Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Πώς η δουλειά σου σαμποτάρει τη δίαιτά σου;

Εδώ είναι μερικοί από τους λόγους που το γραφείο και η δουλειά σου σαμποτάρει την προσπάθειά σου να αδυνατίσεις.

Τρως πάνω στο γραφείο σου

Είτε επειδή βαριέσαι να ξεκουνηθείς από το χώρο του γραφείου σου και να πας στην καντίνα είτε επειδή προσπαθείς να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα (να στέλνεις mails, να μιλάς με πελάτες, να γράφεις σταστιστικές και να τρως και ένα σάντουιτς), η κατανάλωση των γευμάτων και σνακ μπροστά από τον υπολογιστή είναι καταστροφή, όταν είσαι σε περίοδο που θέλεις να αδυνατίσεις ή έστω να παραμείνεις στα κιλά σου. Όχι μόνο δεν συγκεντρώνεσαι στο τι τρως αλλά το πιο πιθανό είναι να φας περισσότερο αργότερα επειδή δεν έχει καταλάβει ο εγκέφαλός σου ότι χόρτασε. Όταν τρως μπροστά σε μια οθόνη, σημαίνει ότι τρως και γρήγορα κάτι που επίσης κάνει κακό στην υγεία και τη δίαιτά σου. Κάνε στον εαυτό σου και τη δουλειά σου μια χάρη και φύγε για 10 λεπτά από το γραφείο σου για να απολαύσεις ένα σωστό γεύμα, ήρεμα και χαλαρά.

Δεν κάνεις διάλειμμα για να φας

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αλλά για τους υπαλλήλους γραφείου είναι περισσότερο από σημαντικό. Όταν δεν καταναλώνεις ένα καλά ισορροπημένο γεύμα τέσσερις έως πέντε ώρες – το πολύ – μετά το πρωινό πέφτουν δραματικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση τροφής αργότερα μέσα στην ημέρα. Αυτό δε σημαίνει ότι μια φρουτοσαλάτα μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα. Ιδανικά χρειάζεσαι υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λαχανικά έως τις 14:00 το αργότερο. Από μεταβολική σκοπιά, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι είναι καλύτερα να απολαύσεις ένα σνακ στις 12 το μεσημέρι και μετά να πάρεις το γεύμα σου αλλά αν καταφέρεις να αφήσεις το γραφείο σου και να φας ήρεμα το μεσημεριανό σου, κι αυτό είναι αποδεκτό.

Διάβασε: Αδυνάτισε στη δουλειά με τη «δίαιτα του τάπερ»

Οι συνάδελφοι σε σαμποτάρουν

Είναι ίσως η συνάδελφος -blogger που κάνει γλυκά κάθε εβδομάδα και τα φέρνει για να τα δοκιμάσετε, μπορεί να έχουν πέσει πολλές ονομαστικές γιορτές και γενέθλια και τα σοκολατάκια να εναλλάσονται με τα κωκ και τα εκλαιράκια ή, ο διπλανός σου να έχει αφήσει ένα πακέτο μπισκότα και να σου φωνάζει κάθε τρεις και λίγο «πάρε». Είναι γνωστό επίσης ότι καταναλώνουμε τροφές ασυνείδητα όταν βρίσκονται σε κοντινή απόσταση όταν είμαστε κουρασμένοι, στρεσαρισμένοι ή βαριόμαστε κάτι δηλαδή που συμβαίνει πολύ συχνά μέσα στην εργασιακή μέρα. Ένας γενικός κανόνας για να αποφύγεις να πέσεις θύμα των πειρασμών του γραφείου είναι να εξασκήσεις αυτή την απλή συνήθεια να λες «όχι». Μόλις πεις όχι την πρώτη φορά, γίνεται πολύ πιο εύκολο μετά.

Δεν κινείσαι

Εάν σηκώνεσαι το πρωί, μπαίνεις κατ ‘ευθείαν μέσα στο αυτοκίνητο ή το τρένο, και στη συνέχεια επαναλαμβάνεις αυτό στο δρόμο για το σπίτι, οι πιθανότητες να περπατάς είναι λιγότερες από 2000 βήματα κάθε μέρα. Η μείωση της κίνησης σε καθημερινή βάση λόγω του χρόνου που δεν υπάρχει και το διευρυμένο ωράριο που δεν σε αφήνει να γυμναστείς σημαίνει ότι κινείσαι λιγότερο από ό, τι ποτέ πριν και παίρνεις περισσότερα κιλά. Έτσι, αν δεν το έχεις κάνει ήδη, πάρε ένα βηματόμετρο για να παρακολουθείς τα βήματά σου. Ιδανικά είναι να κάνεις 8.000-10.000 βήματα ημερησίως. Αν δεν τα καταφέρνεις μέσα στην ημέρα αύξησε το περπάτημα τα Σαββατοκύριακα.


Μπαίνεις συνέχεια σε meetings

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους στο γραφείο είναι οι ώρες που ξοδεύουμε στο να καθόμαστε σε meetings. Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν πόσο επιζήμια είναι για το μεταβολικό μας ρυθμό (πόσες θερμίδες καίμε κάθε μέρα) η καθιστική ζωή. Εάν η εργασία σου απαιτεί από εσένα να περνάς πολλές ώρες καθισμένος σε ένα γραφείο και να παίρνεις μέρος σε διάφορα meetings χρειάζεσαι σίγουρα το γυμναστήριο και για ιατρικούς λόγους. Όχι μόνο θα κάψεις σχεδόν διπλάσιες θερμίδες ανά ώρα αλλά θα μειώσεις τις πιθανότητες να νοσήσεις από διαβήτη, καρδιά και άλλες παθήσεις. Άσε που θα γίνεις και πιο παραγωγικός. Και παραγωγικός σημαίνει αύξηση ή προαγωγή.

wefit.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ