Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Μήκους 6 χλμ. το πύρινο μέτωπο στην Κινέτα – Εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί

Μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στα Γεράνεια Όρη, στο ύψος της Κινέτας, με τις φλόγες να έχουν φθάσει στις αυλές των σπιτιών. Οι εστίες φωτιάς ξεπηδούν η μία μετά την άλλη και οι κάτοικοι βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση προσπαθώντας με όλους τους τρόπους – λάστιχα, κουβάδες κλπ – να σώσουν τις περιουσίες τους. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ η ατμόσφαιρα σε πολλές περιοχές της Αττικής είναι αποπνικτική λόγω των καπνών.

«Εξελίσσεται το χειρότερο σενάριο. Πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες φωτιές. Ξέσπασε σε σημείο που ήταν ανέφικτο να ανακοπεί στο αρχικό της στάδιο», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ο οποίος απηύθυνε έκκληση να απομακρυνθεί ο κόσμος από το σημείο που καίει η φωτιά.

«Η φωτιά καίει σε ακτίνα έξι χιλιομέτρων», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων, Κωνσταντίνος Φυλακτός, ο οποίος παρακολουθεί την επιχείρηση κατάσβεσης από την περιοχή Γαλήνη, απ’ όπου ξεκίνησε το πύρινο μέτωπο. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πέντε ενεργά πύρινα μέτωπα, ενώ έχουν εκκενωθεί τρεις οικισμοί.

«Η συνεχής εναλλαγή των ανέμων, δεν βοηθά», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος Μεγαρέων, κ. Μαρινάκης, ο οποίος τόνισε ότι στο έργο της πυροσβεστικής συνδράμουν εθελοντικές ομάδες.

Όπως φαίνεται στα πλάνα που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, κάτοικοι της περιοχής εγκαταλείπουν άρον-άρον τα σπίτια τους.

Την ίδια ώρα, λόγω της πυρκαγιάς, που έχει αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις, γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στον παράδρομο της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου από το 56ο χιλιόμετρο.

Τεράστια η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 40 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος επιχειρούν δύο ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη. Ωστόσο, δεν αποκλείεται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής να ενισχυθούν.

Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, με τα εναέρια μέσα να δυσκολεύονται να κάνουν στοχευμένες ρίψεις νερού.

Υπενθυμίζεται πως για σήμερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών είχε εκδώσει προειδοποίηση για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς στις περιοχές:

– Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία)

– Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα)

– Περιφέρεια Αττικής

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια)

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΕΤΑ

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ