Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

4 μύθοι που δεν αφήνουν να γυμναστείς όταν είσαι έγκυος

Καθώς η εγκυμοσύνη σου προχωρά μπορεί να παρουσιαστούν κάποια προβλήματα υγείας όπως το να έχεις συναισθηματικές μεταπτώσεις ή να εμφανίσεις διαβήτη της εγκυμοσύνης. Είναι στο χέρι σου, όμως, να μη σου συμβεί τίποτα αν γυμνάζεσαι καθημερινά για μισή ώρα. Αν βέβαια υπάρχουν προβλήματα υγείας και ο γυναικολόγος σου δεν σου επιτρέπει την άσκηση στις υπόλοιπες περιπτώσεις η γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητη για πολλούς λόγους όπως:

– Δυναμώνει την πλάτη σου στηρίζοντας έτσι καλύτερη τη μέση και την κοιλιά σου.

– Κάνει τα πόδια σου πιο δυνατά κάνοντας το περπάτημά σου πιο δυνατό.

– Αυξάνει τα επίπεδα ενδορφινών συμβάλλοντας έτσι στην καλή ψυχική σου υγεία και στη μετέπειτα φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου.

– Βελτιώνει τη φυσική σου κατάσταση βελτιώνοντας την καρδιοαναπνευστική λειτουργία σου.

-Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης του διαβήτη κύησης.

– Περιορίζει την αύξηση του σωματικού σου βάρους.

– Επιταχύνει την μεταγεννητική ανάρρωση.
Όμως γιατί δεν γυμνάζεσαι; Φοβάσαι μήπως αποβάλλεις, γεννήσεις πρόωρα, το μωρό σου δεν αναπτυχθεί ή τραυματιστεί; Αυτοί είναι οι 4 μύθοι που δεν αφήνουν να γυμναστείς όταν είσαι έγκυος:

Μύθος 1ος
«Ξεκινώντας ένα νέο πρόγραμμα γυμναστικής, μπορεί να χάσω το μωρό μου»

Η αλήθεια: Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι μια υγιής γυναίκα, όπου η εγκυμοσύνη της εξελίσσεται χωρίς προβλήματα, μπορεί να εξακολουθήσει να γυμνάζεται ή να ξεκινήσει ένα καινούριο πρόγραμμα γυμναστικής. Η άσκηση σου προσφέρει υγεία και σε εσένα και στο μωρό σου. Αν βέβαια δεν γυμναζόσουν ποτέ αυτό δε σημαίνει ότι τώρα θα πρέπει να τρέξεις μαραθώνιο. Κάνε ένα 10λεπτο πρόγραμμα άσκησης όπως περπάτημα ή κολύμπι και σταδιακά φτάσε τα 30 λεπτά αρκεί να μην εξαντλείς τον εαυτό σου. Φόρεσε καλά αθλητικά παπούτσια και φρόντισε να παραμείνεις ενυδατωμένη.

Μύθος 2ος
«Πρέπει να κάνεις άσκηση χαμηλής έντασης»

Η αλήθεια: Έχει αποδειχτεί ότι η μέτριας έντασης αεροβική άσκηση είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν εξακολουθήσεις να ακολουθείς το πρόγραμμα της γυμναστικής σου που έκανες πριν απλώς μην αυξήσεις την έντασή του. Η ένταση της άσκησης πρέπει να καθορίζεται από το πόσο εντατικά ασκείσαι.

Μύθος 3ος
«Η γυμναστική θα σε κουράσει ακόμα περισσότερο»

Η αλήθεια: Στην πραγματικότητα μπορεί να σου χαρίσει περισσότερη ενέργεια, εκτός κι αν αισθάνεσαι ήδη εξαντλημένη. Καλό είναι να ξεκινάς την ημέρα σου με γυμναστική, όταν τα επίπεδα ενέργειάς σου είναι υψηλά και έχεις ξεκουραστεί από το βράδυ. Μην την αφήσεις για το απόγευμα επειδή τότε τα επίπεδα ενέργειάς σου πέφτουν.

Μύθος 4ος
«Η γυμναστική εντείνει τις πρωινές ναυτίες»

Η αλήθεια: Στην πραγματικότητα, η ναυτία και οι σποραδικοί εμετοί μπορεί να αποτελούν ένδειξη ότι οι ορμόνες σου αυξάνονται με φυσιολογικούς ρυθμούς για να εδραιώσουν τον πλακούντα στην μήτρα. Ωστόσο η άσκηση από μόνη της δεν πρόκειται να αυξήσει τις αναγούλες που αισθάνεσαι τα πρωινά, αντιθέτως, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να τις μειώσει. Κάνε τις ασκήσεις σου τις ημέρες που νιώθεις άνετα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ