Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Περί τα 20 καταστήματα «Μαρινόπουλος» πάνε σε ανταγωνιστές της «Σκλαβενίτης»

Την πώληση περίπου 20 καταστημάτων σε ανταγωνιστές της «Σκλαβενίτης» αναμένεται να προβλέπει η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που εξετάζει τη συγκέντρωση των αλυσίδων σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» και «Σκλαβενίτης». Αυτό εκτιμούν παράγοντες της αγοράς και νομικοί κύκλοι με εμπειρία σε ανάλογες υποθέσεις. Τα καταστήματα αυτά θα είναι στην Αττική και πιθανόν και στην Κρήτη, καθώς πρόκειται για τις δύο περιοχές της χώρας όπου έχει παρουσία σήμερα η «Σκλαβενίτης».

Ανοιχτό παραμένει, εξάλλου, το ενδεχόμενο η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να προβλέπει και κάποια ειδική μέριμνα για μικρούς, περιφερειακούς προμηθευτές με τους οποίους είχε συνεργαστεί η εταιρεία «Μαρινόπουλος» πριν από την κατάρρευσή της, αλλά πλέον είναι άγνωστο ποια θα είναι η τύχη τους, τόσο μετά το «κούρεμα» όσο και μετά την ανάληψη του ελέγχου της «Μαρινόπουλος» από τη «Σκλαβενίτης». Δεν αποκλείεται, δηλαδή, να προβλεφθεί μεταβατική περίοδος προσαρμογής για τους μικρούς προμηθευτές, χωρίς αυτό να αντικρούει στους κανόνες λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς.

Η νομοθεσία

Η εξέταση της υπόθεσης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού βρίσκεται στη λεγόμενη φάση της πλήρους διερεύνησης. Αν και η νομοθεσία προβλέπει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει στη διάθεσή της περιθώριο 90 ημερών από την ημερομηνία κίνησης της διαδικασίας πλήρους διερεύνησης προκειμένου να εκδώσει απόφαση, η ανεξάρτητη αρχή δεν αναμένεται να εξαντλήσει το χρονικό περιθώριο και εκτιμάται ότι θα έχει καταλήξει σε απόφαση πριν από τα τέλη Ιανουαρίου.

Εκεί, βεβαίως, όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ανησυχίες είναι στο πότε θα εκδώσει το δικαστήριο απόφαση επί της συμφωνίας εξυγίανσης της «Μαρινόπουλος», προκειμένου να προχωρήσει η μεταβίβασή της στη «Σκλαβενίτης». Ολοι οι εμπλεκόμενοι, από τους ιδιοκτήτες των δύο εταιρειών και τους εργαζομένους έως τους προμηθευτές και τους δικηγόρους, περιμένουν εναγωνίως να λάβουν το τηλεφώνημα από τα δικαστήρια της Ευελπίδων που θα τους ενημερώνει ότι εκδόθηκε η απόφαση. Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί και ούτε βεβαίως υπάρχει κάποια σχετική ένδειξη για τον χρόνο έκδοσης. Πάντως, νομικοί κύκλοι που εμπλέκονται στην υπόθεση εκτιμούν, με βάση την εμπειρία τους, ότι η πολυαναμενόμενη απόφαση ενδεχομένως να εκδοθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι η εισηγητής στην υπόθεση ορίστηκε από το δικαστήριο μόλις στις αρχές Δεκεμβρίου 2016. Νομικές πηγές με εμπειρία στο Πτωχευτικό Δίκαιο με τις οποίες συνομίλησε η «Κ» υποστήριξαν ότι μπορεί ο φάκελος της υπόθεσης «Μαρινόπουλος» να αποτελείται από δεκάδες χιλιάδες σελίδες, όμως αυτό στο οποίο επικεντρώνεται η προσοχή του δικαστηρίου είναι αυτή καθαυτή η συμφωνία εξυγίανσης και το επιχειρηματικό πλάνο που τη συνοδεύει. Σε αγωνιστική επαγρύπνηση βρίσκονται, εξάλλου, οι εργαζόμενοι της «Μαρινόπουλος», οι οποίοι έως αύριο Κυριακή αναμένεται να αποφασίσουν εάν θα προβούν σε κινητοποιήσεις και κυρίως ποιας μορφής θα είναι αυτές. Στους εργαζομένους καταβλήθηκε μόνο το Δώρο Χριστουγέννων και όχι ο μισθός του Δεκεμβρίου, καθώς τελείωσε η ενδιάμεση χρηματοδότηση. Στη συνάντηση που είχαν με τη διοίκηση της εταιρείας η απάντηση που έλαβαν ήταν ούτε λίγο ούτε πολύ να αναμένουν την απόφαση του δικαστηρίου.

Επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 30ή Ιανουαρίου 2017, αν και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση απεύχονται να φτάσει η ημέρα αυτή χωρίς να έχει εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου. Πρόκειται για την καταληκτική ημερομηνία ισχύος της τετράμηνης αναστολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης εις βάρος της «Μαρινόπουλος», η οποία χορηγείται αυτομάτως με την κατάθεση της συμφωνίας εξυγίανσης βάσει του άρθρου 106 β του Πτωχευτικού Κώδικα (η συμφωνία κατατέθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016).

Συνέχιση της προστασίας από τους πιστωτές μπορεί να χορηγηθεί, απαιτείται όμως η κατάθεση σχετικής αίτησης από την πλευρά της «Μαρινόπουλος» και η αποδοχή της από το Πτωχευτικό Δικαστήριο. Ολα, βεβαίως, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 14 Φεβρουαρίου 2017, προκειμένου να μη ναυαγήσει η συμφωνία και μαζί με αυτήν και η «Μαρινόπουλος».

kathimerini.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΨΥΧΟΚΟΡΕΣ: Η Φρόσω υπονομεύει την Ευανθία και έρχεται πιο κοντά με τον Νάτση

Καθηλώνουν οι εξελίξεις στο σημερινο νέο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς του ΑΝΤ1 ΨΥΧΟΚΟΡΕΣ Τι θα δούμε απόψε στις 21:00 Ο Παύλος γυρνάει εσπευσμένα στην Αθήνα με τον...