Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Τα τσιγάρα τα ποτά και τα ξενύχτια

Αποτέλεσμα εικόνας για τα τσιγάρα τα ποτά και τα ξενύχτια

Και εκεί που ασχολούμαστε όλοι με την πανηγυρική «αθώωση» του Κωστάκη σκάει μύτη ο Γερούν ο Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα λοιπόν με έγκυρα σάιτς και μπλογκς (sic) ο ηγέτης του ταλαιπωρημένους ολλανδικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος υποστήριξε πως οι χώρες του Νότου (κατά μια πιο «πατριωτική» εκδοχή, η Ελλάδα μας) έφαγαν τα λεφτά της Ε.Ε. στα ποτά και στις γυναίκες και τώρα έχουν το θράσος να ζητούν βοήθεια.

Όπως αναμενόταν η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε πανικό στα σόσιαλ μίντια και ξεσήκωσε ποικίλες αντιδράσεις, χαρακτηριστικές για τις τάσεις που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στις τάξεις των νεοελλήνων.

Ας αρχίσουμε όμως από τα βασικά: Ο Ντάισελμπλουμ ουδέποτε είπε αυτά που του καταλογίζουν. Όσο ζοχαδιασμένος και αν είναι από το Βατερλό του κόμματός του στις ολλανδικές εκλογές ο συγκεκριμένος δύσκολα θα εκστόμιζε μια τόσο ρατσιστική και σεξιστική φράση. Στη διαβόητη συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine ο Ολλανδός πολιτικός αναφέρθηκε σε προβλήματα που ταλανίζουν γενικότερα την Ευρωζώνη όπως το προσφυγικό καθώς και στις εξελίξεις με την χώρα μας. Τόνισε τη σημασία της αλληλεγγύης των εύρωστων ευρωπαϊκών χωρών (του Βορρά όπως ανέφερε πιο συγκεκριμένα) προς τις πιο αδύναμες, υποστηρίζοντας ωστόσο πως η αλληλεγγύη αυτή πρέπει να διέπεται από κανόνες και καταλήγοντας στην επίμαχη φράση: «Δεν μπορώ να ξοδεύω εγώ όλα μου τα λεφτά για ποτά και γυναίκες και μετά να σας παρακαλώ να με βοηθήσετε».

Ο Ντάισελμπλουμ λοιπόν μίλησε αλληγορικά, σε πρώτο πρόσωπο, χρησιμοποιώντας, για να δώσει έμφαση στον λόγο του, το ακραίο παράδειγμα ενός άσωτου τύπου που γκομενίζει και μεθάει, ζητώντας μετά σε βοήθεια. Με αυτόν τον τρόπο στηλίτευσε τις αλόγιστες σπατάλες που (ο ίδιος θεωρεί πως) υπήρξαν όλα αυτά τα χρόνια στις χώρες του Νότου-αν και ο ίδιος υποστήριξε πως δεν έδωσε ποτέ κάποιον γεωγραφικό χαρακτηρισμό. Σεξισμός δεν υπάρχει πουθενά αλλά ούτε και ρατσισμός καθώς τα λόγια του δεν έχουν συγκεκριμένο αποδέκτη.

Φυσικά η δήλωση παραμένει καταδικαστέα και άστοχη. Πέρα από τον υπερβολή του λόγου του και τον ακραίο παραλληλισμό που χρησιμοποίησε, το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει χωριστεί σε δύο ταχύτητες (από το ξεκίνημά της- ασχέτως αν κάποτε η Ελλάδα γκάζωνε και τώρα βρίσκεται στην όπισθεν) αποτελεί και ευθύνη του «πλούσιου» Βορρά. Για τον σαφή εκτροχιασμό της μνημονιακής πολιτικής στη χώρα μας δε, όσα εγκλήματα και αν έγιναν εδώ μέχρι το 2010 αλλά και μετά (με αποκορύφωμα φυσικά την εξωφρενική διαχείριση της κατάστασης από το τσίρκο του Αλέξη Τσίπρα) η Ε.Ε. τα έκανε επίσης μαντάρα, ποντάροντας τα ρέστα της σε μια εξοντωτική λιτότητα και προχωρώντας σε έναν παντελώς λανθασμένο σχεδιασμό αντιμετώπισης της κρίσης.

Για τον νεοέλληνα ωστόσο τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα: Ο Ντάϊσελμπλουμ επιτέθηκε σε μας αποκαλώντας μας μπεκρήδες και γκομενιάρηδες. Τέλος. Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν ήταν δύο τύπων. Η πρώτη, αναμενόμενη:
Οι σιχαμεροί Ευρωπαίοι που μας μισούν επειδή εμείς εφηύραμε (sic) Παρθενώνες ενώ αυτοί τρώγανε βελανίδια. Οι απάνθρωποι αποικιοκράτες που ηδονίζονται να βλέπουν τον χειμαζόμενο ελληνικό λαό ο οποίος μετά από σαράντα χρόνια λιτότητας μπήκε και στα ανθρωποκτόνα μνημόνια με αποτέλεσμα 30.000 αυτοκτονίες.

Όλα αυτά φυσικά συνοδεία καταγγελιών για τον «ρατσισμό» και τον «σεξισμό» του Γερούν με σχόλια του τύπου: «Είναι γνωστό πως οι Ολλανδοί είναι όλοι τους πρεζόνια και φασίστες» αλλά και « Αυτός ο μπουκλάκιας ενοχλείται που πηδάμε επειδή ο ίδιος “γυαλίζει το πόμολο” και η σύζυγός του είναι μπάζο»).

Τυπική «αγανάΧτηση» από γνήσια ξενοφοβικούς ανθρώπους που πίστευαν πως η κυβέρνηση του ΓΑΠ είχε κάνει εισαγωγή ΜΑΤατζήδων από την Γερμανία και την Ολλανδία για να ξυλοφορτώνει τον κόσμο στις διαδηλώσεις.
Η δεύτερη, εξίσου αδιανόητη αλλά και αποκαρδιωτική:

Ναι! Ο Γερούν είπε αλήθειες! Εμείς ξοδεύαμε τα λεφτά μας στα κ@λόμπαρα αντί να δουλεύουμε υπερωρίες! Μια ξαδέρφη μου πήγε πριν πέντε χρόνια στο Βερολίνο. Ούτε ένα κ@μπαρο δεν βρήκε. Μόνο start up επιχειρήσεις. Αν μόνο είχαμε διώξει 350.000 άτομα από το Δημόσιο… Αυτοί είμαστε! Μέρκελ τράβα την πρίζα!

Εδώ έχουμε τον νεοέλληνα ως ήρωα μυθιστορήματος του Λεοπόλδου Μαζόχ.

Όλα αυτά για μια δήλωση που ουσιαστικά δεν έγινε ποτέ. Μια ψιλοακραία ουσιαστικά και κυρίως αδέξια τοποθέτηση έφτασε για να αναδείξει ξανά τον φανατισμό και την έλλειψη διαύγειας που χαρακτηρίζει χιλιάδες συμπατριώτες μας. Και, ψιτ! Όλα αυτά υπέρ του Τσίπρα θα βγούνε στο τέλος.



Του Θανάση Χειμωνά
liberal.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ