Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

H Γεννηματά ανατρέπει τη διάσπαση του ΚΙΝΑΛ

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώδη Γεννηματά, σε μια κίνηση πυγμής επιβεβαίωσε την ηγετική θέση της στο νέο φορέα πετυχαίνοντας την απόλυτη ανατροπή στο Πολιτικό Συμβούλιο.

Πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων και κάλεσε στο γραφείο της τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Διαθέσιμοι ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Συζητήσεις για «αποχωρήσεις εν αναμονή» δεν βοηθούν και σε κάθε περίπτωση προχωράμε δυναμικά μπροστά για την ισχυρή κεντροαριστερά» ήταν η φράση που συμπύκνωνε το κλίμα της «συναινετικής» ανακοίνωσης που εξεδόθη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης μίλησαν τηλεφωνικά με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Γιώργο Καμίνη που και εκείνοι συντάχθηκαν με την ανάγκη διασφάλισης της ενότητας και της συνέχισης της προσπάθειας. Σύμφωνα με πληροφορίες η κα Γεννηματά δεν κάλεσε ούτε να παραβρεθεί ούτε και στο τηλέφωνο τον έκτο του Πολιτικού Συμβουλίου, τον κ. Θεοδωράκη.

Ήταν σαν να ανατρέπεται το σε βάρος της 5-1 του Πολιτικού Συμβουλίου για το ονοματολογικό.
Το… μπαλάκι στον Σταύρο

«Το Κίνημα Αλλαγής είναι ένα ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω» κατέληγε η ανακοίνωση των 5 και το μήνυμα ήταν σαφές για τη Σεβαστουπόλεως.

Η 1η Ιούλη πλέον μοιάζει μακρινή ακόμη και για τα μέλη του Ποταμιού και οι μέρες που μεσολαβούν μέχρι τη σύγκληση της Μεγάλης Συγκέντρωσης των Αντιπροσώπων σε μια τόσο δυναμική κατάσταση που αλλάζει απο ώρα σε ώρα είναι πολλές.

Σε κάθε περίπτωση από το Ποτάμι δεν αλλάζουν το σχεδιασμό τους για τη ΜΕΣΥΑ. Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν μπορούν αποκλείσουν εκπλήξεις μέχρι τότε μια και είναι εμφανείς διάφορες τάσεις στο Ποτάμι που εκφράζονται κατά μείζονα λόγο απο τους βουλευτές.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης πάντως συνεχίζει και αυτός τον σχεδιασμό του και χθες συνάντησε τους δήμαρχους της Αττικής όπου ουσιαστικά εξέφρασε και αυτός την αντίθεσή του στον Κλεισθένη 1 και την απλή αναλογική που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή των δημοτικών συμβουλίων. Η κίνηση δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία μια και είναι στη γραμμή του ΚΙΝΑΛ που την θεωρεί αντιμεταρρύθμιση και τις επόμενες ημέρες αναμένεται στη Βουλή.

Σύμφωνα, πάντως, με εκτιμήσεις στελεχών δεν αποκλείεται μέχρι την συνεδρίαση της ΜΕΣΥΑ να προηγηθούν και άλλες συνεδριάσεις του ποταμιού. Η φράση δε του κ. Θεοδωράκη ότι είναι έτοιμος να δεχθεί και κριτική από τα στελέχη του κόμματός του δεν μπορεί να εκληφθεί ως τυχαία αναφορά σε σχέση και με το δικό του μέλλον στο κόμμα.

Ήδη καταγράφονται διάφορες τάσεις κυρίως από την ΚΟ με φυγόκεντρες δυνάμεις αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την ετοιμότητα του καθενός να αναμετρηθεί με το ειδικό του βάρος, είτε μιλάμε για παραμονή στο ΚΙΝΑΛ κόντρα σε μια ενδεχόμενη ρήξη του Ποταμιού με το ΚΙΝΑΛ, είτε για την ανεξαρτητοποίησή του και τη μελλοντική προσχώρησή του σε κάποιο από τα δυο σημερινά μεγάλα κόμματα είτε ακόμη και για την παραμονή του στο Ποτάμι.

Σε κάθε περίπτωση τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται τετελεσμένο μέχρι και ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης να ζυγίσει τη θέση του ενόψει και των ευρωεκλογών.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ