Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Στις 3 μονάδες του ΑΕΠ ή όσο το δεύτερο μνημόνιο οι ευθύνες Γεωργίου, λένε οι «καραμανλικοί»

Τη γραμμή της σοβαρότητας, μακριά από τις κραυγές ότι «ο Γεωργίου ευθύνεται για την υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια» βγάζει προς τα έξω η καραμανλική πτέρυγα, την ίδια στιγμή που το ζήτημα με τις διερευνώμενες ευθύνες του τέως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ εξακολουθεί να δοκιμάζει τη Ν.Δ.

Το ζήτημα Γεωργίου έθεσε, κατά πληροφορίες, στην τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού της ΝΔ, την Πέμπτη στη Βουλή, ο κ. Νικ. Κακλαμάνης, χωρίς πάντως να καταφέρει να αποσπάσει κάποια συγκεκριμένη θέση από τον Πρόεδρο του κόμματος κ. Κυρ. Μητσοτάκη που κρατά μάλλον αποστάσεις.

Πέραν πάντως από τις εκατέρωθεν κραυγές, άλλες που αθωώνουν τον Γεωργίου και άλλους που τον καταδικάζουν ως υπεύθυνο του μνημονίου, ο τελευταίος υπουργός Οικονομικών της Ν.Δ. Γιάννης Παπαθανασίου επιχείρησε, με άρθρο του, να οριοθετήσει τις ευθύνες. Ο κ. Παπαθανασίου είχε προ δεκαπενθημέρου συνάντηση με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, όμως – παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα – το Newpost πληροφορείται ότι δεν υπήρξε «περί Γεωργίου» συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών.

Στο άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή, ο κ. Παπαθανασίου διακρίνει σαφώς το πρώτο στάδιο αύξησης του ελλείμματος, στο 12,7% στις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου ενώ μόνον την επόμενη αναθεώρηση, από 12,7% σε 15,7%, χρεώνει στις επιλογές Γεωργίου. «Ο κ. Γεωργίου δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να αποτυπώσει τις πολιτικές αποφάσεις της τότε κυβέρνησης Παπανδρέου. Με αυτές τις αποφάσεις και επακόλουθες συνέπειες οφείλουμε να ασχολούμαστε. Αν κάτι προσφέρει στον δημόσιο διάλογο η υπόθεση Γεωργίου, είναι η ευκαιρία να ακουστούν ορισμένες αλήθειες» σημειώνει ο κ. Παπαθανασίου περιγράφοντας συγκεκριμένες «αλήθειες»:

Το έλλειμμα του 2009 ανήλθε αρχικά στο 12,7% του ΑΕΠ, επειδή εκεί το πήγε η κυβέρνηση Παπανδρέου, «φουσκώνοντας» τις δαπάνες στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 και μεταθέτοντας έσοδα για το 2010, σημειώνει ο κ. Παπαθανασίου εξηγώντας ότι «αυτό απαντάει και στο επιχείρημα που συνεχώς επαναλαμβάνεται, ότι η Ν.Δ. έχει αποδεχθεί το ύψος του ελλείμματος του 2009 όπως αυτό αναφέρεται σε προϋπολογισμούς επόμενων ετών. Δεν αμφισβητείται ότι το έλλειμμα έφθασε σε αυτό το επίπεδο. Το θέμα είναι πώς έφθασε εκεί, από ποιους και γιατί».

Το έλλειμμα αναθεωρήθηκε στη συνέχεια στο 15,6% του ΑΕΠ, επειδή πρώτη φορά συνυπολογίστηκαν σε αυτό ελλείμματα των ΔΕΚΟ. Οπως προκύπτει από τις καταθέσεις αρμόδιων στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το έλλειμμα του 2009, αυτή είναι μια πρακτική που οι περισσότερες χώρες δεν εφαρμόζουν.

Ενδιαφέρουσα είναι, πάντως, και η κατάληξη των σχετικών αναφορών Παπαθανασίου, που αρκετοί εικάζουν ότι δεν μπορεί να μην ήταν σε γνώση του «καραμανλικού κέντρου». Χωρίς ο πρώην Υπουργός να υπεισέρχεται στην ουσία των όσων διερευνά η δικαιοσύνη, σημειώνει «μπορεί ο κ. Γεωργίου να μην ευθύνεται για την υπαγωγή της χώρας στο πρώτο μνημόνιο, αφού ανέλαβε καθήκοντα μετά την υπογραφή του, όμως η προσαρμογή του ελλείμματος στο 15,6 % επέφερε μέτρα περίπου 11 δισ. ευρώ. Οσο ήταν, δηλαδή, το δεύτερο μνημόνιο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ