Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Παράδειγμα προς μίμηση δισεκατομμυριούχων ο Τραμπ

Έμπνευση για τους δισεκατομμυριούχους των ΗΠΑ αποτελεί ο επικρατέστερος μέχρι στιγμής προεδρικός υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς όλο και περισσότεροι Αμερικανοί μεγαλοεπιχειρηματίες ετοιμάζονται να διεκδικήσουν τον ρόλο τους στα κοινά. «Λατρεύω το γεγονός ότι άλλαξε το παιχνίδι», είπε ο ιδιοκτήτης της ομάδας μπάσκετ Ντάλας Μάβερικς, Μαρκ Κιούμπαν. «Η ιδέα των υποψηφίων με ελαττώματα και ισχυρές προτάσεις ανοίγει πόρτες σε άτομα που παλαιότερα δεν θα έθεταν υποψηφιότητα», πρόσθεσε. Ο Κιούμπαν, αν και παλαιός αντίπαλος του Τραμπ, θα φιλοξενήσει τη Δευτέρα προεκλογική εκδήλωση στην ιδιωτική του αρένα στο Ντάλας.

Εκτός από τον ιδιοκτήτη των Μάβερικς, αρκετοί ακόμα διάσημοι για τα πλούτη τους άνδρες έχουν αναθεωρήσει τη στάση τους. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και ο πολυεκατομμυριούχος πρωτοπόρος στα αντι-ιικά λογισμικά Τζον ΜακΑφι, ο οποίος έχει ήδη καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα για μία τρίτη ανεξάρτητη προεδρική υποψηφιότητα. Ο ΜακΑφι δεν θεωρεί ότι η επιτυχία του Τραμπ τον ενθάρρυνε ή τον αποθάρρυνε. «Γιατί η εμπειρία σε κυβερνητική θέση να θεωρείται προσόν για έναν προεδρικό υποψήφιο», διερωτήθηκε ο ίδιος. «Κατά τα φαινόμενα είμαι ο μόνος που βλέπει ότι ζούμε σε μία παρανοϊκή κοινωνία που έχει δημιουργηθεί από μία παρανοϊκή κυβέρνηση», συμπλήρωσε, αιτιολογώντας την απόφασή του να συμμετάσχει στις εκλογές. Ο ΜακΑφι ανέφερε ότι η προεκλογική του εκστρατεία θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο στο Διαδίκτυο.

Την ίδια στιγμή, άλλοι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ προσφέρονται να τεθούν στη διάθεση του Τραμπ. Μετά τη ρεπουμπλικανική τηλεοπτική αναμέτρηση του Αυγούστου, ο επιχειρηματίας Καρλ Αϊκαν απάντησε θετικά σε πρόταση που του είχε γίνει από τον Τραμπ για την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών, την οποία είχε αρχικά απορρίψει. Παράλληλα, ο δισεκατομμυριούχος πωλητής αυτοκινήτων Ερνι Μποχ Τζ. επικοινώνησε προσωπικά με τον υπεύθυνο για την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, επειδή θέλησε να διοργανώσει εκδήλωση-έρανο για τον αγαπημένο του Ρεπουμπλικανό υποψήφιο. Ο Μποχ Τζ. εξέφρασε την επιθυμία να αποτελέσει κομμάτι μιας ρεπουμπλικανικής κυβέρνησης υπό τον Τραμπ.

Η επικράτηση στις εσωκομματικές εκλογές, ωστόσο δεν αποτελεί πλέον βεβαιότητα. Μπορεί ο Τραμπ να ηγείται της κούρσας των Ρεπουμπλικανών, αλλά η άνοδος των ποσοστών του το τελευταίο διάστημα είναι μικρή. Αντίθετα, ο συνταξιοδοτημένος νευροχειρουργός Μπεν Κάρσον μπορεί να αισθάνεται μεγάλη αισιοδοξία, καθώς έπεται του Τραμπ με διαφορά τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων με βάση δημοσκόπηση του CBS. Με αντιδραστικό λόγο, χαμηλότερους τόνους και συντηρητικές κοινωνικές θέσεις, ο Κάρσον κατόρθωσε να βρεθεί από το 6% στο 23%. Ο Τραμπ, από την πλευρά του, είδε άνοδο τριών ποσοστιαίων μονάδων, αγγίζοντας το 27%. Πάντως, το 63% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων υποστηρίζει ότι είναι νωρίς για να κατασταλάξει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ