Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Αλλάζουν πρόεδρο στην ΕΒΕΤΑΜ – Στόχος να αποσυρθεί από την πιστοποίηση για να αναλάβουν ιδιώτες

Αλλάζει πρόεδρο η ΕΒΕΤΑΜ και σύμφωνα με πληροφορίες του e-thessalia.gr τοποθετείται στη θέση από την Κυβέρνηση ο πρώην διευθυντής της ΕΚΕΠΥ Α.Ε Κώστας Στουρνάρας, από τη Χαλκίδα, ο οποίος είναι συνταξιούχος. Το ΦΕΚ του διορισμού του αναμένεται να εκδοθεί άμεσα και ενήμερο για τις αλλαγές είναι το προσωπικό της επιχείρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΒΕΤΑΜ αλλάζει προσανατολισμό και στόχος είναι σταδιακά να αποσυρθεί από τον τομέα της πιστοποίησης και να επικεντρωθεί στην έρευνα. Αυτό σημαίνει ότι η όλη η «πίτα» που διαχειρίζεται η εταιρεία θα μοιραστεί σε ιδιώτες. Η ενημέρωση έχει ήδη γίνει στο στελεχιακό δυναμικό και την απερχόμενη διοίκηση. Όπως τους εξήγησαν από το Υπουργείο , αυτό θα γίνει…σταδιακά. Εάν ωστόσο αφαιρέσουν από την ΕΒΕΤΑΜ την πιστοποίηση θα κινδυνεύσουν σχεδόν όλες οι θέσεις εργασίας.

Η ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε. είναι το Ελληνικό πολυκλαδικό πολύ-τεχνολογικό κέντρο εργαστηριακών ελέγχων και πιστοποίησης βιομηχανικών και καταναλωτικών προϊόντων, υλικών, εγκαταστάσεων και συστημάτων διαχείρισης. Η εταιρεία προήλθε από την συγχώνευση τριών τεχνολογικών φορέων με 25ετή εμπειρία στον χώρο των υλικών: ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε. – ΕΚΕΠΥ Α.Ε. – ΕΤΑΚΕΙ Α.Ε. ενώ στη νέα ΕΒΕΤΑΜ προσαρτώνται επίσης και οι δραστηριότητες πιστοποίησης και εργαστηριακών δοκιμών του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ Α.Ε.).

Η παρούσα διοίκηση της ΕΒΕΤΑΜ, με πρόεδρο το Θωμά Παπαλιάγκα, αντικαθίσταται όχι γιατί δεν απέδωσε για την εταιρία (αφού στα δυόμισι από τα πέντε χρόνια της θητείας της) επανέφερε την εταιρία στην κερδοφορία, καταφέρνοντας να απορροφήσει συσσωρευμένο έλλειμμα των εταιριών (ΕΚΕΠΥ ΑΕ, ΕΤΑΚΕΙ ΑΕ και Κλάδο Πιστοποιήσεων και Εργαστηρίων του ΕΛΟΤ), ανέπτυξε με συνέπεια πρόγραμμα μεγάλης εξωστρέφειας με ακρογωνιαίο λίθο την Κίνα, εκσυγχρόνισε τις δομές και λειτουργίες της εταιρίας και βελτίωσε τη θέση της στον ανταγωνισμό. Επίσης, στα πλαίσια της πολιτικής της βιομηχανικής έρευνας σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία, με μεγάλες διεθνείς συμφωνίες, ενώ πρωταγωνιστεί σε πρωτοποριακά διεθνή ερευνητικά προγράμματα. Τελευταία μάλιστα ανέπτυξε και σημαντική κοινωνική δράση, συστήνοντας τη Σχολή για την Ασφάλεια του Παιδιού στο Παιχνίδι, την οποία αγκάλιασαν πολλοί δήμοι αλλά και γονείς, στα πλαίσια του οποίου εκπαιδεύει γονείς και εθελοντές για την ασφάλεια του παιδιού στον παιχνιδότοπο. Ταυτόχρονα, ξεκίνησε ευρύτατη θεσμική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Η ΕΒΕΤΑΜ έκλεισε το 2014 και το 2015 δύο κερδοφόρες χρήσεις, μετά την ελλειμματική κατά περίπου 2 εκατ. ευρώ χρήση του 2013, στην οποία απορροφήθηκαν οι συσσωρευμένες ζημίες των εταιριών που απορροφήθηκαν. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ΕΒΕΤΑΜ δεν επιχορηγείται από το δημόσιο και τα έσοδά της προέρχονται μόνο από τις πιστοποιήσεις (κατά 70% περίπου), τα ερευνητικά προγράμματα, την εμπορική τους εκμετάλλευση και τις εργαστηριακές δοκιμές. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί εδώ ότι η ΕΒΕΤΑΜ είναι η μόνη εταιρία πιστοποιήσεων που διαθέτει και χρηματοδοτεί δικά της εργαστήρια, τα οποία και αποτελούν τη βασική εργαστηριακή υποδομή των δοκιμών της χώρας, ενώ είναι ο μοναδικός φορέας πιστοποιήσεων που ασχολείται και με συγκεκριμένους δύσκολους τομείς (όπως τελεφερίκ, ναυτιλιακό εξοπλισμό κ.ά.).
Η κακοδαιμονία του κράτους αυτού συνεχίζεται, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο προφανώς, παρά την ομολογουμένως πολύ επιτυχημένη θητεία του, δεν είναι αρεστό στην κυβέρνηση…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

MAESTRO Β ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1 (VIDEO)

Δείτε το πρώτο επεισόδιο του β΄ κύκλου της τηλεοπτικής σειράς MAESTRO που βλέπουμε στο MEGA. ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1 Η δολοφονία του Χαράλαμπου έχει αναστατώσει όλο το νησί και...