Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Το καλό και το κακό σενάριο για τα φάρμακα

Αναπόφευκτες θεωρούνται πλέον οι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, προκειμένου να συμπιεστεί όσο γίνεται περισσότερο η φαρμακευτική δαπάνη, με το μέλλον να επιφυλάσσει ένα “καλό” και ένα “κακό” σενάριο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι διαπραγματεύσεις των θεσμών με στελέχη του υπουργείου Υγείας επικεντρώθηκαν στην επόμενη ανακοστολόγηση των σκευασμάτων που εκτιμάται πως θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του επόμενου χρόνου και στην οποία: είτε θα καταργηθεί το πλαφόν στα φάρμακα, δηλαδή το προστατευτικό όριο κάτω από το οποίο δεν θα επιτρέπονται να γίνονται μειώσεις, κάτι το οποίο ζητούν επιμόνως οι δανειστές, είτε θα υπάρξει μια συμβιβαστική λύση λιγότερο “επώδυνη” για τις φαρμακοβιομηχανίες, σύμφωνα με την οποία τα προστατευτικά όρια θα διαμορφωθούν σταδιακά στα έξι ευρώ, πιθανότατα και για τα γενόσημα, αλλά και για τα σκευάσματα που έχουν χάσει την πατέντα προστασίας τους (off patent). Μέχρι τώρα, το πλαφόν κάτω από το οποίο δεν μπορούσαν να γίνουν περικοπές στις τιμές των φαρμάκων ήταν 12 ευρώ για τα σκευάσματα εκτός πατέντας και 7,8 ευρώ για τα γενόσημα.

Το κλίμα στον κλάδο του φαρμάκου είναι ιδιαίτερα τεταμένο, με φορείς της εγχώριας βιομηχανίας να σημειώνουν πως όσο δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με τα μέτρα που θα καθορίσουν τις τιμές των σκευασμάτων την επόμενη χρονιά, είναι ανέφικτο να καταρτίσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια, με πολλές επιχειρήσεις μάλιστα να αναγκαστούν να προχωρήσουν και σε αναπροσαρμογή των business plans τους σε περίπτωση που αλλάξουν τα τιμολογιακά δεδομένα του χαρτοφυλακίου τους.

Ήδη με το τελευταίο δελτίο τιμών που βρισκόταν το Σαββατοκύριακο σε διαβούλευση (όπου ίσχυαν τα προστατευτικά όρια των 12 και των 7,8 ευρώ και το οποίο όμως αναμένεται να αντικατασταθεί από το επόμενο στις αρχές του 2016), παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως μεσοσταθμικά το “ψαλίδισμα” στις τιμές των γενοσήμων άγγιξαν το 22-23%, των off patent το 15% και των πρωτότυπων φαρμάκων το 6%. Πάντως πηγές της αγοράς επισημαίνουν πως οι δανειστές, παρά το γεγονός πως πιέζουν για περικοπές, έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη να υπάρξει τιμολογιακό πλαφόν, ώστε να μην εξαφανιστούν φθηνά σκευάσματα εφόσον η παραγωγή τους στην Ελλάδα καταστεί ασύμφορη.

Πως θα επηρεάσουν οι νέες τιμές την τσέπη των ασφαλισμένων; Οι μειώσεις αφορούν στα γενόσημα και στα φάρμακα εκτός πατέντας. Η διαμόρφωση της τιμής αναφοράς, δηλαδή της τιμής που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, θα προσαρμόσει αντίστοιχα και το ποσό της συμμετοχής των ασφαλισμένων. Εντούτοις οι επιχειρήσεις προμηνύουν μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους, αφού η υποκατάσταση των πολύ φθηνών φαρμάκων με ακριβότερες θεραπείες – ακόμη και για λόγους αξιοπιστίας στη συνείδηση των ασφαλισμένων- είναι πολύ πιθανή.

capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 139-140-141

Δείτε τι θα συμβεί στα νέα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς της ΕΡΤ Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 139-140-141 Επεισόδιο 139 Η Ελένη ζητάει επίμονα από τον νομάρχη να εκδιώξει ακόμα...