Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ “Ο ΑΙΩΝΑΣ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ” (ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΡΑΚΑ)

Μια λογοτεχνική απόπειρα γνωριμίας του αναγνώστη με μια απ’ τις συγκλονιστικότερες μορφές των Κρητικών επαναστάσεων του 19ου αιώνα

Kαι γέμισε κόσμο η οδός Καντανολέων την Παρασκευή το βράδυ. Και «ξεχείλισε» το βιβλιοπωλείο «Δοκιμάκης». Άνθρωποι κάθε ηλικίας, ήρθαν να ακούσουν και να τιμήσουν έναν Ηρακλειώτη συγγραφέα και έναν μεγάλο κρητικό Ήρωα. Ο Μιχάλης Τζανάκης σε μια λογοτεχνική του απόπειρα γνωριμίας του αναγνώστη με μια απ’ τις συγκλονιστικότερες μορφές των Κρητικών επαναστάσεων του 19ου αιώνα επιχείρησε και κατάφερε να φτιάξει τη μυθιστοριογραφία του Μιχάλη Κόρακα.

Στο έργο του,ο Μιχάλης Τζανάκης που σαν δεύτερο τίτλο του έχει : “Ο αιώνας του Καπετάνιου γράφει για τη δράση ενός ανθρώπου με μπέσα, χαρακτήρα, τόλμη και παλληκαριά.

Και η τιμή ήταν μεγάλη προχθές το βράδυ, για τον συγγραφέα, για τους Ηρακλειώτες, για όλους τους συντοπίτες του Μιχάλη Κόρακα, άρχοντες και απλούς πολίτες του κόσμου που βρέθηκαν στο βιβλιοπωλείο σε μια πολύ όμορφη και ξεχωριστή παρουσίαση.

Με το συγγραφέα συνομίλησαν οι Αγησίλαος Αλιγιζάκης, ιατρός και ο Γιώργος Κουκάκης, εκπαιδευτικός.

Παρόντες όλοι, γνωστοί και άγνωστοι, νέοι, νέες, άνθρωποι που αγαπούν πολύ την ιστορία, τον τόπο, τους ανθρώπους του. Και η βραδιά κύλησε απλά, συγκινητικά και όμορφα, σιωπηλά και περήφανα όπως ταιριάζει σε μεγάλους ήρωες που έδωσαν όλη τους τη ζωή για ένα ιδανικό, για τη λευτεριά του τόπου τους!

«…Απλά και αγωνιστικά. Κάπως έτσι κύλησε η ζωή ενός σπουδαίου ανθρώπου που έζησε πολεμώντας και πολέμησε ζώντας για περίπου εβδομήντα από τα ογδόντα πέντε χρόνια που προσπάθησε να δει τον τόπο του ελεύθερο. Τι κι αν δεν πρόλαβε;

Χρόνια τώρα παραστέκει την είσοδο της πόλης του Ηρακλείου φτιαγμένος από μέταλλο, όπως ήταν και στη ζωή του, αλλά με το χέρι του πάντα να ακουμπά τα όπλα του, έτοιμος να τα ξεθηκαρώσει!

Ο Μιχάλης Κόρακας είναι για την Κρήτη το αιώνιο σύμβολο του άδολου πατριωτισμού και το πρότυπο του ήθους για κάθε αγώνα του ανθρώπου, για την υπέρτατη τιμή της αξιοπρέπειας…»

«…έπρεπε στην ψηλότερη κορφή του Ψηλορείτη το μνήμα του να γίνει

Και να αφήσουν ανοιχτή πολεμική θυρίδα, τη νύχτα να σηκώνεται τον ύπνο του ν΄αφήνει

Και να φυλάει και νεκρός ακόμη την πατρίδα…».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

MAESTRO Β ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1 (VIDEO)

Δείτε το πρώτο επεισόδιο του β΄ κύκλου της τηλεοπτικής σειράς MAESTRO που βλέπουμε στο MEGA. ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1 Η δολοφονία του Χαράλαμπου έχει αναστατώσει όλο το νησί και...