλους ψηφιακούς μηχανισμούς εντοπισμού και σύλληψης δεν ολοκληρώθηκε.

Ακάλυπτη επιταγή Τσίπρα, (ευτυχώς μόνο στο όνομα του αριστερού λαού του ΣΥΡΙΖΑ) ήταν και εκείνη με τη διατήρηση και το μεγάλωμα των ΔΕΚΟ και του κράτους μπαταχτσή-επιχειρηματία. Ο Λαφαζάνης ήταν ο μόνος που πήγε να την εισπράξει… Και είδαμε τι του έλαχε…

Στην πράξη ο Τσίπρας (μετά τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ το Ελληνικό, που πολύ ορθά παρέδωσε σε ιδιώτες) εξασφάλισε έξοδο από το μνημόνιο (όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο) και επειδή (μεταξύ άλλων) τροχοδρόμησε σε ιδιωτικές ράγες… τη ΔΕΗ (δεν θα ξεκαλοκαιριάσει το 2019 ως κρατική…), τη ΛΑΡΚΟ (ακολουθεί τη ΔΕΗ), την ΕΥΑΘ, την ΕΥΔΑΠ και τον ΟΑΣΑ, με πρώτη την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Τι να το κάνεις όμως. Ο “Τειρεσίας” δεν εφαρμόζεται για τους πολιτικούς. Αν είχε εφαρμογή θα τους χώναμε εκεί που τους αξίζει όταν ποδοπατούν ιδέες, αγωνίες, ανησυχίες και ελπίδες του λαού για τα παιδιά του. Δυστυχώς ο “Τειρεσίας” είναι εφεύρημα των πολιτικών για να τιμωρούν (ορθότατα) ιδιωτικές ακάλυπτες επιταγές ή κρατικά χρέη. Και ας κυκλοφορούν ως κατακάθια της άθλιας και ελεγχόμενης κρατικίστικης ελληνικής ψευτοοικονομίας, στην οποία διαπρέπει η απάτη και η διαπλοκή κρατικοδίαιτων “επενδυτών”.

του Γιώργου Κράλογλου
capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ