Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Στρες των γιορτών: 4 σπορ που μειώνουν το άγχος

Η άσκηση δεν κρατά μόνον την καρδιά σου υγιή και διοχετεύει οξυγόνο μέσα στο σύστημά σου, αλλά βοηθά στην καταστροφή των ορμονών του στρες και βελτιώνει τη διάθεσή σου βοηθώντας στην παραγωγή των χημικών ουσιών που βοηθούν να αντιμετωπίσεις το άγχος καλύτερα.

Πώς η άσκηση μειώνει το στρες;

Οποιαδήποτε μορφή σωματικής δραστηριότητας οδηγεί στην απελευθέρωση των ενδορφίνων, αυτών των νευροδιαβιβαστών που σε κάνουν να νιώθεις καλά. Η αύξηση των ενδορφινών στο σώμα οδηγεί σε ένα αίσθημα ευφορίας, διαμορφώνει την όρεξη, βοηθά στο ορμονικό σύστημα και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αυτά καταπολεμούν τις αρνητικές συνέπειες του στρες. Είτε χτίζεις μυς είτε κάνεις προπόνηση αντοχής, όλα τα είδη άσκησης χαλαρώνουν τους μύες και τους ιστούς και μειώσουν το στρες που σχετίζεται με μυϊκούς πόνους και πόνους στον αυχένα ή την πλάτη καθώς και με πονοκεφάλους.

Η άσκηση αποδίδει καλύτερα στην ανακούφιση του στρες όταν υπάρχει ανταγωνισμός. Αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να αυξήσεις την απόδοσή σου. Δοκίμασε να ακολουθήσεις ένα άθλημα με έναν αντίπαλο, όπως τένις, ή ποδηλασία. Αλλά όποια άσκηση κι αν κάνεις θα ανακαλύψεις το σημαντικό όφελος: σου επιτρέπει να ξεχάσεις τα άγχη και τα προβλήματά σου. Η άσκηση σε βοηθά να μειώσεις την ένταση της ημέρας και αυξάνει την ενέργεια αλλά και την αισιοδοξία σου. Κι αν τώρα τελευταία νιώθεις ένταση δοκίμασε ένα από αυτά τα 4 σπορ για να αποσυμπιεστείς.

1 Πολεμικές τέχνες

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να απελευθερώσεις την ενέργεια, την ένταση και την πίεση είναι να εξασκηθείς σε μια πολεμική τέχνη. Υπάρχουν πολλά να επιλέξεις από: Krav Maga, καράτε, τζούντο, τάε κβον ντο, και πολλά άλλα. Εκτός από την αποσυμπίεση από το στρες θα σου διδάξουν αυτοπειθαρχία, ενώ οι τεχνικές αυτοάμυνας θα σε βοηθήσουν να νιώσεις πιο ασφαλής.

2 Kickboxing

Το kickboxing… χτυπάει πραγματικά το στρες. Περιλαμβάνει ελεγχόμενες κινήσεις και κλοτσιές κάτι που θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις την ισορροπία σου, την ευελιξία και το συντονισμό σου. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να απελευθερώσεις την ενέργειά σου και να μειώσεις τον εσωτερικό σου θυμό, κάτι που μπορεί να σε ανακουφίσει από την πίεση και το στρες.

3 Ομαδικά αθλήματα

Τένις, κανείς; Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χωρέσεις την άσκηση στο πρόγραμμά σου είναι να οργανώσεις με φίλους ή την οικογένειά σου ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου, μπάσκετ ή κάτι άλλο. Θα ανακουφιστείς από το στρες και θα διασκεδάσεις με τους αγαπημένους σου. Η άσκηση με τους φίλους ή τους συναδέλφους μπορεί επίσης να σε παρακινήσει να γίνεις πιο ανταγωνιστικός κάτι που θα σε βοηθήσει να μειώσεις το στρες επειδή θα παραχθούν περισσότερες ενδορφίνες στην προσπάθεια αυτή.

4 Ποδήλατο

Η τακτική αεροβική άσκηση μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές όχι μόνο στο σώμα σου αλλά και στον μεταβολισμό σου, και να μεταβολίσει πολύ γρηγορότερα το αλκοόλ (που θα πιεις πολύ αυτή την περίοδο) σύμφωνα με έρευνες του Χάρβαρντ. Επιπλέον, το ποδήλατο μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, τονώνει επίσης την παραγωγή των ενδορφινών, τα φυσικά παυσίπονα του σώματος και συμβάλλει στην ηρεμία του πνεύματος και την αποφόρτιση του στρες.

wefit.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ