Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Διαρροές σε ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ. για Θεοδωράκη

Τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. προτίμησε το 1/3 από τους ψηφοφόρους του Ποταμιού. Συγκεκριμένα, το 17,2% όσων είχαν εμπιστευθεί τον Ιανουάριο τον κ. Στ. Θεοδωράκη ψήφισαν την Κυριακή τον κ. Τσίπρα και το 14,5% τη Ν.Δ. Τα στοιχεία αυτά που προκύπτουν από την επεξεργασία των exit polls επιβεβαιώνουν και την άποψη που έχουν διαμορφώσει οι περισσότεροι βουλευτές του Ποταμιού ότι αν κάτι συνέτεινε στη σημαντική κάμψη του κόμματος ήταν οι δημοσκοπήσεις που εξέπεμπαν την αίσθηση ότι οι εκλογές θα ήταν ντέρμπι.

Στη Σεβαστουπόλεως εξετάζουν προσεκτικά τα επιμέρους στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας (που κατά τεκμήριο είναι αξιόπιστα, δεδομένου ότι τα exit polls έπεσαν έξω λόγω των αυθαίρετων σταθμίσεων που έκαναν εκ των υστέρων οι δημοσκόποι), προκειμένου να έχουν πληρέστερη εικόνα των εισροών και εκροών του κόμματος. Κι αν κάτι προξένησε εντύπωση στα στελέχη του κ. Θεοδωράκη ήταν ότι στην ερώτηση «τι είχατε ψηφίσει τον Ιανουάριο» μόνο το 4,5% δήλωσε Ποτάμι. Στοιχείο που αναναδεικύει ότι και ο κ. Θεοδωράκης ζημιώθηκε και μάλιστα πολύ από την αποχή, καθώς, ως γνωστόν, είχε λάβει προ εξαμήνου 6%.

Ολα τούτα αναμένεται να συζητηθούν σήμερα στην πρώτη ευρεία σύσκεψη των στελεχών του κόμματος και βέβαια όλων των βουλευτών –παλιών και νέων– που θα γίνει στη Bουλή. Και στη σύσκεψη αναμένεται να ακουστεί για πρώτη φορά και κριτική για τον τρόπο που κινήθηκε στην προεκλογική περίοδο το κόμμα, κριτική που κατ’ ιδίαν ήδη διατυπώνουν αρκετοί βουλευτές.

Η κεντρική μομφή αφορά την πλήρη απουσία του Ποταμιού στις περισσότερες περιοχές της χώρας στις οποίες δεν υπήρχε καμία απολύτως δομή προβολής των θέσεών του. Στελέχη της Σεβαστουπόλεως υποστηρίζουν ότι με την εξαίρεση των νομών στους οποίους υπήρχαν εκλεγμένοι βουλευτές, στους «υπόλοιπους» το κόμμα επαναπαύθηκε στις τηλεοπτικές συνεντεύξεις του κ. Θεοδωράκη, καθώς δεν υπήρχαν καν εθελοντές για να μοιράσουν το προεκλογικό υλικό του κόμματος.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο επικεφαλής του Ποταμιού ίσως ακούσει σήμερα και προσωπική κριτική για την κεντρική στρατηγική του, καθώς αρκετοί εκτιμούν ότι ήταν λάθος να δίδεται η εντύπωση ότι το κόμμα ήταν διαθέσιμο να συνεργαστεί και με τη Ν.Δ. και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι τούτο, όπως λένε, συνέτεινε να μεγιστοποιηθεί η αίσθηση ότι το Ποτάμι δεν είχε συγκεκριμένο ιδεολογικό προσανατολισμό, εξωθώντας έτσι μερίδα ψηφοφόρων του να στηρίξουν απευθείας τα δύο μεγάλα κόμματα. Τέλος, αρκετά στελέχη του Ποταμιού εκτιμούν ότι ήταν λάθος του κ. Θεοδωράκη να προκρίνει την τελευταία στιγμή τον στόχο του 10%, καθώς όλοι αντελήφθησαν ότι ήταν μαξιμαλιστικός, και, επομένως, ήταν αναπόφευκτο να εκληφθεί το αποτέλεσμα της Κυριακής ως συντριβή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ