Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Ποιος φοβάται το debate;

Απόψε το βράδυ στις εννέα, οι πολιτικοί αρχηγοί θα επιδοθούν σε τηλεμαχία που θα τους εξασφαλίσει τη μοναδική δυνατότητα να βρεθούν όλοι μαζί , “ενώπιος- ενωπίω” απαντώντας στις ερωτήσεις έξι δημοσιογράφων.

Αλέξης Τσίπρας, Βαγγέλης Μειμαράκης, Σταύρος Θεοδωράκης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Φώφη Γεννηματά και Δημήτρης Κουτσούμπας, θα κληθούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις έξι δημοσιογράφων (Όλγα Τρέμη, Αντ. Σρόιτερ, Μαρία Χούκλη, Μάρα Ζαχαρέα, Σία Κοσίωνη και Μ. Γιομπαζολιά) σε ευρεία βεντάλια θεμάτων: Οικονομία, Παιδεία, Διοίκηση, Υγεία.

Δεν δέχθηκε

Θα υπάρξει σύμφωνα με τον προγραμματισμό και ένας γύρος ελεύθερων ερωτήσεων ενώ αρχικώς, οι δημοσιογράφοι αιτήθηκαν από τους προέδρους των κομμάτων να προστεθεί ένας ακόμη με το ίδιο περιεχόμενο. Δέχθηκαν άπαντες, πλην του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κουμουνδούρου, το αποψινό debate δεν αποτελεί απλώς μια πρόκληση για τον Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με τον βασικό του αντίπαλο, Βαγγέλη Μειμαράκη.

Το σφυροκόπημα αναμένεται να το υποστεί τόσο εξ αριστερών όσο και εκ δεξιών του.

Δημήτρης Κουτσούμπας και Παναγιώτης Λαφαζάνης, θα πλαγιοκοπήσουν τον τέως πρωθυπουργο, εξ ευωνύμων, ο Βαγγέλης Μειμαράκης εκ δεξιών, ενώ κρίσιμη είναι και η μάζα των ψήφων που διεκδικεί να διατηρήσει ( ή να αποσπάσει) ο κ. Τσίπρας τόσο από το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, όσο και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη της Φώφης Γεννηματά.

Προκλήσεις

Το στοίχημα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι μόνον να μη βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας στο “καναβάτσο” αλλά αντιθέτως να ανασχέσει το ηττοπαθές κλίμα και το μούδιασμα που έφεραν οι δημοσκοπήσεις και η ξαφνική συνειδητοποίηση, ότι ο τέως πρωθυπουργός, παρότι ξεκίνησε ως το απόλυτο “φαβορί” κινδυνεύει να χάσει τις εκλογές.

Ως εκ τούτου, θα επιμείνει στην πρόσφατη στρατηγική που χάραξε με την υπεράσπιση του τρίτου μνημονίου, στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού του κράτους. Όσον αφορά τον κύριο αντίπαλό του, Β. Μειμαράκη, ο Α. Τσίπρας, θα επιδιώξει να τον εντάξει στο “κάδρο” των ευθυνών της κυβέρνησης Σαμαρά, εγκαλώντας τη Ν.Δ για “κρυφή ατζέντα”.

Στόχος της Κουμουνδούρου πάντως, είναι σε κάθε περίπτωση, στο αποψινό debate, να εντυπωθούν στο εκλογικό Σώμα, τα κατά Τσίπρα, διλήμματα της κάλπης: Η διαπραγμάτευση των “ανοιχτών ζητημάτων” του μνημονίου ( χρέος, κόκκινα δάνεια, εργασιακά) καθώς και να επιτύχει ο τέως πρωθυπουργός, να ‘στοιχειοθετήσει” και επικοινωνιακά, αυτό που έχει αναγάγει ως το μείζον πολιτικό διακύβευμα των εκλογών για το κόμμα του: Με εμάς ή με τους παλιούς-διεφθαρμένους-διαπλεκόμενους “άλλους”.

Προς το παρόν πάντως, βάσει των ουκ ολίγων δημοσκοπικών ευρημάτων, τα διλήμματα της Κουμουνδούρου, είτε πέφτουν στο κενό, είτε επιστρέφονται από τους παραλήπτες,ως “απαράδεκτα”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πόλεμος Ισραήλ: Αναμένεται μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα

Ο υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο στρατός στέλνει περισσότερες δυνάμεις στη Ράφα. O υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο ισραηλινός...