Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Ανοίγει ο δρόμος για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων; H απόφαση-τομή της τουρκικής δικαιοσύνης για τον Αμερικανό πάστορα

Την αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους και κατ’οίκον περιορισμό του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον αποφάσισε δικαστήριο της Σμύρνης. Έτσι ανοίγει πιθανώς το δρόμο για την υπό όρους αποφυλάκιση και των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται από την 1η Μαρτίου στις φυλακές της Αδριανούπολης. Η περίπτωσή τους παρουσιάζει ομοιότητες με εκείνη του Αμερικανού πάστορα, καθώς και αυτοί βρίσκονται σε ένα ανάλογο καθεστώς ομηρίας, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συνδέει την αποφυλάκισή τους με την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν πάρει άσυλο στην Ελλάδα.

Ο Αμερικανός ιερωμένος κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές για τρομοκρατική δράση και συγκεκριμένα για υπόθαλψη της κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ και του δικτύου του Φετχουλάχ Γκιουλέν ο οποίος θεωρείται από το τουρκικό καθεστώς ο υποκινητής του αποτυχημένου πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016. Ο εισαγγελέας ζητά την επιβολή στον κ. Μπράνσον ποινή κάθειρξης έως και 35 ετών.

Η υπόθεση Μπράνσον ρίχνει βαριά τη σκιά της στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας και το θέμα ετέθη στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον αμερικανό ομόλογότ ου Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρόσφατη συνάντησή τους. Η τουρκική πλευρά ζητά κάθε φορά που θέτει το θέμα η Ουάσινγκτον ζητά την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει εξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που δημιουργεί βάσιμες υποψίες στην αμερικανική πλευρά ότι η Αγκυρα κρατά τον πάστορα υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας.

crashonline.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ