Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ζητούν παραίτηση της Χριστοδουλοπούλου

Ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της όξυνσης του προβλήματος που δημιουργεί η αύξηση των μεταναστευτικών ροών, ακόμη και παραίτηση της κ. Τασίας Χριστοδουλοπούλου, ζητούν τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης. Το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ ασκούν σκληρή κριτική για την κυβερνητική ανεπάρκεια στο μεταναστευτικό, ενώ εκπρόσωποί τους επισημαίνουν την αδυναμία των αρμοδίων να διεκδικήσουν ακόμη και ευρωπαϊκούς πόρους τους οποίους η Ελλάδα εξ ορισμού δικαιούται.

Συγκεκριμένα, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις της κ. Χριστοδουλοπούλου περί αδυναμίας απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, από τον τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ποταμιού, ζητήθηκε η παραίτησή της. «Αν η κ. Χριστοδουλοπούλου δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα της μετανάστευσης να παραιτηθεί», αναφέρουν από το Ποτάμι και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι κρύβεται πίσω «από διαδικαστικά τερτίπια». Οι επιτελείς της Σεβαστουπόλεως υπενθυμίζουν ότι η Κομισιόν έχει ζητήσει τη δημιουργία διαχειριστικής αρχής για θέματα μετανάστευσης, ήδη από τον Ιούλιο του 2014, ώστε να παρακαμφθεί η αναποτελεσματικότητα των προηγούμενων κυβερνήσεων και να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση. Επισήμαναν ότι η κ. Χριστοδουλοπούλου το γνώριζε αυτό. Και ανέφεραν πως «έχει προωθήσει συγκεκριμένα αιτήματα για ικανοποίηση από τα κοινοτικά ταμεία», γεγονός το οποίο σημαίνει πως η υπουργός απλώς αποφεύγει να αξιοποιήσει τις υφιστάμενες δυνατότητες.

Την παραίτηση της κ. Χριστοδουλοπούλου ζητεί, εμμέσως πλην σαφώς, και η κ. Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στη μετάθεση ευθυνών ανάμεσα στους υπουργούς και υπογράμμισε: «Αυτός που δεν μπορεί να φέρει σε πέρας αυτό που έχει αναλάβει πάει στο σπίτι του». Αναφέρθηκε τόσο στην πρόσφατη επίσκεψη του διευθυντή του Γραφείου Ευρώπης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που είχε παρατηρήσει την απόλυτη έλλειψη συντονισμού στην κυβέρνηση, όσο και στο σήμα κινδύνου που εξέπεμψε ο κ. Δ. Αβραμόπουλος για την αδυναμία αξιοποίησης της οικονομικής βοήθειας που προσφέρει η Ε.Ε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ