Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Η Ευρώπη κι ο… φούρναρης!

Του Μιχάλη Τζανάκη*

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ζ.Π. Γιούνγκερ εκθείασε τη στάση του φούρναρη από την Κω, του 76χρονου Διονύση Αρβανιτάκη θεωρώντας μάλιστα πως το πρόσωπο του Έλληνα Ακρίτα είναι ο «ορισμός» της Ηπείρου μας!

Ο περίπου γραφικός πρόεδρος της Κομισιόν μας ξάφνιασε ευχάριστα, γιατί τον είχαμε συνηθίσει να μιλά για την Ευρώπη ως εκπρόσωπος τραπεζιτών και τεχνοκρατών που νοιάζονται για την ηρεμία των «αγορών» και τίποτα περισσότερο.

Αλήθεια εν όψει και των εκλογών στη χώρα μας που μας έχουν ζαλίσει οι διάφοροι «ντιμπεϊτολόγοι» για το ποιος απάντησε εντός και ποιος εκτός χρόνου, ο εν λόγω άνθρωπος από την Κω τι συμβολίζει;

Αντιλαμβάνομαι πως τέτοιες ώρες τέτοια λόγια… εδώ διακυβεύεται η εξουσία με το «φούρναρη» θ’ ασχολούμαστε; Κι όμως ένας τέτοιος απλός άνθρωπος προκάλεσε την –προσωρινή έστω, αν όχι υποκριτική- παρέμβαση του Γιούνγκερ και μας υπενθύμισε πως η Ευρώπη πλέον έχει το ρόλο «παρατηρητή» στα εγκλήματα που η ίδια διαπράττει άμεσα ή έμμεσα.

Αντίθετα με τα εκατό κιλά ψωμιού που διανέμει ο Διονύσης Αρβανιτάκης στους πρόσφυγες που τα νερά του Αιγαίου τούς ξεβράζουν μισο-πνιγμένους και εξαθλιωμένους στην Κω, η «Ευρώπη» έκανε αισθητή την παρουσία της και βορειότερα από την Κω, στα σύνορα Σερβίας και Ουγγαρίας· εκεί η εικονολήπτρια η Πέτρα Λ., που εργαζόταν για το ουγγρικό κανάλι N1TV, βρισκόταν με την κάμερά της στο Ρότσκε στα σύνορα με τη Σερβία λάκτιζε γονείς-πρόσφυγες που περνούσαν τα σύνορα με βρέφη στην αγκαλιά τους!

Ευρώπη είναι κι αυτή κύριε Γιούνγκερ! Την Ευρώπη που την κάνατε ξανά ένα άντρο νεοφασιστών, ρατσιστών και δολοφόνων! Μια Ευρώπη που ομνύει σε «επιτόκια», «μνημόνια» και «δημοσιονομική πειθαρχία», αλλά έχει χάσει κάθε αίσθηση ευθυνών απέναντι στο υπέρτατο αγαθό που δεν είναι άλλο απ’ την ανθρώπινη ζωή!

Οι Ευρωπαίοι κι οι Έλληνες πολιτικοί έχουν χαθεί στα κομπιουτεράκια τους και απλά παρακολουθούν τη διαδραματιζόμενη τραγωδία, χωρίς να αναζητούν τις αιτίες που οι πρόσφυγες οδηγούνται στο θάνατο. Ούτε η ηλιοθεραπεία είναι το κίνητρό τους, ούτε το Ευρωπαϊκό όνειρο! Είναι τα θύματα μιας άθλιας πολιτικής που δημιουργεί κράτη-Μπανανίες ή που καταργεί κάποια άλλα για ιδιοτελείς σκοπούς. Είναι η πολιτική που αφού εξοπλίζει τους «φονιάδες» μετά «οδύρεται» για το φόνο! Είναι επίσης η πολιτική που αποσταθεροποιεί κάθε ηγεσία που δεν ακολουθεί την «πεπατημένη» των νεοταξικών δολοφόνων!

Απέναντι σε όλα αυτά έρχεται ο «φούρναρης» από την Κω και η «εικονολήπτρια» από την Ουγγαρία για να μας υπενθυμίσουν ποια είναι εν τέλει η πραγματική Ευρώπη. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που αυτό συμβαίνει· μακάρι να είναι ωστόσο η τελευταία!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

MAESTRO Β ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1 (VIDEO)

Δείτε το πρώτο επεισόδιο του β΄ κύκλου της τηλεοπτικής σειράς MAESTRO που βλέπουμε στο MEGA. ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1 Η δολοφονία του Χαράλαμπου έχει αναστατώσει όλο το νησί και...