Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Παραδοχή Βίτσα στους FT: Έως και δύο χρόνια οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Ζοφερό τοπίο σε σχέση με το προσφυγικό περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του στους Financial Times, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει περίπτωση να μείνουν ακόμα και δύο χρόνια στην χώρα.

Σε σχέση με την κατάσταση στην Ειδομένη ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας τόνισε:

Οι χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα αναμένουν το αποτέλεσμα της συνόδου της 17ης Μαρτίου για τους πρόσφυγες, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να διασχίσουν τα σύνορα. Πρέπει να τους πείσουμε ότι αυτό δε θα γίνει. Τότε ο καταυλισμός της Ειδομένης θα αδειάσει γρήγορα, νομίζω έως το τέλος της εβδομάδας. Υπάρχουν οργανωμένοι καταυλισμοί «μόνο 20 χιλιόμετρα μακριά, όπου μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Τόνισε, εξάλλου, ότι οι προσφυγικές ροές θα αυξηθούν όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, ενώ εξέφρασε τους φόβους του ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί τους οικονομικούς μετανάστες που έχουν «παγιδευτεί» στην Ελλάδα.

Όπως υπογράμμισε: «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι λάθος και δεν βοηθάει, οι μετανάστες πρέπει να έχουν προτεραιότητα στην επιστροφή και την μετεγκατάσταση».

Εμφανίστηκε, δε, απογοητευμένος από την απροθυμία των άλλων Ευρωπαϊκών χωρώννα μην αποδεχτούν περισσότερους παρά έναν μικρό αριθμό προσφύγων.

Ορισμένες χώρες έχουν κυβερνήσεις που μοιάζουν να οδηγούνται από την ξενοφοβία. Μεταξύ αυτών υπάρχουν αρκετές που έστειλαν κάποιες δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα πριν από 25 χρόνια. Αλλά τώρα οι ίδιες χώρες δε θέλουν να δεχθούν Σύρους πρόσφυγες από την Ελλάδα. Κατά την προσωπική μου άποψη, αυτό είναι ντροπή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ – Spoiler: Ο Δημήτρης συλαμβάνεται

Εξελίξεις που καθηλώνουν στη συνέχεια του δεύτερου κύκλου της σειράς ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ του ΑΝΤ1. Όπως θα δούμε στα επόμενα επεισόδια ο Δημήτρης και η Άννα φαίνεται πως αρχίζουν...