Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Στο μικροσκόπιο της ΝΔ τα σενάρια των πρόωρων εκλογών

Με ιδιαίτερη προσοχή ακούνε στη ΝΔ τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει εσχάτως από διάφορα κέντρα εντός και εκτός κομμάτων για διεξαγωγή και νέας εκλογικής αναμέτρησης, σύμφωνα με το newpost.gr

Το σενάριο θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να πιέζεται πάρα πολύ στο εσωτερικό του κόμματός του όχι για τόσο για το ασφαλιστικό αλλά για το επερχόμενο φορολογικό νομοσχέδιο αλλά και από τους δανειστές για να προχωρήσει η αξιολόγηση ακόμη και με την επιβολή νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Η πίεση αυτή από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης θα μπορούσε να οδηγήσει δυνητικά ακόμη και σε κοινοβουλευτικό ατύχημα και απώλεια της δεδηλωμένης και κατ΄ επέκταση πτώση της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να δει βουλευτές της συγκυβέρνησης να καταψηφίζουν νομοσχέδια ή ακόμη και να αποχωρούν από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη πλευρά τα μηνύματα που έρχονται από την πλευρά των δανειστών κάνουν λόγο για νέες πιέσεις προς την κατεύθυνση των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, που για την κυβέρνηση αποτελεί κόκκινη γραμμή. Επιπλέον πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι βουλευτές της συγκυβέρνησης δεν θα ψηφίσουν οποιαδήποτε αύξηση της φορολογίας ακόμη και αν οι δανειστές «τραβήξουν» την διαπραγμάτευση στα άκρα.

Υπό το βάρος αυτών των πιέσεων ο πρωθυπουργός μπορεί να οδηγήσει την χώρα σε νέες εκλογές και να θέσει τους πολίτες ένα ακόμη δίλημμα που αυτήν την φορά δεν θα είναι παλιό και νέο αλλά νέα μέτρα ή ευθεία σύγκρουση με τους εταίρους.

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι και μόνο τα σενάρια αυτά προκαλούν κακό στην χώρα που ούτως ή αλλως δεν αντέχει μια νέα εκλογική αναμέτρηση που θα <<πάει>> πίσω και την διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση ενώ θα καταρακώσει την ήδη πληγωμένη αξιοπιστία της χώρας μας απέναντι σε αγορές και επενδυτές.
Ωστόσο στελέχη της ΝΔ δηλώνουν έτοιμα να αναλάβουν τα ηνία της χώρας όποτε και αν αυτό αποφασίσει ο ελληνικός λαός και μάλιστα η κυβερνητική πρόταση που θα αποκτήσει σε λίγες εβδομάδες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αποδεικνύει αυτήν την ετοιμότητα.

Όσοι συζητούν αυτό το σενάριο πάντως προχωρούν και ένα βήμα παρακάτω λέγοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να επιστρέψει στο πεζοδρόμιο» και να κατηγορεί από την θέση του «συναγωνιστή των κοινωνικών ομάδων» την κυβέρνηση. Σενάρια με δόσεις αλήθειας; Ο χρόνος θα δείξει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η μάχη ανάμεσα στην άγνοια και τη γνώση!

Τι είναι η αρχή της επικουρικότητας, της αναλογικότητας, τι είναι ο Τρίλογος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τι είναι η διαφοροποιημένη ολοκλήρωση (ευελιξία), ποιες είναι οι αποκλειστικές...