Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Αυξάνεται 30% ο ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου

Δεύτερο κύμα φορο-επιβαρύνσεων που θα πλήξει τα ξενοδοχεία και τους κατοίκους ορισμένων νησιών του Αιγαίου έρχεται από την 1η Οκτωβρίου, δέκα ημέρες μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Από τα μέτρα του νέου μνημονίου που θα κληθεί να εφαρμόσει άμεσα η νέα κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές είναι η αύξηση του ΦΠΑ από 6% σε 13% στα ξενοδοχεία και η κατάργηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ σε ορισμένα σε πρώτη φάση νησιά του Αιγαίου. Η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες καθώς στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν καταλήξει ακόμη από ποια νησιά θα αρχίσει το «ψαλίδι» στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και εξετάζονται δύο εναλλακτικές προτάσεις.

Το μνημόνιο που ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου ορίζει ξεκάθαρα το χρονοδιάγραμμα.

Από την 1η Οκτώβρη 2015 «μετακομίζει» από το 6% στο 13% η διαμονή στα ξενοδοχεία και τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα. Παράγοντες της τουριστικής αγοράς αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του ΦΠΑ θα το απορροφήσουν τα ξενοδοχεία προκειμένου να μην επιβαρυνθούν ιδιαίτερα τα πακέτα της επόμενης τουριστικής σεζόν. Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται επανεξέταση λειτουργική και χωρική των συντελεστών ΦΠΑ στις άμεσα ή έμμεσα συνδεόμενες με τον τουρισμό επιχειρήσεις.

Kατάργηση
Από την 1η Οκτωβρίου 2015 καταργούνται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν έως σήμερα στην πρώτη ομάδα νησιών του Αιγαίου. Την 1η Ιουνίου 2016 ακολουθεί η κατάργηση της έκπτωσης σε μια δεύτερη ομάδα νησιών και η ολοκλήρωση της κατάργησης των εξαιρέσεων προβλέπεται με μία τρίτη ομάδα νησιών την 1η Ιανουαρίου 2017. Οι συντελεστές 5%, 9% και 16%, οι οποίοι θα ισχύουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου σε πολλά νησιά του Αιγαίου, θα αυξηθούν την επομένη ημέρα σε 6%, 13% και 23%, όπως ισχύει στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η αύξηση των συντελεστών θα φέρει αυτομάτως μεγάλες επιβαρύνσεις για τους νησιώτες, με τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω του προγράμματός του να υπόσχεται εξομάλυνση των επιπτώσεων από τις επιβαρύνσεις που φέρνει στους νησιώτες η άρση του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ με την εφαρμογή φοροαπαλλαγών-εκπτώσεων με στόχο την επιστροφή της συνολικής επιβάρυνσης στους μόνιμους κατοίκους με εισοδηματικά κριτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών έχουν υποβληθεί δύο εναλλακτικές προτάσεις, για το από ποια νησιά θα αρχίσει η κατάργηση της έκπτωσης 30% στους συντελεστές ΦΠΑ.

Ειδικότερα:

Η πρώτη προβλέπει η κατάργηση να γίνει με γεωγραφικό κριτήριο. Δηλαδή πόσο κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα βρίσκονται τα νησιά. Προτείνεται, λοιπόν, να χάσουν πρώτα την κατάργηση της έκπτωσης στους συντελεστές οι Κυκλάδες και οι Σποράδες. Σε αυτή την πρόταση, οι επιβαρύνσεις πιάνουν τα «κοσμικά» νησιά, όπως είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη, αλλά αγγίζουν παράλληλα την Ανάφη, την Ηρακλειά, τη Δονούσα, τη Σχοινούσα και όλες τις Σποράδες (Σκόπελο, Αλόννησο, Σκιάθο, Σκύρο).

Η δεύτερη εναλλακτική γίνεται με κριτήριο εισοδήματος κατά κεφαλήν. Δηλαδή η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ να ξεκινήσει από τα νησιά όπου οι μόνιμοι κάτοικοι δηλώνουν τα υψηλότερα εισοδήματα στην εφορία. Ωστόσο, η ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει διαθέσιμα στοιχεία κατά κεφαλήν εισοδήματος σε επίπεδο νησιού, παρά μόνο σε επίπεδο περιφέρειας.

Στο επιτελείο του κ. Αλεξιάδη επικρατεί η πεποίθηση ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να γίνουν οι λίστες των νησιών με βάση κριτήρια τόσο γεωγραφικής εγγύτητας προς την ηπειρωτική Ελλάδα όσο και εισοδηματικά. Με δεδομένες τις πάγιες αρρυθμίες κάθε νέας κυβέρνησης τα πρώτα της 24ωρα, μια παράταση της προθεσμίας της 1ης Οκτωβρίου δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ακόμα και αν δεν είναι η 1η του Οκτώβρη όμως, μέσα στον επόμενο μήνα, τα πρώτα νησιά του Αιγαίου θα χάσουν τους μειωμένους συντελεστές κατά 30%. Κάπως έτσι, ο υπερμειωμένος συντελεστής 5% θα αυξηθεί σε 6%, ο μειωμένος 9% θα αυξηθεί σε 13% και ο κανονικός 16% θα αυξηθεί σε 23%, όπως στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ εφαρμόζονται από το 1992 σε εννέα νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου (Λέσβο, Σάμο, Χίο, Θάσο, Σαμοθράκη, Σκύρο, Βόρειες Σποράδες, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ