Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Τι ώρα έχεις προπόνηση να σου πούμε πότε να φας

Το γεύμα πριν σε βοηθά να βγάλεις την προπόνηση, το γεύμα μετά να επαναφορτίσεις τις μπαταρίες σου. Αν όμως κάνεις προπόνηση κατευθείαν μετά από ένα μεγάλο γεύμα εκτός του ότι θα νιώθεις πεσμένος μπορεί να έχεις στομαχικές ή εντερικές ενοχλήσεις και να ασκήσεις μεγάλη πίεση στην καρδιά σου. Ανάλογα με το τι θα επιλέξεις να φας πριν από την προπόνηση θα χρειαστεί να περιμένεις και την ανάλογη ώρα προκειμένου να το χωνέψεις προτού γυμναστείς. Έχε πάντα στο μυαλό σου ότι το πιο σημαντικό είναι να ξέρεις πως αντιδρά το σώμα σου στην άσκηση μετά την κατανάλωση γευμάτων, ώστε να του προσφέρεις αυτό που χρειάζεται για να αποδώσει το μέγιστο.

Τι ώρα έχεις προπόνηση να σου πούμε πότε να φας

Αν φας ένα φρούτο σε 20-30 λεπτά πριν μπορείς να γυμναστείς χωρίς πρόβλημα, αν φας γουρουνοπούλα καλύτερα να αφήσεις την προπόνηση για 7 – 8 ώρες (και να πιάσεις τις σόδες). Έτσι έχουμε και λέμε:

Αν κάνεις πολύ πρωινή προπόνηση (μέχρι τις 8)

Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της άσκησης δεν προέρχεται από τα τρόφιμα που έχεις καταναλώνει πρόσφατα. Προέρχεται από το γλυκογόνο και το λίπος που είναι αποθηκευμένα στους μυς, στο συκώτι και στους λιπώδεις ιστούς. Αυτό σημαίνει ότι εάν ασκείσαι πολύ νωρίς το πρωί το να μην φας πριν είναι υπέρ. Αν όμως είσαι από αυτούς που η γλυκόζη πέφτει και νιώθει αδύναμος να ασκηθεί χωρίς να έχει φάει κάτι, φάε μία μπανάνα ή λίγο καρπούζι μισή ώρα πριν ασκηθείς. Φρόντισε να καταναλώσεις μετά την άσκησή σου ένα γιαούρτι με βρόμη και μέλι ή με φρούτα ή ένα smoothie πρωτεΐνης με φρούτα ή μια ομελέτα με λαχανικά ή ένα σοκολατούχο γάλα ή μία μπάρα πρωτεΐνης. Τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά θέλουν 90 λεπτά για να τα χωνέψει ο οργανισμός σου ενώ για τα πλήρη χρειάζεται δύο ώρες!

Αν γυμνάζεσαι πρωί (από τις 9 – 12)

Κατανάλωσε ένα καλό πρωινό και περίμενε πάνω κάτω στις 2 ώρες για να γυμναστείς.

Αν γυμνάζεσαι μεσημέρι (από τις 2 – 4)

Εννοείται ότι δεν θα φας κανονικό γεύμα πριν την προπόνηση αφού ο οργανισμός σου χρειάζεται τουλάχιστον από 5 – 8 ώρες να χωνέψει ένα πλήρες γεύμα (λαχανικά + κρέας όπως χοιρινό ή μοσχάρι + πατάτες, ρύζι ή μακαρόνια)! Φάε ένα φρούτο μισή ώρα πριν προπονηθείς ή εάν πεινάς πολύ μία σαλάτα (με ωμά ή βραστά λαχανικά) 30 με 40 λεπτά πριν την προπόνηση. Επίσης μπορείς να φας 1 αυγό βραστό + 1 φέτα ψωμιού ολικής 45 λεπτά πριν την προπόνησή σου.

Αν γυμνάζεσαι απόγευμα (από τις 4 – 8)

Αν φας ένα γεύμα που περιέχει ψάρι ή κοτόπουλο και λαχανικά μπορείς να γυμναστείς περίπου μιάμιση ώρα μετά αφού για το ψάρι ο οργανισμός σου χρειάζεται περίπου 1 ώρα για να το πέψει ενώ για το κοτόπουλο 90 λεπτά. Για τη γαλοπούλα χρειάζεται 2 ώρες.

Αν γυμνάζεσαι βράδυ (από τις 8 και μετά)
Καλό είναι μετά την βραδινή σου άσκηση να αναπληρώσεις τα υγρά και να φας μία σαλάτα με λίγη πρωτεΐνη. Μην πλακωθείς σε κάποιο μεγάλο γεύμα για να κλείσεις τη μέρα σου γευστικά αλλά να μην κλείσεις μάτι όλο το βράδυ. Πριν από τις 8 φάε ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής και γαλοπούλα ή πιες ένα smoothie πρωτείνης.

Τέλος μην ξεχνάς να ενυδατώνεις σωστά τον οργανισμό σου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 98 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια της δραματικής σειράς ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ που ξεκίνησε στο MEGA. Επεισόδιο 98 Η ζωή με τον Ιπποκράτη είναι πια αφόρητη για την Ειρήνη. Πηγαίνει να...