Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κουβέλης: Υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που οδήγησαν στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών (video)

«Η χώρα μας δεν έχει κουλτούρα απελάσεων ούτε στο πρόσφατο ούτε στο απώτερο παρελθόν. Είναι μία ή δύο οι περιπτώσεις που απελάθηκαν ξένοι διπλωμάτες.

Το λέω αυτό για να σημειώσω ότι η απέλαση των διπλωματών της Ρωσίας, ήταν το αποτέλεσμα συγκεκριμένων ενεργειών τους, οι οποίες ήταν εξαιρετικά προσβλητικές και ζητημάτων εθνικής ανεξαρτησίας αλλά και γενικότερης πολιτικής.

Θέλω να σας βεβαιώσω ότι για να απελαθούν οι Ρώσοι διπλωμάτες, υπάρχουν στοιχεία. Η κυβέρνηση τα γνωρίζει. Δεν υπήρξαν πιέσεις από ΗΠΑ, όπως υποστήριξε η άλλη πλευρά και ο Ρώσος ΥΠΕΞ κ. Λαβρόφ» δήλωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης FOCUS 103,6 ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης.
«Η Ελλάδα δεν επιλέγει να έχει αντίπαλες ή εχθρικές σχέσεις με η Ρωσία, θυμηθείτε τη στάση της χώρας μας στις κυρώσεις της ΕΕ έναντι της Ρωσίας. Αντιθέτως. Άρα η χώρα μας δεν θα έφτανε ποτέ στο σημείο να απελάσεις τους δύο Ρώσους διπλωμάτες, αν δεν υπήρχαν τα στοιχεία εκείνα, που να δικαιολογούν απόλυτα αυτήν την πράξη.»
Ο κ. Κουβέλης δήλωσε ακόμη, ότι εκτιμά πως η Ρωσία δεν θα εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία κατά της Ελλάδας, συμπληρώνοντας πως «αναμφισβήτητα δημιουργείται ένα κλίμα με τη Ρωσία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επανέλθουμε στην φυσιολογική “κοίτη” των διμερών σχέσεών μας.»
Κληθείς να σχολιάσει τις συνεχείς αναφορές του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ σε «Μακεδονία» ο κ. Κουβέλης δήλωσε:
«Ο Ζάεφ με τα διάφορα μηνύματα που εκπέμπει μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιχειρεί να διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο κλίμα στη χώρα του εν όψει του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία. Θα μπορούσε και θα έπρεπε να το είχε αποφύγει, αλλά το κάνει ακριβώς για τους λόγους αυτούς, για να διαμορφώσει ένα κλίμα στο εσωτερικό της χώρας του.
Αναφορικά με το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι:
«Ο Ερντογάν θα συνεχίσει να έχει μία κλιμακούμενη ένταση με διακυμάνσεις απέναντι στη χώρα μας, με επιθετική ρητορική αλλά και πρακτική έντασης, όπως με το θέμα των δύο Ελλήνων αξιωματικών και να συνδέει το θέμα της αποφυλάκισής τους με το θέμα της παράδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που έτυχαν ασύλου στη χώρα μας. Από την πλευρά μας δεν υπάρχει καμία περίπτωση συμψηφισμού των οκτώ Τούρκων με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικά ζητήματα. Δεν θα μπορούσα να βάλω μία κόκκινη γραμμή αναφορικά με τον χρόνο κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ελπίδα και διεκδίκηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιστρέψουν σύντομα. Σε κάθε περίπτωση συνεχίζουμε τις προσπάθειες.»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ