Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Τι γίνεται με την αναδιοργάνωση της Super League?

Μια νέα εποχή ξεκινά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Βέβαια, κανείς δεν ξέρει ακόμα αν θα είναι για το καλύτερο ή όχι. Ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης , βρίσκεται εν μέσω διεργασιών και συζητήσεων προκειμένου να αλλάξει το σημερινό προβληματικό καθεστώς διεξαγωγής του ελληνικού πρωταθλήματος.

Πολλά γράφτηκαν τον τελευταίο καιρό για την αναδιάρθρωση του ελληνικού ποδοσφαίρου, όμως, τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο, αφού οι εμπλεκόμενοι φορείς αναζητούν ακόμα τον τρόπο για μία ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς.

Πάμε να δούμε λοιπόν, το βασικό σενάριο που έχει ο Γιώργος Βασιλειάδης στο μυαλό του και το οποίο παρουσίασε προ ημερών σε εκπροσώπους της Football League.

Η νέα δομή του πρωταθλήματος, η οποία είναι ακόμη υπό επεξεργασία, λέγεται ότι θα περιλαμβάνει 20 ομάδες, χωρισμένες σε δύο ομίλους των 10. Αρχικά οι τέσσερις μεγάλες ομάδες (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός) θα μοιραστούν στους δύο ομίλους και έπειτα οι υπόλοιπες μικρότερες θα συμμετέχουν με βάση τη δυναμικότητά τους στον έναν ή στον άλλο όμιλο.

Στη συνέχεια, οι 20 ομάδες θα παίζουν δύο γύρους. Εκείνες που θα κατατάσσονται στις πέντε πρώτες θέσεις κάθε ομίλου, θα αγωνίζονται μεταξύ τους σε ένα νέο πρωτάθλημα. Από αυτή τη διαδικασία θα αναδεικνύεται τελικά η πρωταθλήτρια και θα καθορίζεται ποιες ομάδες θα βγουν στην Ευρώπη. Επίσης, οι ομάδες αυτές θα εξασφαλίζουν αυτόματα και τη θέση τους στη Super League 1 της μεθεπόμενης σεζόν 2019-20.

Αντίστοιχη διαδικασία θα υπάρχει και για τις ομάδες που μετά τους δύο πρώτους γύρους θα τερματίσουν στις θέσεις 6-10 των δύο ομίλων. Οι δέκα ομάδες θα παίξουν σε ένα νέο πρωτάθλημα στο τέλος του οποίου οι δύο πρώτες θα πάρουν το εισιτήριο για τη Super League 1 της μεθεπόμενης χρονιάς.

Οι υπόλοιπες οκτώ θα αποτελέσουν τη Super League 2 της σεζόν 2019-2020 μαζί με όσες ανέβουν από τη Football League, στην οποία τη σεζόν 2018-19 θα συμμετέχουν 12 ομάδες. Με αυτές τις αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος, κάθε ομάδα θα παίξει κατά τη διάρκεια της σεζόν συνολικά 36 αγώνες.

Στην ουσία, αυτό στο οποίο αποσκοπεί ο Γιώργος Βασιλειάδης είναι να δομηθεί η κορυφαία κατηγορία της μεθεπόμενης σεζόν 2019-2020, με βάση την κατάταξη των ομάδων που θα προκύψει στη λήξη του επόμενου πρωταθλήματος του 2018-19.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τα κριτήρια που θα ορίζουν τη δυναμικότητα μιας ομάδας, για το τι θα γίνει με τις ομάδες που υποβιβάστηκαν φέτος, για το πώς θα διαμορφώνεται η βαθμολογία, πώς θα αναδεικνύεται ο πρωταθλητής, κ.α.

Συνεπώς, πρέπει να διευθετηθούν αρκετές επιμέρους εκκρεμότητες προτού η σταδιακή αναδιάρθρωση του ελληνικού ποδοσφαίρου πάρει σάρκα και οστά· θα πρέπει να γίνει σωστός προγραμματισμός σχετικά με πιθανές τροποποιήσεις κανονισμών, αλλαγές καταστατικών και προσεκτική κατανομή των οικονομικών κονδυλίων.

Τρεις μήνες απομένουν λοιπόν για να δούμε αν με την έναρξη της νέας σεζόν, όλα τα παραπάνω σενάρια γίνουν πραγματικότητα. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την bwin το Μουντιάλ του 2018 μονοπωλέι το ενδιαφέρον των απανταχού φιλάθλων, το οποίο σημειωτέον είναι το πρώτο που διεξάγεται με VAR.

Το παγκόσμιο αυτό τουρνουά είναι μια μοναδική ευκαιρία για να απολαύσουμε ομάδες κολοσσούς όπως η Βραζιλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Αργεντινή να αγωνίζονται για την κατάκτηση του κορυφαίου τροπαίου στον Κόσμο. Ποια χώρα θα κερδίσει το κύπελλο;

https://sports.bwin.gr/el/sports/4/41336/στοίχημα/παγκόσμιο-κύπελλο-2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ